Με επιτυχία οι Πανελλήνιοι Αγώνες Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων στην Καλαμάτα

Με επιτυχία οι Πανελλήνιοι Αγώνες Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων στην Καλαμάτα

Στην Καλαμάτα διεξήχθησαν με επιτυχία χθες Παρασκευή 12 Απριλίου 2024, οι Πανελλήνιοι Αγώνες Στίβου, Κολύμβησης (δεν διεξήχθη η Ποδηλασία) Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων 2024 που διοργάνωσε η Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων (AONM). Σημειώνεται ότι οι αγώνες, στους οποίους συμμετείχαν περί τους 60 αθλητές, τελούσαν υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Αθλητισμού και φιλοξενήθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Καλαμάτα, έχοντας τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας.

Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Στάδιο Παραλίας και στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμάτας και σε αυτούς συμμετείχαν αθλήτριες κι αθλητές οι οποίοι βρίσκονται σε τελικό στάδιο Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας (ΧΝΑ) και η κατάστασή τους αντιμετωπίζεται με τη μέθοδο της αιμοκάθαρσης μέσω Τεχνητού Νεφρού, καθώς και με Περιτοναϊκή Κάθαρση ή αθλήτριες και αθλητές που έχουν υποβληθεί σε αλλογενή μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου ή οργάνων (νεφρού, καρδιάς, πνευμόνων, ήπατος, παγκρέατος) ή ρευστού οργάνου (μυελού των οστών).

Από τους αγώνες προέκυψαν αθλητές που έλαβαν την πρόκριση και θα ενταχθούν στην Εθνική Ομάδα Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων, προκειμένου να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων 2024 που θα πραγματοποιηθούν στη Λισαβόνα από 21-28 Ιουλίου 2024.

Στο Δημοτικό Στάδιο Παραλίας, βρέθηκε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γιώργο Λαζαρίδη.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι αποτελεί τιμή για την Καλαμάτα να φιλοξενεί τους φετινούς Πανελλήνιους Αγώνες και επεσήμανε ότι η χαρά αυτή είναι διπλή, καθώς ο Δήμος υποστηρίζει τους Αγώνες, οι οποίοι εκτός από μια σημαντική αθλητική συνάντηση, στέλνουν και ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας για όλους εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προκλήσεις στη ζωή τους.

Εκείνο δε που σημείωσαν σε δηλώσεις τους, τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας είναι η προσπάθεια που θα υπάρξει, προκειμένου η Καλαμάτα να διεκδικήσει την ανάληψη της διοργάνωσης των Πανευρωπαϊκών Αγώνων  Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων το 2026.

Παγκόσμιο και πανελλήνιο ρεκόρ
Οι αγώνες της Καλαμάτας συνδυάστηκαν και με μεγάλες αγωνιστικές επιδόσεις. Ο εκπρόσωπος δημοσίων σχέσεων της ΑΟΝΜ, και Πρόεδρος του ΔΡΟΜΕΑ, ο Γιάννης Αρκάς, ανέφερε «Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς όλους τους συμμετέχοντες αθλητές της Α.Ο.Ν.Μ. στους πανελλήνιους αγώνες Ν/Μ της Καλαμάτας. Ειδικότερα, σε όλες τις γυναίκες οι οποίες έκαναν εξαιρετικές επιδόσεις και στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Ειρήνη Μιχαηλίδη, η οποία πραγματοποίησε πανελλήνιο ρεκόρ στα 100 μ. γυναικών. Επίσης, στον παγκόσμιο πρωταθλητή κολύμβησης, Θόδωρο Κατσαρό, ο οποίος πραγματοποίησε παγκόσμιο ρεκόρ στα 50 μ. πεταλούδα. Συγχαρητήρια και για τις άριστες επιδόσεις στα 100, 200 και 400 μ. που πέτυχε ο ευρωπαίος πρωταθλητής των 400 μ. και πρόεδρος του ΑΤΛΑΝΤΑ, Χριστόφορος Πολυδώρου, κάτι που οφείλεται στην καθημερινή του προπόνηση, με την καθοδήγηση του  Ομοσπονδιακού προπονητή στίβου της ΑΟΝΜ, Νίκο Καραμπαμπα.

