Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μεσσηνίας για γυναικοκτονίες

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μεσσηνίας για γυναικοκτονίες

Με αφορμή ένα ακόμη φρικτό έγκλημα, με θύμα μια νέα γυναίκα, και τη θεαματική αύξηση γυναικοκτονιών και έμφυλης βίας τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι η κοινωνική μας συμβίωση επιστρέφει σε μια οπισθοδρομική τροχιά. Οι παρακμιακές αντιλήψεις και η συνεχής αύξηση αυτών των αποτρόπαιων εγκλημάτων, μας υποχρεώνουν να διατηρήσουμε  ακέραια την  έννοια του φεμινισμού και να υπερασπιστούμε δυναμικά τα δικαιώματα των γυναικών ενάντια στις στερεότυπες πατριαρχικές δομές της κοινωνίας μας.

Απαιτείται σήμερα μια ευρεία κοινωνική ευαισθητοποίηση. Η σύγχρονη κοινωνία μας να μην παραμείνει θεατής αλλά  να αντιδράσει και να επιβάλλει στις διάφορες μορφές εξουσίας, κυρίως όμως στην αμήχανη και ανήμπορη κυβερνητική εξουσία, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν σε ένα πλαίσιο ευρύτερων συνεργασιών με προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις και φεμινιστικές οργανώσεις, ένα ρεαλιστικό γυναικοκεντρικό σχέδιο δράσης, με στόχο την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των “γυναικοκτονιών”.

Σε αυτό το πνεύμα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσαν εκ νέου τροπολογία για την αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία” και την αναγνώριση των εγκλημάτων με σεξιστικά χαρακτηριστικά. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα. Η προτεινόμενη τροπολογία στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για την αξιοποίηση, ενίσχυση και δημιουργία σύγχρονων μηχανισμών πρόληψης και διαχείρισης περιστατικών βίας κατά των γυναικών.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε ότι η “γυναικοκτονία” συνίσταται στην αφαίρεση ζωής λόγω του φύλου της γυναίκας.. Πρόκειται ουσιαστικά για εγκλήματα που διαπράττονται στο πλαίσιο βαθιά εμπεδωμένων σχέσεων εξουσίας και στερεοτύπων πατριαρχικών, ανδροκρατικών κτητικών αντιλήψεων, σύμφωνα με τις οποίες οι γυναίκες γίνονται εύκολα θύματα ψυχολογικής και σωματικής βίας.

Μια σειρά περιστατικών, και ιδιαίτερα η πρόσφατη δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας μπροστά σε αστυνομικό τμήμα, αποδεικνύουν την αδυναμία των κρατικών δομών και υπηρεσιών να προσφέρουν ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας σε αυτούς που απειλούνται. Καταρχάς, επιβεβαιώνεται η έλλειψη πόρων και η έλλειψη εξειδικευμένης εκπαίδευσης των αστυνομικών που απαιτούνται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών έμφυλης βίας, καθώς και οι παραλείψεις στην εφαρμογή του νόμου.

Συνεπώς, για να αντιμετωπιστεί αυτό το πολυσύνθετο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, πέραν μιας εκτεταμένης παιδαγωγικής προσέγγισης και εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση της βίας, είναι αναγκαίες θεσμικές αλλαγές με αυστηρότερες ποινές που να εφαρμόζονται άμεσα, καθώς και σύγχρονοι μηχανισμοί πρόληψης.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες για τη θέσπιση μιας νέας νομικής διάταξης για τη “γυναικοκτονία”, ώστε να ενισχυθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, διότι η υπάρχουσα νομοθεσία δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στο κοινωνικό αίτημα για επιβολή ποινών που να αφορούν την αφαίρεση ζωής γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους, σεξιστικών κινήτρων και χαρακτηριστικών.

Φλώρου Θεοδοσία
Υπεύθυνη Φεμινιστικής Πολιτικής Ν. Ε. Μεσσηνίας
ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία