Π. Μαντάς: «Παραμένει ενεργό και πλήρως λειτουργικό το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας»

Π. Μαντάς: «Παραμένει ενεργό και πλήρως λειτουργικό το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας»

«Διατηρεί τη δικαστική και χωρική αρμοδιότητα που κατείχε έως σήμερα στο μέγιστο βαθμό»

Πλήρη διατήρηση της δικαστικής ύλης για το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, με παράλληλη διατήρηση του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους της χωρικής του αρμοδιότητας, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας που κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή Μεσσηνίας, Περικλή Μαντά.

Για το ζήτημα είχε έντονα δραστηριοποιηθεί το τελευταίο διάστημα ο κ. Μαντάς σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας, ειδικά κατά το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου.

Κατά τις παρεμβάσεις του ο κ. Μαντάς «είχε ζητήσει να διασφαλιστεί ότι, αφενός, δε θα υπάρξει υποβάθμιση στις καθ’ ύλην αρμοδιότητες του δικαστηρίου, αφετέρου ότι θα παραμείνουν οι υπάλληλοι στις σημερινές οργανικές θέσεις εργασίας, έτσι ώστε παρά τις σημαντικές διοικητικές αλλαγές που εισάγονται μέσω του νομοσχεδίου, να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του δικαστηρίου με κανέναν τρόπο.

Παρά το γεγονός ότι αρχικά κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας είχε οριστεί ως παράλληλη έδρα του νέου Πρωτοδικείου Μεσσηνίας με κατά τόπο αρμοδιότητα μόνο το Δήμο Τριφυλίας, πλέον στο τελικό νομοσχέδιο που κατατίθεται σε λίγες ώρες προς ψήφιση στη Βουλή η παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας στην Κυπαρισσία περιλαμβάνει πέραν του Δήμου Τριφυλίας, τη Δ.Κ. Χώρας του Δήμου Πύλου-Νέστορος και τη Δημοτική Ενότητα Δωρίου του Δήμου Οιχαλίας.

Κατά συνέπεια, με τα δεδομένα αυτά πρακτικά διασφαλίζεται ότι στη νέα του μορφή το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας θα διατηρήσει πλήρως την ίδια δικαστική ύλη, καθώς και θα καλύπτει σχεδόν απόλυτα την ίδια γεωγραφική περιοχή, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μην υπάρξει αισθητή μείωση ούτε στο πλήθος αλλά ούτε και στο εύρος των υποθέσεων που διαχειρίζεται.

Όσον αφορά στην ανάγκη διατήρησης των οργανικών θέσεων των υπαλλήλων στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας αντί για μεταφορά τους στην κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας που θα βρίσκεται πλέον στην Καλαμάτα, στον τελικό σχεδιασμό του υπουργείου περιλαμβάνεται ειδική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι παράλληλες έδρες των Πρωτοδικείων διατηρούν τις οργανικές θέσεις των υπαλλήλων τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τη στιγμή που η Κυπαρισσία έχει ορισθεί ως παράλληλη έδρα του νέου Πρωτοδικείου Μεσσηνίας, αυτόματα θα διατηρηθούν και όλες οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων που εργάζονται έως σήμερα στο δικαστήριο αυτό» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του βουλευτή.

Τη βαθιά του ικανοποίηση για τις παραπάνω εξελίξεις εξέφρασε ο κ. Μαντάς, δηλώνοντας ότι «οι αλλαγές στο τελικό νομοσχέδιο αποτελούν απόλυτη δικαίωση του αγώνα και των προσπαθειών που καταβάλαμε μαζί με το Δικηγορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας και τον πρόεδρό του, Θανάση Πετρόπουλο. Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω δημόσια τα μέλη της κυβέρνησης και την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης που αντιλήφθηκαν την ανάγκη να υπάρξουν οι ρυθμίσεις αυτές, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να ακούει τις αιτιάσεις και να βελτιώνει άμεσα τα νομοθετήματα όταν αυτό απαιτείται».