Γιατί μπορεί…

Γιατί μπορεί…

Ένα ακόμα όνομα προστέθηκε στη μεγάλη λίστα των γυναικοκτονιών στη χώρα. Την έλεγαν Κυριακή, ήταν 28 ετών και είναι το 5ο θύμα για το 2024.

«Να καταγγέλλετε τους κακοποιητές σας» άκουγε και τα έκανε όλα όπως έπρεπε. Πέρασε το κατώφλι του αστυνομικού τμήματος να καταγγείλει τον 39χρονο πρώην σύντροφό της, αφού τον είδε να την περιμένει έξω από το σπίτι της και φοβήθηκε.

Ζήτησε περιπολικό για να επιστρέψει σπίτι. Η αξιωματικός υπηρεσίας τής είπε πως δεν ήταν κάποιο διαθέσιμο και πως έπρεπε να καλέσει το 100. Συγκεκριμένα, την ενημέρωσαν πως είτε πρέπει να καταθέσει μήνυση είτε να ενημερώσει το κέντρο της Άμεσης Δράσης για να επιληφθεί περιπολικό.

Έκανε αυτό που της είπαν οι εκπρόσωποι της Πολιτείας που δε βρήκαν ένα περιπολικό, που δεν πήραν έστω το δικό τους αυτοκίνητο να τη μεταφέρουν με ασφάλεια στο σπίτι, που δεν ακολούθησαν το πρωτόκολλο για τα θύματα έμφυλης βίας, που την άφησαν να βγει και να πέσει στο στόμα του λύκου.

Έκανε ό,τι της είπαν οι «προστάτες» μας. Την ώρα που καλούσε όμως την Άμεση Δράση, ο δράστης τής επιτέθηκε και βρέθηκε δολοφονημένη λίγα μέτρα πιο εκεί από το αστυνομικό τμήμα.

Για τους χειρισμούς της Αστυνομίας υπήρξε παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνου. Από την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., για άλλη μια φορά, σημασία έχουν όσα δεν απαντώνται.

Γιατί άφησαν τη γυναίκα να φύγει μόνη εφόσον κινδύνευε; Γιατί κρύβονται πίσω από το γεγονός ότι η Κυριακή δεν κατέθεσε μήνυση; Δε γνωρίζουν ότι η έμφυλη βία είναι αυτεπάγγελτο αδίκημα; Ότι η παρακολούθηση του σπιτιού από άτομο μάλιστα που έχει ήδη καταγγελθεί από την επιζώσα στο παρελθόν για βιασμό και ξυλοδαρμό, εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο;

Γιατί δεν πήγαν να τον συλλάβουν, λοιπόν, έξω από το σπίτι της; Φταίει το θύμα που δεν υπέβαλε ξανά μήνυση; Μα το είχε κάνει στο παρελθόν κι είχε ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα. Θα μας πει η ΕΛ.ΑΣ. γιατί συνέχιζε λοιπόν να ζει υπό την απειλή; Θα μας πει η ελληνική Πολιτεία τι να την κάνουν οι συγγενείς του θύματος και όλες -οι εμείς άλλη μία ΕΔΕ που δε θα βγάλει πουθενά; Που θα αθωώσει ξανά τις πρακτικές μιας Πολιτείας που αρνείται να προστατεύσει;

Ποια γυναίκα θα φτάσει στο αστυνομικό τμήμα να καταγγείλει όταν γνωρίζει πλέον πως δε θα καταφέρει τίποτα; Είναι η τρίτη γυναικοκτονία που γίνεται ύστερα από ενημέρωση του θύματος προς τις Αρχές (Tvxs Team).

Α.Π.