Lantzounato Ηerbs: Μια όμορφη ιστορία δύο νέων με άρωμα… ρίγανης

Lantzounato Ηerbs: Μια όμορφη ιστορία δύο νέων με άρωμα… ρίγανης

Δύο νέοι άνθρωποι επέστρεψαν στο ορεινό Λαντζουνάτο και έκαναν το χόμπι τους «τρόπο ύπαρξης»

Μια όμορφη ιστορία κρύβεται πίσω από το Lantzounato Ηerbs: Δύο νέοι άνθρωποι από την Κυπαρισσία αποφάσισαν να επιστρέψουν στο χωριό τους, το ορεινό Λαντζουνάτο, και να ασχοληθούν με την καλλιέργεια ρίγανης.

Ειδικότερα, ο Χαράλαμπος Μακροκάνης από τους Αρμενιούς, ο οποίος σπούδασε γυμναστής και η Αλεξάνδρα Σπυροπούλου, που σπούδασε Διαιτολογία, αποφάσισαν να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους, Κυπαρισσία, και να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Έτσι δημιούργησαν το Lantzounato herbs.
Μέχρι σήμερα έχουν ασχοληθεί με την καλλιέργεια ρίγανης, δηλώνοντας ικανοποιημένοι, ενώ τα σχέδιά τους δε σταματούν εκεί.

-Αρχικά πείτε μας για εσάς…
Είμαστε ο Χαράλαμπος και η Αλεξάνδρα, ένα ζευγάρι που οι ρίζες του είναι στενά συνδεδεμένες με τις παραδόσεις. Ξεκινήσαμε ως χόμπι να μαζεύουμε ρίγανη και, τελικά, έγινε τρόπος ύπαρξης! Αγαπάμε και σεβόμαστε τη φύση, γιατί χωρίς αυτήν δε θα ήμασταν τίποτα. Προσπαθούμε να παράγουμε τα προϊόντα μας με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Για αυτό στοχεύουμε στην ποιότητα και όχι τόσο στην ποσότητα του προϊόντος μας, πρεσβεύοντας τη λογική της βιοκαλλιέργειας.

-Σε ένα ορεινό χωριό, όπως το Λαντζουνάτο, πώς είναι η ζωή;
Το Λαντζουνάτο είναι ένα μικρό χωριό της Τριφυλίας με υψόμετρο 700 μ. Καταγόμαστε από εκεί και το επισκεπτόμαστε πολύ συχνά, διότι εκεί έχουμε την καλλιέργειά μας. Η ζωή στο χωριό κυλάει ξέγνοιαστα, με αργούς ρυθμούς, μακριά από τη φασαρία των πόλεων. Παράλληλα, συνδυάζει την αγνότητα και την αρμονία του τόπου!

-Να υποθέσουμε η ρίγανη είναι ένα προϊόν σήμα κατατεθέν της περιοχής;
Ναι! Η ρίγανη αποτελεί το κύριο βότανο του χωριού και μπορείς να τη βρεις στις πλαγιές των βουνών του. 

-Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη ρίγανη; 
Το κίνητρο μας δόθηκε από τις όμορφες αναμνήσεις που είχαμε με τις γιαγιάδες μας. Από μικρή κιόλας ηλικία, όταν περνούσαμε τα καλοκαίρια μας μαζί τους, μαζεύαμε ρίγανη από τα διάφορα μέρη των βουνών όπου κάναμε βόλτες. Τι ωραίο να αναπολείς τέτοιες στιγμές!
Η συνήθεια αυτή, λοιπόν, είχε ως αποτέλεσμα να αγαπήσουμε πολύ τούτο το βότανο. Μας ώθησε στο να ανοίξουμε τη δική μας επιχείρηση και να δώσουμε την ευκαιρία στον κόσμο να γευτεί αυτό το μοναδικό προϊόν. 

-Μιλήστε μας, λοιπόν, για τη ρίγανη…
Η ρίγανή μας είναι μια ελληνική ποικιλία (Origanum Vulgare), η οποία θεωρείται από τις καλύτερες παγκοσμίως, ενώ συναντάται κυρίως σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές. Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις “όρος” και “γάνος”, που σημαίνει η λαμπρότητα του βουνού. Εκτός από την απίστευτη γεύση και το χαρακτηριστικό άρωμά της, έχει και πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Περιέχει βιταμίνες A, C, E, και Κ, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, σίδηρο, φυτικές ίνες, νιασίνη, καθώς και φαινολικές ουσίες, όπως πτητικό αιθέριο έλαιο, καρβακρόλη, ροσμαρινικό οξύ και θυμόλη.

