Μαθητές και καθηγήτριες του 2ου Γυμνασίου Καλαμάτας στη Βιέννη

Μαθητές και καθηγήτριες  του 2ου Γυμνασίου Καλαμάτας στη Βιέννη

Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βιέννη πραγματοποίησαν 4 μαθητές της  Γ’ τάξης του 2ου Γυμνασίου Καλαμάτας, οι Αδαλή Μελίνα, Αλεξανδρόπουλος Παναγιώτης- Χαράλαμπος, Αποστολακίδη Φρειδερίκη και Γιάνναρης Γιάννης,  συνοδεία των εκπαιδευτικών Σοφίας Μουκίδου και Κωνσταντίνας Νικολοπούλου, στο πλαίσιο μετακίνησης του προγράμματος Erasmus+.

Το θέμα της επίσκεψης, στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, ήταν «η διαφορετικότητα ως ευκαιρία». Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν ένα μέρος της ιστορίας του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, από την πλευρά ενός εκ των συμμάχων των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, αυτής των Αυστριακών.

Οι μαθητές και των δύο σχολείων επισκέφθηκαν από κοινού μουσεία και μνημεία που σχετίζονται με το κομμάτι αυτό της Ιστορίας, καθώς και το εβραϊκό τμήμα του κεντρικού νεκροταφείου της Βιέννης, ενώ περιηγήθηκαν στα τμήματα της πόλης όπου η εβραϊκή κοινότητα ήκμαζε, προτού εκδιωχθεί βάναυσα προς τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Οι εμπειρίες γέμισαν τις ψυχές και τις αποσκευές τους, ενώ η ανταλλαγή απόψεων με τους συνομηλίκους τους, η πλειονότητα των οποίων δεν ήταν αυστριακής καταγωγής, έβαλε τα θεμέλια, ώστε οι επόμενες γενιές να είναι πιο δεκτικές στη διαφορετικότητα, με την ελπίδα η αποδοχή αυτή να αποτελέσει ανάχωμα σε οποιαδήποτε απειλή επανάληψης των ζοφερών αυτών ημερών της Ιστορίας.