Μίλτος Χρυσομάλλης: «Επιβεβαίωση όσων ξέραμε ήδη από 10 Ιανουαρίου για το δικαστικό χάρτη της Μεσσηνίας»

Μίλτος Χρυσομάλλης: «Επιβεβαίωση όσων ξέραμε ήδη από 10 Ιανουαρίου  για το δικαστικό χάρτη της Μεσσηνίας»

Με αφορμή την εισαγωγή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας και τις προβλέψεις του για τη Μεσσηνία, ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τηρήθηκαν στο ακέραιο οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον υφυπουργό Γιάννη Μπούγα, τόσο κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε στις 10 Ιανουαρίου στο υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και κατ’ ιδίαν σε όλους τους βουλευτές. Θυμίζω ότι στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν βουλευτές και πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων από όλη την Πελοπόννησο, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε αμετάκλητα για την παραμονή του Εφετείου στην Καλαμάτα, για τη δημιουργία παράλληλης έδρας Πρωτοδικείου στην Κυπαρισσία και Περιφερειακού Πρωτοδικείου στην Πύλο και, βέβαια, για τη διατήρηση όλων των οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων σε Κυπαρισσία και Πύλο, κίνηση που είναι σε κάθε περίπτωση αυτονόητη! Θυμίζω, επίσης, πως η πολιτική ηγεσία μάς ξεκαθάρισε από την αρχή ότι η δικαιοδοσία της Κυπαρισσίας δε γίνεται να ξεπερνά τα όρια του νομού, η κατάργηση των Ειρηνοδικείων είναι αδιαπραγμάτευτη και πως δεν έχει λογική η μετατροπή του Ειρηνοδικείου Πλαταμώδους σε περιφερειακή έδρα Πρωτοδικείου, σε μια απόσταση 10 λεπτών από την Κυπαρισσία, ενώ τέλος μας διαβεβαίωσε ρητά πως ό,τι δίκαζε μέχρι σήμερα η Κυπαρισσία δε θα αλλάξει, αντίθετα θα προσφέρει πλέον ταχύτερους χρόνους στην απονομή της δικαιοσύνης για τους συμπολίτες μας στην Τριφυλία.

Παρά τις ρητές και ξεκάθαρες αυτές διαβεβαιώσεις, τις οποίες όλοι όσοι συμμετείχαμε στη συνάντηση κοινοποιήσαμε αναλυτικά, για ένα διάστημα αρκετών εβδομάδων διακινήθηκαν φήμες στη Μεσσηνία, τόσο ότι επίκειται μεταφορά του Εφετείου εκτός νομού όσο και ότι το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας μετατρέπεται τελικά σε περιφερειακό και καταργούνται οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων και μεταφέρονται στην κεντρική έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας στην Καλαμάτα. Φήμες που δημιούργησαν αναίτια αναστάτωση, προφανώς τελικά για ιδιοτελείς σκοπούς αυτοηρωοποίησης κάποιων, που θα ήθελαν να αναδείξουν το “ρόλο” τους και τις “ενέργειές” τους.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι ένα και δικαιώνει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, που εξαρχής διαβεβαίωσε για τις προθέσεις της, αρχικά εμάς τους βουλευτές κατ’ ιδίαν, και εν συνεχεία την πλειονότητα των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων που συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη του Ιανουαρίου.

Η Μεσσηνία ήξερε εδώ και μήνες τι αλλάζει στο χάρτη της, χωρίς κρυφές ατζέντες, χωρίς κινδυνολογίες και, βέβαια, χωρίς “αγωνιστικές” παρεμβάσεις που έφεραν τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα! Η Μεσσηνία ήξερε εξαρχής τον κρίσιμο ρόλο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τη συμβολή όλων των βουλευτών Μεσσηνίας και την προσπάθεια του Κώστα Μαργέλη, προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, προς έναν εφικτό και ρεαλιστικό στόχο. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του περισσού. Άλλωστε, αυτό που μετρά πάντα στο τέλος είναι το θετικό αποτέλεσμα για τον τόπο μας και όχι τα εύσημα του “δια των ενεργειών μου”! Και σε αυτήν την περίπτωση οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η Μεσσηνία ωφελείται!».