Ολυμπιακοί Αγώνες: Έλληνες αστυνομικοί θα περιπολούν σε… Μονμάρτρη και Άιφελ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Έλληνες αστυνομικοί θα περιπολούν σε… Μονμάρτρη και Άιφελ

Με 12 στελέχη της Αστυνομίας και έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο της ΕΛ.ΑΣ. για την ανίχνευση εκρηκτικών μηχανισμών θα ενισχυθούν οι γαλλικές Αρχές ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων

Η ΕΛ.ΑΣ. προετοιμάζεται για τον… Πύργο του Αϊφελ, το Λούβρο, τον Σηκουάνα και την Αψίδα του Θριάμβου. Αυτό προκύπτει από εσωτερικό έγγραφο που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» και βάσει του οποίου έλληνες αστυνομικοί ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το Παρίσι προκειμένου να ενισχύσουν τις γαλλικές Αρχές στην επιβολή μέτρων ασφαλείας των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων, στον απόηχο της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης τζιχαντιστών σε εμπορικό κέντρο της Μόσχας. Ταυτόχρονα, στελέχη της Τροχαίας πρόκειται επίσης να σταλούν στη γαλλική πρωτεύουσα για να υποβοηθήσουν τους γάλλους συναδέλφους τους στη ρύθμιση της τροχαίας κυκλοφορίας τον ερχόμενο Ιούλιο και Αύγουστο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το εν λόγω έγγραφο, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ζητά να πλαισιωθεί αποστολή τουλάχιστον 12 γλωσσομαθών ελλήνων αστυνομικών που θα παρέχει βοήθεια στις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας κυρίως για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων από «μοναχικούς λύκους» ή και οργανωμένες ομάδες, όπως ο ISIS. Ανάμεσα σε άλλα, μάλιστα, ζητείται η αποστολή στην Πόλη του Φωτός ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου της ΕΛ.ΑΣ. για την ανίχνευση εκρηκτικών μηχανισμών.

Κατά τον σχεδιασμό των γαλλικών Αρχών, για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα διαρκέσουν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, θα ενεργοποιηθούν περίπου 45.000 γάλλοι αστυνομικοί καθώς και 18.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ στη θωράκιση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων θα συμμετέχουν 18.000-22.000 ιδιωτικοί φύλακες.

Οι παραπάνω αριθμοί μαρτυρούν τον έντονο φόβο της γαλλικής κυβέρνησης για ένοπλο πλήγμα που έχει οδηγήσει, όπως ανακοινώθηκε προσφάτως, να ζητηθεί η συνδρομή συνολικά 2.185 αστυνομικών από 46 χώρες προκειμένου να καλυφθούν τυχόν κενά.

Από την πλευρά τους, ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για έναν «διεθνή συνασπισμό που ιδρύθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Γαλλίας».

15 εκατομμύρια επισκέπτες

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι αναμένονται τουλάχιστον 15 εκατομμύρια επισκέπτες, με την προσοχή των Αρχών ασφαλείας να εστιάζεται αρχικά στο ενδεχόμενο επίθεσης στη διάρκεια της τελετής έναρξης, η οποία για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί εκτός των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, στην περιοχή κατά μήκος του Σηκουάνα. Αρχικά είχε αποφασιστεί το σύνολο των θεατών που θα βρίσκονταν στις όχθες του ποταμού να είναι περίπου 600.000, όμως για λόγους ασφαλείας αυτός ο αριθμός περιορίστηκε προσφάτως στις 300.000.

Το έγγραφο που συντάχθηκε στις 28 Μαρτίου 2024 έχει τίτλο «Αίτημα γαλλικών Αρχών για συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2024» και αφορά, όπως προαναφέρθηκε, την παρουσία στη Γαλλία τουλάχιστον 12 στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. Σε αυτό διευκρινίζεται, επίσης, ότι ζητούνται «ένας συνοδός αστυνομικών σκύλων μετά του σκύλου αυτού για την ανίχνευση εκρηκτικών (μονάδα Κ-9) που θα παραμείνει στο Παρίσι 33 ημέρες.

Τρεις αστυνομικοί για εκτέλεση περιπολίας στα σύνορα, με γνώση της αγγλικής γλώσσας, που θα παραμείνουν εκεί 60 ημέρες».

Ακολούθως, ζητούνται πέντε αστυνομικοί για εκτέλεση πεζής περιπολίας με γνώση της αγγλικής ή της γαλλικής ή της ισπανικής γλώσσας και κατά προτίμηση συνδυασμός αυτών για συνολική διαμονή στη Γαλλία 60 ημερών, ένας έλληνας τροχονόμος για εκτέλεση υπηρεσίας ρύθμισης τροχαίας κυκλοφορίας με γνώση της αγγλικής γλώσσας που θα παραμείνει στη γαλλική πρωτεύουσα για 18 ημέρες και τέλος δύο επιπλέον αστυνομικοί για πεζές περιπολίες (χωρίς περαιτέρω διευκρίνιση στο κείμενο).

Η Γαλλία, πάντως, δεν είναι η μοναδική διοργανώτρια χώρα μεγάλης αθλητικής συνάντησης που αιτείται τη συνδρομή ξένων αστυνομικών, αφού ανάλογη πρόθεση έχουν εκδηλώσει και οι γερμανικές Αρχές ενόψει του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου που θα φιλοξενηθεί στις αρχές του καλοκαιριού στα γήπεδα της χώρας.