Τέλος, πολλά συγχαρητήρια σε ένα νέο σπρίντερ των 100, 200 κ 400 μ., παγκόσμιο πρωταθλητή του πινγκ πονγκ, Αλέξανδρο Διακουμάκο, ο οποίος ήταν η μεγάλη έκπληξη των φετινών αγώνων. Έκανε για πρώτη φορά στίβο και θριάμβευσε σε αυτά τα αγωνίσματα. Ένα νέο αστέρι γεννιέται, καθώς είναι μόλις 23 ετών.

Ως πρόεδρος του ΔΡΟΜΕΑ καλωσορίζω στις τάξεις του συλλόγου, αλλά και στην ΑΟΝΜ, τον Δημήτρη Γαλατιανο, ο οποίος είναι από τους εξαιρετικούς σπρίντερ στα 100 και 200 μ. και έλαβε μέρος στους πανελλήνιους αυτούς αγώνες Ν/Μ της Καλαμάτας και από ό,τι φαίνεται θα λάμψει με την παρουσία του και στους πανευρωπαϊκούς αγώνες στην Λισαβόνα, αλλά κ στους επόμενους διεθνείς αγώνες Μεταμοσχευμένων.

Ήταν μια υπέροχη ημέρα, μια υπέροχη αθλητική διοργάνωση, με πλήρη ηρεμία, αγωνιστικότητα και στόχους. Όταν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις λες ότι αξίζει πραγματικά η ανάπτυξη του αγωνιστικού αθλητισμού που …μετά μανίας προσπαθούμε να επιτύχουμε, συγχρόνως με τον ιερό σκοπό που έχουμε ως στόχο από την ίδρυση της ΑΟΝΜ και δεν είναι άλλος από την διάδοσή της ευγενούς Ιδέας της δωρεάς ιστών και οργάνων και τη μεταμόσχευση.

Τρία ασημένια μετάλλια και προκρίσεις για το Πανευρωπαϊκό ο Περιβολαράκης
Η Μεσσηνία είχε τις δικές της αγωνιστικές επιτυχίες στους χθεσινούς αγώνες, καθώς τρία ασημένια μετάλλια κατέκτησε στο στίβο ο Δημήτρης Περιβολαράκης. Μάλιστα στα 100 και 200 μ. εξασφάλισε το όριο πρόκρισης για τη Λισαβόνα, ενώ διακρίθηκε και στα 400 μ. ανεβαίνοντας επίσης στο 2ο σκαλί του βάθρου. Η τριπλή επιτυχία του Περιβολαράκη είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι αγωνίστηκε με πρόβλημα τραυματισμού.

Κολύμβηση και στίβο ο Νίκος Ηλιόπουλος και λαμπαδηδρόμος στη Μεθώνη
Χωρίς ιδιαίτερους αγωνιστικούς στόχους, αλλά πάντα κοντά στον αθλητισμό, ένας ακόμη Καλαματιανός, ο Νίκος Ηλιόπουλος, έλαβε μέρος σε αγωνίσματα κολύμβησης και στίβου. Μάλιστα, ο βετεράνος πολίστας, ο οποίος είχε κατακτήσει τη 2η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα με την Εθνική ομάδα, επιλέχθηκε να συμμετάσχει από το Δήμο Πύλου Νέστορος στη λαμπαδηδρομία που θα περάσει από τη Μεθώνη στο ταξίδι της ιερής φλόγας από την Αρχαία Ολυμπία έως το Παρίσι για τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπενθυμίζεται ότι η ολυμπιακή φλόγα  θα περάσει από τη Μεσσηνία την Τρίτη 16 Απριλίου  (Φιλιατρά-Πύλος, όπου και θα διανυκτερεύσει) και την Τετάρτη 17/4/2024 (Πύλος-Μεθώνη-Costa Navarino Hills Club).