Απόλυτη ικανοποίηση Κ. Μαργέλη για τα όσα προβλέπει ο νέος δικαστικός χάρτης

Απόλυτη ικανοποίηση Κ. Μαργέλη για τα  όσα προβλέπει ο νέος δικαστικός χάρτης

«Η Πύλος πρέπει να βρει κτήριο από “χθες” για να στεγάσει το νέο δικαστικό σχηματισμό»

Την απόλυτη ικανοποίησή του από τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη εξέφρασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης. Μάλιστα, μίλησε για μια σπουδαία ημέρα για τους δικηγόρους της Καλαμάτας και της Πύλου.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή το μεσημέρι, στο Ακροατήριο του  Εφετείου Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας για ενημέρωση των μελών του σχετικά με το σχέδιο νόμου για το δικαστικό χάρτη, καθώς και για τη μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης, προσβασιμότητας, ανακαίνισης και επισκευής του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας.

Χαρούμενος

Μιλώντας ο κ. Μαργέλης για το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, τόνισε ότι το Εφετείο Καλαμάτας, όχι μόνο διατηρείται, αλλά ενισχύεται, καθώς στην περιφέρειά του πλέον εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μεσσηνίας και Λακωνίας. «Θυμίζω ότι το Πρωτοδικείο Σπάρτης υπαγόταν στο Εφετείο Ναυπλίου, ενώ πλέον θα εμπίπτει στο Εφετείο Καλαμάτας», σημείωσε και συνέχισε λέγοντας ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας το Πρωτοδικείο Καλαμάτας μετονομάζεται σε Πρωτοδικείο Μεσσηνίας και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας σε Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσσηνίας, με κεντρική έδρα την Καλαμάτα.

Στην Περιφέρεια του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Τα δε Ειρηνοδικεία Καλαμάτας, Πύλου, Κυπαρισσίας και Πλαταμώδους καταργούνται, ενώ οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Μεσσηνίας.

Πύλος

Για το Ειρηνοδικείο Πύλου, είπε ότι όχι μόνο διατηρείται, αλλά αναβαθμίζεται και πρόσθεσε: «Πλέον η Πύλος θα είναι περιφερειακή έδρα Πρωτοδικείου Μεσσηνίας στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ολόκληρος ο Δήμος Πύλου – Νέστορος και θα εκδικάζονται πολιτικές υποθέσεις αρμοδιότητας Μονομελούς Πρωτοδικείου, ποινικές υποθέσεις αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, πλην των αυτοφώρων. Επίσης, θα διενεργούνται προανακρίσεις. Θέλω να τονίσω, για τελευταία φορά, και κάνω έκκληση στους πολίτες του Δήμου Πύλου-Νέστορος, στους δικηγόρους που έχουν την έδρα τους στην Πύλο, καθώς και στη Δημοτική Αρχή της Πύλου, ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ανευρεθεί, όχι αύριο, αλλά χθες, ένα κτήριο που θα στεγάσει τον αναβαθμισμένο δικαστικό σχηματισμό στην Πύλο, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου στην Πύλο. Άλλως, θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για οποιαδήποτε τυχόν δυσμενή εξέλιξη». Μάλιστα, είπε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο αρμόδια επιτροπή θα επισκεφθεί την Πύλο για να εισηγηθεί αν καλύπτονται οι στεγαστικές ανάγκες για την περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου. Τόνισε, δε, ότι αυτή τη στιγμή η Δικαιοσύνη στην Πύλο σταβλίζεται και γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί λύση στο όλο πρόβλημα.

Κυπαρισσία

Σε ό,τι αφορά την Κυπαρισσία, ο κ. Μαργέλης τόνισε ότι ορίζεται ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τριφυλίας, διατηρώντας πλήρη την καθ’ ύλην αρμοδιότητά της. «Αυτά αποτελούν μία εξέλιξη κομβικής σημασίας για το μέλλον της περιοχής. Πρόκειται δε για μία νίκη, που δεν ήρθε μόνη της, δεν ήταν αυτονόητη και δεν προέκυψε εύκολα και άκοπα. Κυρίως, όμως, η εξέλιξη αυτή αποτελεί απτή απόδειξη του γεγονότος, ότι η ομόνοια, η συστράτευση στον κοινό στόχο όλων των τοπικών δυνάμεων, η διεκδίκηση με σχέδιο και επιχειρήματα, και εν τέλει ο κοινός αγώνας όλων μας, μπορεί να προσφέρει στον τόπο μας επιτυχίες και να αποτελέσει δύναμη ανάπτυξης και ευημερίας για την περιοχή. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας παρακολουθούσε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, στενά και διακριτικά, το θέμα των δικαστικών χαρτών, καθώς και την εξέλιξη των  διαδικασιών», κατέληξε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.

Σε ερώτησή μας για το Εφετείο Καλαμάτας και αν αποσοβήθηκε ο κίνδυνος κατάργησής του και τα επόμενα χρόνια, ο κ. Μαργέλης απάντησε ότι ποτέ δεν υπάρχει εφησυχασμός και πως, τουλάχιστον, για τα επόμενα 2-3 χρόνια δε θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα.

Της Βίκυς Βετουλάκη