Στ. Αναστασόπουλος για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: «Με αλχημείες θέλουν να καταστρέψουν ένα όνομα»

Στ. Αναστασόπουλος για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας: «Με αλχημείες θέλουν να καταστρέψουν ένα όνομα»

Την αντίθεσή του με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας εξέφρασε και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, τονίζοντας ότι κάποιοι με αλχημείες προσπαθούν να καταστρέψουν το όνομα του προστατευόμενου προϊόντος.

Όπως τόνισε, πρέπει να μπει φραγμός στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές από τρίτες χώρες και την ονομασία «ΠΟΠ Καλαμάτα» να χρησιμοποιούν αυτοί για τους οποίους έχει εγκριθεί και όχι όλη η οικουμένη.

Αλχημείες
Ερωτώμενος, λοιπόν, για τις τελευταίες εξελίξεις με την υπόθεση της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος δήλωσε: «Η θέση μας είναι σταθερά η ίδια. Εμείς και όπως όλη η κοινωνία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στηρίζουμε τα ΠΟΠ προϊόντα και, κατ’ επέκταση, το ΠΟΠ Καλαμάτα, που κατά παράλογο και παράδοξο τρόπο κάποιοι θέλουν να το βγάλουν εκτός.

Δεν είναι δυνατόν με – θα έλεγα – αλχημείες να θέλουμε να καταστρέψουμε ένα όνομα το οποίο είναι διεθνώς αποδεκτό και φημισμένο και που αναφέρεται στις ελιές ΠΟΠ Καλαμάτα.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο παλαιότερα είχε αποφασίσει και η άποψή μας διατηρείται σταθερή, ότι η Μεσσηνία σε συνεργασία με τους όμορους νομούς πρέπει να συγκατατεθεί και το έχει ήδη κάνει. Υπάρχει διάλογος με τη Λακωνία και την Αρκαδία, να επεκταθεί το ΠΟΠ Καλαμάτα στους όμορους νομούς, οπότε η κρίσιμη ποσότητα του προϊόντος ΠΟΠ Καλαμάτα βρώσιμης ελιάς θα είναι πολύ μεγαλύτερη και από το μισό της ελληνικής παραγωγής. Βεβαίως, είμαστε ανοικτοί στο διάλογο, πάντα σε συνεννόηση με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, η οποία έχει τον πρώτο λόγο, στηρίζουμε τις προσπάθειές της και το έχουμε κάνει κατ’ επανάληψη προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, υποστηρίξαμε οικονομικά τις προσφυγές και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, ώστε όλες οι ελιές τύπου Καλαμάτα, οι ελληνικές, να προστατευτούν».

Ελληνοποιήσεις
Αναφερόμενος στις συνέπειες της απόφασης, σχολίασε: «Πρέπει να μπει φραγμός στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές από τρίτες χώρες που με την καταστρατήγηση του όρου ΠΟΠ Καλαμάτα έρχονται στην Ελλάδα, ουσιαστικά ελληνοποιούνται και εξάγονται ως καλαματιανές ή ελιές ΠΟΠ Καλαμάτα. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Βεβαίως, για τους εμπόρους, δουλειά τους είναι να διεκδικούν το κέρδος, αλλά εμείς έχουμε υποχρέωση να υποστηρίξουμε το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών μαύρης βρώσιμης ελιάς. Αυτής, δηλαδή, που έχει καθιερωθεί να λέγεται “Kalamata olives” και αυτό ταυτίζεται με την άποψή μας για το ΠΟΠ Καλαμάτα, να το χρησιμοποιούν αυτοί για τους οποίους έχει εγκριθεί και όχι όλη η οικουμένη».
Β.Β.