Καλαμάτα: Επιστημονική ημερίδα για την κλιματική αλλαγή και τις δασικές πυρκαγιές

Καλαμάτα: Επιστημονική ημερίδα για την κλιματική αλλαγή και τις δασικές πυρκαγιές

«Κλιματική Αλλαγή και Δασικές Πυρκαγιές» ήταν το θέμα επιστημονικής ημερίδας που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Δασαρχείο Καλαμάτας στο Πνευματικό Κέντρο.

Η εκδήλωση εντασσόταν στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας.

Πρόληψη πυρκαγιών
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μεσσηνίας, πρωτοπρεσβύτερος Σωτήρης Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και ο συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Νήσων, υποστράτηγος Δημήτρης Γεωργανάς.

Στην ημερίδα μίλησαν ο  δρ Θοδωρής Γιάνναρος, εντεταλμένος ερευνητής Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης – Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με θέμα «Καιρός και δασικές πυρκαγιές» και ο δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος, διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, ΕΛΓΟ- Δήμητρα, με θέμα «Πρόληψη των πυρκαγιών υπαίθρου: τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα;»

Ακολούθησε διαδικτυακή παρουσίαση με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Καλαμποκίδη, του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, με θέμα «Νέα Διακυβέρνηση Πυρκαγιών σε ένα Μεταβαλλόμενο Κλίμα».  Επίσης, ο δρ Βασίλειος Γκισάκης, εντεταλμένος ερευνητής Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου ΕΛΓΟ – Δήμητρα, μίλησε για το λειτουργικό ρόλο του γεωργικού τομέα στην ανθεκτικότητα του τοπίου.

Τιμήθηκαν
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκε για τη συνολική προσφορά του στην πολιτική προστασία το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια. Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο Στάθης Καρέλιας από το δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο.

Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου βραβεύθηκε επίσης για τη με πολλαπλούς τρόπους στήριξή του στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και στην Πολιτική Προστασία. Ο υποστρατηγός Δημήτρης Γεωργανάς, συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Νήσων, έδωσε την τιμητική πλακέτα στον υπεύθυνο Αγροδιατροφικών Δράσεων του Ιδρύματος, Κώστα Τσορώνη.

Για τη στήριξή του στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα και στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, την οποία παρέλαβε από τον Λάμπρο Τζούμη, περιφερειακό συντονιστή Πολιτικής Προστασίας, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Παύλος Γκρέκης.

Για την ενεργή παρουσία και συνεχή προσφορά τους τιμήθηκαν οι εθελοντικές ομάδες, το Παράρτημα Μεσσηνίας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης,  η Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Μεσσηνίας, το Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού,  η Ομάδα Νέων «Η Δημιοβίτισσα», το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πεταλιδίου, και οι εθελοντές  Παναγιώτης Κουρούπης και Παναγιώτης, Ηλίας και Γιώργος Σπυρόπουλος.