Απόψε στις 8:00 στη Μεσσήνη η βιβλιοπαρουσίαση της Τίνας Κουτσουμπού για τον Χρηστομάννο

Απόψε στις 8:00 στη Μεσσήνη η βιβλιοπαρουσίαση της Τίνας Κουτσουμπού για τον Χρηστομάννο

Σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου και ώρα 8 το βράδυ, στο φιλόξενο χώρο του Μουσείου Χαρακτικής του Τάκη Κατσουλίδη στη Μεσσήνη θα παρουσιαστεί το ιστορικό μυθιστόρημα της Τίνας Κουτσουμπού, «ΧΛΟΜΑ ΒΟΥΝΑ-στ’ αχνάρια του Χρηστομάννου. Την εκδήλωση υποστηρίζουν οι φίλοι του Μουσείου Τάκη Κατσουλίδη και οι εκδόσεις ΑΩ, ενώ το βιβλίο θα αναλύσουν οι Άγγελος Λάππας, φιλόλογος, συγγραφέας, Μαρία Ξυδιά, ιστορικός και ο Βασίλης Μπαζάνης, φιλόλογος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας. Αποσπάσματα θα διαβάσει η συγγραφέας Δήμητρα Λιαράκου, ενώ τη μουσική επένδυση (κιθάρα) έχει αναλάβει ο Θάνος Πέτρουλας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο


Με ιστορικό φόντο τη Μεσσηνία, λίγο πριν τις αρχές του 20ού αιώνα και την Βιέννη και το Τιρόλο της Αυστροουγγαρίας από το 1870 έως τις αρχές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το ιστορικό μυθιστόρημα της κας Κουτσουμπού αφηγείται τη δράση του εμβληματικού Θεόδωρου Χρηστομάννου- πιονέρου των Δολομιτών, και των Μεσσήνιων φίλων του, οι οποίοι οραματίστηκαν και υλοποίησαν την τουριστική μετεξέλιξη μιας ολόκληρης περιοχής (Δολομιτικές Άλπεις στη σημερινή Βόρειο Ιταλία), εξαιρετικού φυσικού κάλλους σε θέρετρο αξιώσεων. Είναι η ιστορία που επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την αξία της επιμονής, της διορατικότητας και της ανιδιοτέλειας προς χάρη του κοινωνικού συνόλου και ενθαρρύνει την εθελοντική πρωτοβουλία και την ομαδική δουλειά. Από την άλλη, μάς συστήνει ένα άγνωστο συμπατριώτη μας της διασποράς που με το ελληνικό δαιμόνιο και την τόλμη του ευεργέτησε όσο λίγοι τον ξένο τόπο. Το βιβλίο παρουσιάστηκε ήδη την 25 η Νοεμβρίου 2023 στην Καλαμάτα και την 10η Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Τίνα Κουτσουμπού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Εργάσθηκε στην ΕΡΤ και στην Εμπορική Τράπεζα. Ζει στην Καλαμάτα από το 1996. Είναι μέλος σε πολιτιστικές και συγγραφικές ενώσεις και διετέλεσε υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και γενική γραμματέας της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.
Διηγήματά της έχουν βραβευθεί σε πολλούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στην
Κύπρο).
Άρθρα της και διηγήματά της δημοσιεύθηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής, σε εφημερίδες καθώς και σε λογοτεχνικά blogs. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ιστορικού μυθιστορήματος, δημιουργικής γραφής και διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων.
Έχει εκδώσει τα βιβλία:
«Ο καινούργιος κι επτά ακόμη διηγήματα» (εκδ. Γαβριηλίδης, 2015), «Του καιρού γυρίσματα» (εκδ. Διάνυσμα, 2016), «Ιστορίες του Νότου» (εκδ. Μικρές εκδόσεις, 2018), «Η Καλαμάτα στην τσέπη, τουριστικός οδηγός στα ελληνικά και στα αγγλικά
(Kalamata a pocket guide)» (εκδ. 24 γράμματα, 2020), «Το νερό που μ’ εκδικήθηκε» (εκδ. ΑΩ, 2021) και «Χλομά βουνά – στ’ αχνάρια του Χρηστομάννου» (εκδ. ΑΩ, 2023).