11ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος: Πρεμιέρα με “Ιχνευτές” Σοφοκλή και αφιέρωμα στον Πέτρο Θέμελη

11ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος: Πρεμιέρα με “Ιχνευτές” Σοφοκλή και αφιέρωμα στον Πέτρο Θέμελη

Πρεμιέρα έκανε χθες το «11ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος» στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, που ήταν γεμάτο από μαθητές.

Το φεστιβάλ, μια πρωτοβουλία του Δήμου Μεσσήνης σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, στοχεύει στην προώθηση της ενεργούς συμμετοχής της νεολαίας στο αρχαίο δράμα και την εμπέδωση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Η εναρκτήρια εκδήλωση επικεντρώθηκε σε ένα εικαστικό αφιέρωμα στη μνήμη του αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη και τη σημασία του έργου του για την Αρχαία Μεσσήνη. Το πρόγραμμα συνδύασε εικαστικές και θεατρικές τέχνες, προάγοντας την αλληλεπίδραση καλλιτεχνών και κοινού. Πέντε νεαροί ανέγνωσαν ένα ποίημα του Πέτρου Θέμελη για την Αρχαία Μεσσήνη, ενώ η Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης εμπλούτισε το αφιέρωμα με ορχηστρικές συνθέσεις σε αρχαιοελληνικούς ρυθμούς, πλαισιώνοντας την απαγγελία αρχαιοελληνικών ύμνων.

Την τελετή έναρξης ακολούθησε η παράσταση “Ιχνευτές” του Σοφοκλή από το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, υποδέχτηκε τους συμμετέχοντες και τους θεατές, τονίζοντας ότι η Αρχαία Μεσσήνη αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση σε διεθνές επίπεδο, ενώ ευχαρίστησε στη συνέχεια συνεργάτες, εθελοντές και χορηγούς για την υποστήριξη.

Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος εκ μέρους του περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και η κα Μαίρη Τσουλάκου, εκπροσωπώντας την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση του φεστιβάλ παρευρέθησαν οι Κώστας Ξηρογιάννης πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτριος Αθανασακόπουλος αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παναγιώτης Μπεσσής αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Νίκος Ξενογιάννης αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και η Ελένη Τσέλιου αντιδήμαρχος Παιδείας. Επιπροσθέτως, τις θεατρικές ομάδες τίμησαν με την παρουσία τους οι Κώστας Γεωργακόπουλος- επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ., Αναστάσιος Παυλόπουλος- δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης, Δώρα Βαρανάκη – πρόεδρος Κοινότητας Μεσσήνης, Κωνσταντίνος Πανούσης – πρόεδρος Κοινότητας Αρχαίας Μεσσήνης,  Πέτρος Σγούρος- πρόεδρος Κοινότητας Αρσινόης, Γιώργος Δαβίλλας- τέως εντεταλμένος Δήμου Μεσσήνης σε πολιτιστικά θέματα, ο Παναγιώτης Μπαζίγος γραμματέας Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, και ο Γιώργος Δούβαλης- κοινοτικός σύμβουλος Μεσσήνης.

Την παράσταση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθητές από εκπαιδευτικά ιδρύματα της Καλαμάτας, συμπεριλαμβανομένων του 13ου Δημοτικού Σχολείου, του 15ου Νηπιαγωγείου, καθώς και των 1ου και 4ου Δημοτικών Σχολείων. Επίσης, μαθητές από το 4ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας, καθώς και γονείς, εκπρόσωποι διαφόρων συλλόγων και φορέων, εθελοντές κ.α.,  αποδεικνύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον και τη σημασία της εκδήλωσης για την τοπική κοινωνία.

Μετά τη λήξη της παράστασης, όλοι οι συντελεστές έλαβαν αναμνηστικά δίπλωμα από το δήμαρχο, την αντιδήμαρχο και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Μεσσήνης.

Σήμερα Πέμπτη, 11 Απριλίου, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει την παράσταση “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” του Ευριπίδη, με τη συμμετοχή του 1ου Γενικού Λυκείου Μεσσήνης.