Μεσσηνιακή Αμφικτυονία: Ο «Βίος και Πολιτεία του Αληθινού Γιώργη Ζορμπά» στην Αίγυπτο

Μεσσηνιακή Αμφικτυονία: Ο «Βίος και Πολιτεία του Αληθινού  Γιώργη Ζορμπά» στην Αίγυπτο

Με μια ομάδα εθελοντών της ταινίας του Μπάμπη Τσόκα «Βίος και Πολιτεία του Αληθινού Γιώργη Ζορμπά», η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία εξορμά στην Αίγυπτο για να προβάλει το εν λόγω έργο. Η πρώτη προβολή θα γίνει στο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου την Πέμπτη 18 Απριλίου, στις 6.00 το απόγευμα, και η δεύτερη, υπό την αιγίδα της  Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρεια και τη στήριξη του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού Παράρτημα Αλεξάνδρειας, το Σάββατο 20 του μήνα, επίσης στις 6.00 το απόγευμα, στο Ίδρυμα Πολιτισμού. 

Την ταινία σκηνοθέτησε ο Ελληνοσουηδός Μπάμπης  Τσόκας και υποστηρίχθηκε από μια ομάδα φίλων του Σουηδών κινηματογραφιστών. Οι σκηνές γυρίστηκαν στη Στούπα της Μάνης, όπου έμειναν ο Ζορμπάς με τον Καζαντζάκη για δύο χρόνια, καθώς και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, ενώ τους ρόλους υποδύθηκαν ηθοποιοί των θεατρικών σχημάτων της Καλαμάτας.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή όλων ήταν εθελοντική, ενώ η παραγωγή της ταινίας, όπως και άλλων ταινιών, ήταν πρωτοβουλία της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας.

Η ταινία είναι βασισμένη σε ντοκουμέντα για την πραγματική ζωή του αληθινού Γιώργη Ζορμπά, που δε λεγόταν Αλέξης και που κατέβηκε και εργάστηκε στο ορυχείο της «Παστροβάς» στη Στούπα της Δυτικής Μάνης και έδρασε και σε άλλα μέρη, όχι όμως στην Κρήτη, ενώ ισορροπεί ανάμεσα στη λογική́ και το συναίσθημα. Ο Καζαντζάκης δρα με τη λογική, ο Ζορμπάς με το συναίσθημα. Το ρόλο του Ζορμπά υποδύεται ο Χρήστος Ζερίτης, ενώ του Καζαντζάκη ο Γιώργος Μαυρέας.

Στο Κάιρο ειδικότερα, θα βρεθούν ο γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Παναγιώτης Μπαζίγος, η οργανωτική γραμματέας Έφη Μπούνα και τα μέλη Παναγιώτης Μίντζιας, Κέλλυ Μακροπούλου, Σοφία Παπαδοπούλου και Σοφία Χαϊδεμένου, όλοι εθελοντές σε αυτή την ταινία.

Η αντιπροσωπία στις 16 Απριλίου, ημέρα Τρίτη, θα παραστεί στη γιορτή για την 25η Μαρτίου, που διοργανώνει η Ελληνική Πρεσβεία του Καϊρου, ενώ την Παρασκευή 19 θα μεταβεί στην Αλεξάνδρεια και θα παρακολουθήσει τον Ακάθιστο Ύμνο. Τη δε Κυριακή 21 Απριλίου θα λειτουργηθεί χοροστατούντος του Πάπα και Πατριάρχη Θεοδώρου του Β΄.