ΚΛΗΜΗΣ: Κορυφαία ευρωπαϊκή διάκριση στο Παγκόσμιο Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας 2024

ΚΛΗΜΗΣ: Κορυφαία ευρωπαϊκή διάκριση στο Παγκόσμιο  Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας 2024

Η μεσσηνιακή εταιρεία ΚΛΗΜΗΣ είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία που διακρίθηκε ως μία από τις 30 κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες που εφαρμόζουν την κυκλική οικονομία και προστατεύουν το περιβάλλον. Η λίστα των κορυφαίων πρωτοπόρων επιχειρήσεων στην Ευρώπη δημοσιεύτηκε στις 15 του μήνα, την πρώτη ημέρα του Παγκόσμιου Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας (WCEF), το οποίο διεξήχθη στις Βρυξέλλες 15-18 Απριλίου. Μαζί με τη λίστα αυτή δημοσιοποιήθηκε κι ένας οδηγός για επιχειρήσεις που θέλουν να εφαρμόσουν κυκλικές λύσεις για τη φύση, ενώ περιλαμβάνει ως παραδείγματα πρότυπο τις εν λόγω εταιρείες.

Ο τίτλος της λύσης που εφαρμόζει εδώ και 32 χρόνια η εταιρεία ΚΛΗΜΗΣ και δημοσιοποιήθηκε σ’ αυτό το φόρουμ είναι “KLIMIS’s full use of olive stones offers an alternative to wood charcoal”, ενώ αναφέρει για το πώς αξιοποιεί με κυκλικό τρόπο τα υπολείμματα του καρπού της ελιάς (βιομάζα) και παράγει μπρικέτες για κάρβουνο, αντικαθιστώντας μ’ αυτόν τον τρόπο το ξυλοκάρβουνο και προστατεύοντας τα δάση από την αποψίλωση και τη μείωση της βιοποικιλότητας.

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις που ανακοινώθηκαν εκπροσωπούν οκτώ (8) ευρωπαϊκές χώρες: Δανία, Πορτογαλία, Σουηδία, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Βέλγιο και Ελλάδα. Αντιπροσωπεύουν τομείς που διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της απώλειας βιοποικιλότητας, ιδίως στους τομείς των τροφίμων και της γεωργίας, των κτηρίων και των κατασκευών, της κλωστοϋφαντουργίας και των δασών.

dav

Οι επιχειρήσεις αναζητήθηκαν μέσω ανοιχτής πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής. Η επιλογή των τριάντα (30) εταιρειών για την τελική λίστα βασίστηκε σε κριτήρια αξιολόγησης του κυκλικού επιχειρηματικού τους μοντέλου και της οικονομικής βιωσιμότητας, μαζί με το ιστορικό τους και τις δυνατότητες για δράση για την προστασία της φύσης. Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από εμπειρογνώμονες της SITRA και του συμβουλευτικού τους εταίρου KPMG. Για δε την αξιολόγησή τους χρησιμοποιήθηκαν τα ακόλουθα κριτήρια:

-το επιχειρηματικό μοντέλο και η οικονομική βιωσιμότητα

-η καινοτομία της λύσης

-το μέγεθος του προβλήματος που χρειάζεται αντιμετώπιση

-η ιεραρχία του μετριασμού και η χρήση των υφιστάμενων πόρων

-οι στόχοι της επιχείρησης για τη φύση και η χρήση των υφιστάμενων πόρων

-οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην αλυσίδα αξίας.

Να σημειωθεί πως το ετήσιο Παγκόσμιο Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας (WCEF) είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία της Φινλανδίας και της SITRA του Φινλανδικού Ταμείου Καινοτομίας, καθώς και άλλων εταίρων. Το φόρουμ, που διεξάγεται από το 2017, έχει φιλοξενηθεί μέχρι στιγμής στην Αφρική (Ρουάντα), την Ασία (Ιαπωνία), την Ευρώπη (Φινλανδία και Ολλανδία) και τη Βόρεια Αμερική (Καναδάς). Κατά τη διάρκειά του παρουσιάζει τις κορυφαίες λύσεις κυκλικής οικονομίας στον κόσμο, ενώ συμμετέχουν ηγέτες εταιριών, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και εξειδικευμένοι επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο.

Στο φετινό φόρουμ, στις Βρυξέλλες, συμμετείχαν δια ζώσης 1.515 άτομα από 158 χώρες, ενώ συνολικά οι εγγεγραμμένοι συμμετέχοντες (δια ζώσης και on-line) ήταν 9.983 άτομα.

Το επόμενο Παγκόσμιο Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας θα διεξαχθεί στο Σαν Πάολο της Βραζιλίας, στις 13 & 14 Μαΐου 2025.

Στο φόρουμ συμμετείχε ο περιβαλλοντικός διευθυντής της εταιρείας ΚΛΗΜΗΣ και ευρωπαϊκός πρεσβευτής του Συμφώνου για το Κλίμα, Νάσος Μάκιος, ενώ η δημοσίευση της λίστας έγινε από τους κ. Tim Forslund, Specialist Sitra, the Finnish Innovation Fund και κα Sara Yrjonmaki, Finnish Youth Nature Delegate Allianssi, στο session του φόρουμ με τίτλο “Circular business solutions for nature”.