Εκεί που οι αυλές έγιναν σπίτια και οι δρόμοι γειτονιές

Εκεί που οι αυλές έγιναν  σπίτια και οι δρόμοι γειτονιές

«Πάμε Βόλτα» στα προσφυγικά της Καλαμάτας

Συνεχίζοντας τις βιωματικές περιηγήσεις σε διάφορες γειτονιές της πόλης και ευρύτερα, η ομάδα «Πάμε Βόλτα» επισκέφθηκε τις προηγούμενες μέρες μία από τις πέντε προσφυγικές γειτονιές που δημιουργήθηκαν στην Καλαμάτα, αυτήν της μαρίνας.

Μεταξύ ντόπιων και επισκεπτών που έδωσαν το «παρών» στην περιήγηση στα προσφυγικά της μαρίνας ήταν και Μικρασιάτες, κάτοικοι της Καλαμάτας, οι οποίοι μίλησαν για τις μνήμες από το διωγμό και τη μετέπειτα ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των προσφυγικών συνοικισμών, μέχρι και σήμερα, αποτελεί η αρχιτεκτονική των οικημάτων που κατασκευάστηκαν, προκειμένου να εγκατασταθούν οι οικογένειες που έφτασαν στην Καλαμάτα το 1914, το 1922 και αργότερα. Όπως επισημάνθηκε, η εγκατάστασή τους έγινε αρχικά σε ξύλινα παραπήγματα στην περιοχή της σημερινής μαρίνας τα οποία στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν από αρκετά μικρά σε τετραγωνικά ισόγεια οικήματα, τα οποία και εξοφλήθηκαν από τους ίδιους στο πέρασμα του χρόνου.

Φθάνοντας στο σήμερα, αξίζει να αναφερθεί ότι δεδομένων των συνθηκών οι γειτονιές αυτές παραμένουν ζωντανές, αφού, όπως αναφέρθηκε εύστοχα, είναι «εκεί όπου οι αυλές έγιναν σπίτια και οι δρόμοι γειτονιές», κρατώντας ενωμένους τους κατοίκους τους, οι οποίοι έφεραν κοινά βιώματα.

Χρ.Μ.