Οι Πανελλήνιοι αγώνες νεφροπαθών την Παρασκευή στην Καλαμάτα

Οι Πανελλήνιοι αγώνες νεφροπαθών την Παρασκευή στην Καλαμάτα

Η Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων (A.O.N.M.) ανακοινώνει την προκήρυξη των Πανελληνίων Αγώνων Στίβου, Κολύμβησης και Ποδηλασίας Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων 2024.

Οι αγώνες τελούν υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Αθλητισμού και φιλοξενούνται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Καλαμάτα με τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας, με τους υπεύθυνους της Α.Ο.Ν.Μ. να ευχαριστούν ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο. Οι αγώνες θα διεξαχθούν την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 στο Δημοτικό Στάδιο και Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμάτας.

Στους αγώνες αυτούς θα συμμετάσχουν αθλητές/τριες οι οποίοι βρίσκονται σε τελικό στάδιο Χρόνιας Νεφρικής Ανεπάρκειας (ΧΝΑ) και η κατάστασή τους αντιμετωπίζεται με τη μέθοδο της αιμοκάθαρσης μέσω Τεχνητού Νεφρού, καθώς και με Περιτοναϊκή Κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε αλλογενή μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου ή οργάνων (νεφρού, καρδιάς, πνευμόνων, ήπατος, παγκρέατος) ή ρευστού οργάνου (μυελού των οστών).

Οι αγώνες διεξάγονται σε ηλικιακές κατηγορίες και τα αγωνίσματα που θα διεξαχθούν είναι τα παρακάτω:

Στίβος: 100μ., 200μ., 400μ., 800μ., 1500μ., Άλμα εις μήκος, Άλμα εις ύψος, Σφαίρα, Ελαστική σφαίρα, Δισκοβολία, Ακόντιο, 3.000μ. Μίνι Μαραθώνιος Γυναικών, 5.000μ. Μίνι Μαραθώνιος Ανδρών, 3.000μ. Βάδην Γυναικών, 5.000μ. Βάδην Ανδρών.

Κολύμβηση: Ύπτιο 50μ, 100μ. Ελεύθερο 50μ, 100μ, 400μ. Πεταλούδα 50μ. Πρόσθιο: 50μ, 100μ.

Ποδηλασία: 10 και 20 χλμ.
Από το πανελλήνιο πρωτάθλημα της Καλαμάτας οι αθλητές/τριες που πάρουν την πρόκριση, θα ενταχθούν στην Εθνική Ομάδα Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων και θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων 2024 που θα πραγματοποιηθούν στη Λισαβόνα από 21-28 Ιουλίου 2024.

Πέραν όμως του αγωνιστικού μέρους, σκοπός των αγώνων αυτών είναι και η διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων και ιστών για μεταμόσχευση, καθώς επίσης και η ανάπτυξη του ευγενούς πνεύματος αλληλεγγύης και συναγωνισμού μεταξύ των αιμοκαθαρόμενων και μεταμοσχευμένων αθλητών/τριών, σημειώνουν οι διοργανωτές.