Οι ουσίες αυτές που περιέχει διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες στον οργανισμό.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως άρτυμα σε πολλά πιάτα της μεσογειακής κουζίνας, όπως σαλάτες, ψάρια, κρέας, πουλερικά, ανεβάζοντάς τα σε επίπεδο ποιότητας και γεύσης, είτε ως αφέψημα, βοηθώντας στο κρυολόγημα, στο βήχα, αλλά και σε πολλές λοιμώξεις.

Συλλέγεται από εμάς με το χέρι και μεταφέρεται για αποξήρανση, χωρίς καμία παρέμβαση μηχανημάτων. Στη συνέχεια την τρίβουμε με παραδοσιακό τρόπο μέσα σε αρίλογους και έπειτα τη συσκευάζουμε με ερμητικό κλείσιμο, ώστε να διατηρούνται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της και να τη γεύεστε σαν να κόπηκε την ίδια μέρα.

-Πώς ήταν το ξεκίνημα της επιχείρησης και πώς είναι τώρα; 
Στην αρχή ήμασταν και οι δύο αρκετά επιφυλακτικοί και διστάζαμε να πιστέψουμε ότι μπορεί μια μικρή επιχείρηση σαν τη δική μας να τελεσφορήσει. Παρ’ όλα αυτά, με τη στήριξη των δικών μας ανθρώπων και με βασικό γνώμονα της σκέψης μας, την αγάπη μας για την ενασχόληση με τη φύση, καταφέραμε να υπερνικήσουμε κάθε συστολή και να επιτύχουμε το τρέχον αποτέλεσμα. Τώρα είναι η αλήθεια πως νιώθουμε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι με την προσπάθειά μας! 

-Τι θα λέγατε σε ένα νέο που σκέφτεται να ασχοληθεί με τη φύση;
Θα του λέγαμε ότι κάνει μια πολύ καλή επιλογή! Όποιος αγαπά τη φύση, έχει μεράκι την ενασχόληση με αυτή και απολαμβάνει κάθε σπιθαμή της, θα καταφέρει να πετύχει όσα ονειρεύεται. Η αγορά αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Το υψηλό κόστος των υλικών και αντικειμένων που χρειάζεται ο κάθε επιχειρηματίας-αγρότης, αλλά και η έλλειψη εργατικών χεριών, για παράδειγμα. Σίγουρα η ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας και η όλο και αυξανόμενη ανάγκη των ανθρώπων για μόρφωση και εξέλιξη, τους κάνει να απομακρύνονται από την ενασχόληση με τη φύση και να στρέφονται σε άλλα επαγγέλματα. Δε σημαίνει, όμως, ότι η ασχολία με τη γη είναι μικρότερης σημασίας εργασία. Καθετί που κάνουμε χρειάζεται την κατάλληλη γνώση και τεχνική. Ένας άνθρωπος, λοιπόν, που θέλει να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα, πέρα από την αγάπη για τη φύση που οφείλει να διαθέτει, πρέπει να απευθυνθεί και στους κατάλληλους ανθρώπους, με τις κατάλληλες γνώσεις, που θα είναι εκεί για να τον βοηθήσουν.
Καθετί χρειάζεται αγάπη, μεράκι και τους κατάλληλους ανθρώπους!

-Υπάρχει σκέψη και για άλλα προϊόντα; Ποια τα σχέδιά σας;
Ναι, θέλουμε στο μέλλον να αυξήσουμε τα προϊόντα μας. Σκεφτόμαστε να ασχοληθούμε με αφεψήματα όπως είναι το φασκόμηλο, η λουίζα και το φλισκούνι, αλλά και με τα αιθέρια έλαια αυτών. 

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις οικογένειές μας που μας στηρίζουν σε αυτή την επιχειρηματική μας ιδέα, όπως επίσης να ευχαριστήσουμε τον κύριο Λεωνίδα Σταματόπουλο από τα Φιλιατρά. Με τις γνώσεις και την καθοδήγησή του μας βοήθησε πολύ στο ξεκίνημά μας! 

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση