Η Μεσσηνία ιδανικός τόπος για βιωματικό τουρισμό

Η Μεσσηνία ιδανικός  τόπος για βιωματικό τουρισμό

Υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος διοργάνωσε με επιτυχία στην Καλαμάτα την περασμένη Πέμπτη την ημερίδα «Βιωματικός και Βιώσιμος Τουρισμός: Μία ευκαιρία για τοπική ανάπτυξη;».

Για μια ολόκληρη μέρα εταίροι και συνεργάτες από Μεσογειακές χώρες έζησαν ένα δείγμα περιήγησης βιωματικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, και ήρθαν σε επαφή με τις ομορφιές του τόπου, το φυσικό περιβάλλον και τα τοπικά προϊόντα, ενώ το απόγευμα με θεματικές εισηγήσεις έγινε παρουσίαση των συμπερασμάτων και συζήτηση για τις καλές πρακτικές άλλων χωρών μέσα από παραδείγματα από τη Νορμανδία, την Τοσκάνη, τη Μαδρίτη και αλλού.

Εκπροσωπώντας το δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Τουρισμού και Αθλητικού Γιώργος Λαζαρίδης και Στρατηγικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Ουδετερότητας, Βασίλης Παπαευσταθίου, ανέλυσαν τις μοναδικές προοπτικές της περιοχής μας και ανέδειξαν τις προτεραιότητες μας για το μέλλον.

Κυρίως έθιξαν πώς μπορούν να συνδυάζονται οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι που αντιπροσωπεύει ο τουρισμός, αλλά και πώς μπορούμε να απαντήσουμε στη ζήτηση των επισκεπτών, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο το μέλλον του τόπου που τους φιλοξενεί.

Άλλωστε, ο βιωματικός τουρισμός προσφέρει πολλές δυνατότητες ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των επιχειρήσεων του τουρισμού και αυτών της γεωργικής παραγωγής και των παραδοσιακών οικονομικών δραστηριοτήτων.

Παρ’ όλα αυτά, ο τομέας του τουρισμού εξαρτάται από την ποιότητα του περιβάλλοντος, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα και συμβάλλει στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής (ο τουρισμός ευθύνεται περίπου για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου).

Σύμφωνα με τους διοργανωτές Ιζαμπέλ Μπουσύ, Isabelle Trinquelle και Νίκο Παπαδόπουλο από το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος: «Η επιλογή της Μεσσηνίας για τη διεξαγωγή αυτής της εκδήλωσης δεν είναι τυχαία. Ο πλούτος των πολιτιστικών και φυσικών χαρακτηριστικών της, καθώς και οι πολλές αγροτικές παραγωγικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις, την καθιστούν ιδανικό τόπο για την ανάπτυξη ενός βιωματικού τουρισμού».