Με ψίχουλα δε γεμίζει το ρεζερβουάρ του τρακτέρ

Με ψίχουλα δε γεμίζει  το ρεζερβουάρ του τρακτέρ

Με πίστωση αγοράζουν οι αγρότες καύσιμα

Αργά προχθές το βράδυ (2/4) είδαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι τα χρήματα από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο.

Η πληρωμή, όμως, αντί να φέρει χαμόγελα, έφερε μεγάλη δυσαρέσκεια και απογοήτευση, αφού τα ποσά ήταν μικρά. Παραγωγοί που επικοινωνούσαν στον ΑγροΤύπο τα χαρακτήριζαν «ψίχουλα».

Ειδικότερα, στους τραπεζικούς λογαριασμούς 307.301 δικαιούχων επαγγελματιών αγροτών πιστώθηκε το ποσό των 39.585.690 ευρώ και αφορούσε στην προκαταβολή του 50% της επιστροφής ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο το 2024.

Και μιας και στο ΥπΑΑΤ τους αρέσει να μιλάνε με νούμερα, θα αναφέρουμε ότι χορηγούσαν 165 εκατ. ευρώ, εισέπρατταν επιστροφή ΕΦΚ γύρω στα 13 ευρώ το στρέμμα στα ποτιστικά χωράφια και 7 ευρώ στα ξηρικά. Στην προκαταβολή 50% έδινε 6 ευρώ στα αρδευτικά και 3 ευρώ στα ξηρικά.

Με την προχθεσινή πληρωμή έδωσαν μειωμένη προκαταβολή, κατά 50%, στα 41 εκατ. ευρώ, που έφερε ενίσχυση στα 3 ευρώ αρδευόμενα και 1,5 ευρώ ξηρικά.

Αυτή την εποχή τα τρακτέρ είναι στα χωράφια και πολλά βενζινάδικα της επαρχίας αναγκάζονται να δίνουν με πίστωση καύσιμα στους αγρότες.

Επίσης, να αναφέρουμε ότι στη Θεσσαλία, σε χωράφια που άδειασαν από νερά, οι εργασίες διαμόρφωσης του εδάφους είναι περισσότερες, κάτι που ανεβάζει υπερβολικά το κόστος των καυσίμων. Δηλαδή, φέτος με το υψηλό κόστος και τις ζημιές από τις θεομηνίες, αντί να πληρώσουν περισσότερα χρήματα, τελικά έδωσαν λιγότερα.

Αλλά όλα αυτά είναι δύσκολο να τα σκεφτούν οι υπάλληλοι στα γραφεία των υπουργείων.