Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης: Σε απόγνωση οι παραγωγοί πατάτας

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης: Σε απόγνωση οι παραγωγοί πατάτας

Μέτρα στήριξης για την πατάτα ζητά από την Πολιτεία ο, καθώς οι παραγωγοί της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, «αφού πριν ακόμη καλά καλά ξεκινήσει η συγκομιδή της φετινής ανοιξιάτικης παραγωγής οι μεγαλέμποροι τούς χτύπησαν την πόρτα με τα γνωστά παιχνίδια».

Όπως εξηγείται: «Μετά ένα μακρύ διάστημα δράσης και διαμαρτυρίας για τα τεράστια προβλήματα που χτυπάνε το μικρομεσαίο αγρότη, το τεράστιο κόστος παραγωγής, τις κομμένες επιδοτήσεις, τη μειωμένη παραγωγή, τις ανύπαρκτες αποζημιώσεις και πολλά άλλα, παρά τα όποια “λόγια συμπάθειας” και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης. Πιστή στις οδηγίες της ΚΑΠ, συνεχίζει να ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες. Σειρά παίρνει και η πατάτα.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί πατάτας της περιοχής μας, αφού πριν ακόμη καλά-καλά ξεκινήσει η συγκομιδή της φετινής ανοιξιάτικης παραγωγής οι μεγαλέμποροι τους χτύπησαν την πόρτα με τα γνωστά παιχνίδια, που συμβάλλουν στην πτώση της τιμής στον παραγωγό, με αθρόες εισαγωγές, παράνομες ελληνοποιήσεις, τεχνητές ελλείψεις στην αγορά κ.τ.λ.

Η τιμή 0.57 λεπτών που με το ζόρι κάλυπτε το κόστος παραγωγής, που έχει εκτοξευτεί, δε στάθηκε ούτε τις πρώτες 10 μέρες της συγκομιδής. Έκανε τεράστια βουτιά στα 0.43 λεπτά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι κάτω από το κόστος παραγωγής. Ενώ στο λαό θα καταλήγει πάλι με τιμές-χρυσάφι, άνω του 1,20 ευρώ, αυτό καθιστά τη χρονιά κομβική για τη συνέχεια της καλλιέργειας. Και μάλιστα, έχουν και το θράσος να εκβιάζουν στεγνά τους παραγωγούς, με την απειλή ότι θα εισάγουν πατάτες Αιγύπτου. Αυτή είναι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα που στηρίζει η κυβέρνηση με τις ευλογιές Ε.Ε. Με αποκορύφωμα ότι ο καταναλωτής τρώει αμφιβόλου ποιότητας προϊόν, μιας και στις τρίτες χώρες χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί πολλά χρόνια τώρα στην Ε.Ε. 

Σχεδιάζουν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο θα μας βρουν μπροστά τους!

Δεν παζαρεύουμε τις ζωές των οικογενειών μας.  Εδώ και τώρα απαιτούμε:

• Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην πατάτα και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή. Αυστηροί έλεγχοι τυχόν ελληνοποιήσεων, αλλά και επιπλέον έλεγχος της ποιότητα των εισαγωγών, π.χ. η πατάτα Αιγύπτου ραντίζεται με απαγορευμένα φάρμακα.

•Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια

•Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση».