Παντριφυλιακό συλλαλητήριο: «Κάτω τα χέρια από το Πρωτοδικείο μας»

Παντριφυλιακό συλλαλητήριο: «Κάτω τα χέρια από το Πρωτοδικείο μας»

Ομόθυμη στήριξη συλλόγων και κατοίκων στον αγώνα του Δικηγορικού Συλλόγου

«Κάτω τα χέρια από την Τριφυλία. Κάτω τα χέρια από το Δώριο, κάτω τα χέρια από την Ολυμπία, κάτω τα χέρια από τη Χώρα. Κάτω τα χέρια από το Πρωτοδικείο μας. Κάτω τα χέρια από την πατρίδα μας, από τους προγόνους μας, από την ιστορία μας, από το μέλλον των παιδιών μας…», τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Θανάσης Πετρόπουλος, στο χθεσινό παντριφυλιακό συλλαλητήριο του Δικηγορικού Συλλόγου και συλλόγων της περιοχής, στην είσοδο του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας.

Στο συλλαλητήριο, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, εκπρόσωποι Αρχών και συλλογικών φορέων διατράνωσαν ένα ηχηρό «όχι» στις διατάξεις του σχεδίου νόμου που περιλαμβάνει την κατάργηση του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας με τη μετατροπή του σε «παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Μεσσηνίας», την κατάργηση του Ειρηνοδικείου Πλαταμώδους (Γαργαλιάνων), τη μεταφορά των οργανικών θέσεων δικαστών και υπαλλήλων στο Πρωτοδικείο Μεσσηνίας, αλλά και την αρμοδιότητα εφεξής του «παράλληλου Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας» μόνο στην εδαφική – γεωγραφική περιφέρεια του Δήμου Τριφυλίας, χάνοντας έτσι τμήμα της Ολυμπίας, του Δωρίου, της Είρας και της Χώρας.

Αγωνιστικό χαιρετισμό απηύθυνε πρώτος ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, σημειώνοντας ότι «επιθυμούμε κάτι το αυτονόητο», ενώ αναφέρθηκε σε μέτρα (σ.σ. της κυβέρνησης) που οδηγούν σε μαρασμό της επαρχίας. «Κατηγορηματικά η Εκκλησία αντιτίθεται σε κάθε μετάθεση Αρχών, υπαλλήλων και ιδρυμάτων που μας είναι απαραίτητα εδώ. Αγωνιζόμαστε και συναγωνιζόμαστε, όλοι μαζί, για να διαφυλάξουμε τον τόπο μας. Ενωμένοι όλοι μαζί για τα δίκαια της πόλεώς μας, της επαρχίας μας και το συμφέρον όλης της Ελλάδος…» τόνισε.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας, καίτοι στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας τη Δευτέρα το βράδυ είχε δημόσια δηλώσει ότι δε θα παραστεί στο συλλαλητήριο με βολές για τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου και το σύλλογο, αναθεώρησε και συμμετείχε. Όπως δήλωσε, είναι δίπλα στο Δικηγορικό Σύλλογο και τον ευχαριστεί για τις προσπάθειες και την αποχή την οποία κάνει σχεδόν έναν χρόνο, ενώ μίλησε για δικαιώματα λογικά και απαιτητά, τονίζοντας: «Δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν αυτοί (σ.σ. η κυβέρνηση Μητσοτάκη) ό,τι νομίζουν. Ο κόσμος ψήφισε, αλλά ψήφισε για να προστατευτεί, για να τον προστατεύσουν, όχι για να τον απογοητεύσουν. Αυτή τη στιγμή μιλάμε μόνο για το Πρωτοδικείο. Μεθαύριο, στην επόμενη συγκέντρωση (σ.σ. το Σάββατο στην πλατεία Κυπαρισσίας), θα μιλήσουμε για την αστυνόμευση και το νοσοκομείο μας. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, μη δείχνουμε αδιαφορία…».

Ακολούθως ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πελοπόννησος – Αφετηρία Ζωής», Δημήτρης Κουτσούλης, αφού αναφέρθηκε στη φθίνουσα πορεία εδώ και χρόνια και την αποψίλωση της Τριφυλίας από δημόσιες υπηρεσίες και δομές, έστρεψε τα βέλη του στους βουλευτές Μεσσηνίας και πρότεινε: «Εφόσον το Πρωτοδικείο καταργηθεί και το Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων κλείσει, οφείλει να παραιτηθεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας….

[…] Κι αν θέλετε και κάτι άλλο, ας ενημερωθεί όλη η κοινωνία της Τριφυλίας, κι αν θέλετε να είμαστε μια γροθιά, στις ευρωεκλογές που δεν κρίνεται ούτε η κυβέρνηση, οι πολίτες της Τριφυλίας πρέπει να απέχουν…».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος», Μανώλης Μάκαρης, σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό ζήτημα το να μην καταργηθούν τα δικαστήρια στην Τριφυλία και θα πρέπει ο καθένας να αγωνιστεί από το μετερίζι του, δυναμικά, όπως και να τεθεί το θέμα και στους βουλευτές της περιοχής, προσθέτοντας πως αν περάσει ο νέος δικαστικός χάρτης, θα ακολουθήσει ο νέος υγειονομικός χάρτης, που θα καταργήσει νοσοκομεία. «Πρέπει να πούμε όλοι μαζί όχι στην υποβάθμιση των δικαστηρίων της Τριφυλίας και όχι στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας…» σχολίασε. Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο Σαράντος Κουκούμης, σημειώνοντας πως η κατάργηση και υποβάθμιση του Πρωτοδικείου δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία και πρότεινε άνοδο στην Αθήνα, όταν συζητείται το νομοσχέδιο στη Βουλή, με τον κ. Λεβεντάκη να παρεμβαίνει λέγοντας ότι οι εταιρείες του γιου του αναλαμβάνουν τα έξοδα για τα λεωφορεία.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Δημήτρη Τερζή, που μίλησε για την προοπτική και το μέλλον της πόλης όταν καταργούνται δημόσιες δομές. Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, η πρόεδρος της Δ.Κ. Κυπαρισσίας, Μαρίκα Καραμπά, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Νίκος Σινάνης, ο πρώην δήμαρχος Κυπαρισσίας, Ηλίας Τσίγγανος, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Ξένια Στρατικοπούλου, και η πρόεδρος του ΜΕΣΚ, Σόνια Τουρκολιά, επισημαίνοντας την υποτονικότητα και ζητώντας μαζική αντίδραση.

Η δικηγόρος Κυπαρισσίας και υποψήφια ευρωβουλευτής με τη «Νέα Αριστερά», Δήμητρα Κεραμυδά, δήλωσε σχετικά: «Το κράτος δικαίου δεν είναι μια αφηρημένη ιδέα, έξω από την καθημερινότητα του πολίτη. Το σχέδιο νόμου για το νέο δικαστικό χάρτη καταργεί στην πράξη κάθε δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη δικαιοσύνη και υπονομεύει το κράτος δικαίου. Απαιτούμε την παραμονή των δικαστικών δομών της Τριφυλίας στα σημερινά τους τοπικά όρια και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας».