Απεργιακή συγκέντρωση και μοτοπορεία διανομέων στο κέντρο της Καλαμάτας

Απεργιακή συγκέντρωση και μοτοπορεία διανομέων στο κέντρο της Καλαμάτας

Στη χθεσινή κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου

Κορυφώθηκε χθες το πρωί η μηνιαία καμπάνια της ΓΣΕΕ για την ακρίβεια και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, με την απεργιακή συγκέντρωση που έλαβε χώρα έξω από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

Το «παρών» στη χθεσινή κινητοποίηση, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, ήταν εργαζόμενοι και εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Καπνοβιομηχανίας «Καρέλια», καθώς και του Σωματείου Διανομέων Μεσσηνίας.

Με αφορμή τη χθεσινή πανελλαδική κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι ένωσαν τη φωνή τους απέναντι στην Πολιτεία για καλύτερες αποδοχές, πάταξη της ακρίβειας και επαναφορά συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρης Τσώνης, υπογράμμισε ότι η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο μη περαιτέρω, αφού «πλέον η ακρίβεια έχει γίνει θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων».

Στο μεταξύ, στηλιτεύοντας τα φαινόμενα ακρίβειας που παρατηρούνται, εξήγησε ότι πολλές οικογένειες έχουν φτάσει σε σημείο να αντιμετωπίζουν, πλέον, ζητήματα επιβίωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι τώρα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η μείωση του ΦΠΑ και η διατίμηση σε βασικά αγαθά, ο αυστηρός έλεγχος στη διαμόρφωση τιμών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, η πάταξη της κερδοσκοπείας στους κλάδους παραγωγής κι εμπορίας, η έκτακτη φορολογία στα κέρδη των super market-επιχειρήσεις ενέργειας-μεταφορών και τραπεζών. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα επαναφοράς του θεσμού Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων.

«Διεκδικούμε μιαν άλλη Ελλάδα, που θα εργάζεται με όρους αξιοπρέπειας, θα ευημερεί και θα δημιουργεί», επισήμανε κλείνοντας ο κ. Τσώνης.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Παναγιώτης Μουλάς, υπογράμμισε με νόημα: «Οι κυβερνώντας κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Θα το καταλάβουν, όμως, στις ευρωεκλογές που έρχονται. Εμείς θα είμαστε εδώ για να το εμπεδώσουν, από άκρη σ’ άκρη».

Στο βήμα βρέθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλαμάτας, Γιώργος Δημητρόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι ανάμεσα στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ με κάλυψη των ιατρικών θέσεων στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, οι αυξήσεις συντάξεων, καθώς και η επαναφορά των δώρων.

Κλείνοντας, εκ μέρους της διοίκησης του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων της Καπνοβιομηχανίας «Καρέλια», ο Ηλίας Πολυχρόνης συντάχθηκε με τους υπόλοιπους εκπροσώπους των εργαζομένων, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, τώρα είναι η ώρα για αγώνα και διεκδικήσεις και αποτελέσματα». Και πρόσθεσε: «Τα αποτελέσματα θα έρθουν, γιατί το δίκιο είναι με το μέρος μας».

Με το πέρας των ομιλιών ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας.

Της Χριστίνας Μανδρώνη