Στο σκαμνί εννέα ναυαγοί της Πύλου που κατηγορούνται ως διακινητές

Στο σκαμνί εννέα ναυαγοί της Πύλου που κατηγορούνται ως διακινητές

Στις 21 Μαΐου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η δίκη των 9 προσφύγων που κατηγορούνται ως διακινητές στο ναυάγιο της Πύλου. Οι κατηγορούμενοι, που βρίσκονται προσωρινά κρατούμενοι στις φυλακές Αυλώνα και Ναυπλίου, θα δικαστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, έπειτα από τη θετική γνωμοδότηση του αρμόδιου προέδρου Εφετών.

Οι ναυαγοί κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για τα βαρύτατα αδικήματα της μεταφοράς προς την Ελλάδα πολιτών χωρίς δικαίωμα εισόδου, της πρόκλησης ναυαγίου, της εγκληματικής οργάνωσης και της παράνομης εισόδου στη χώρα. Με το σενάριο της ρυμούλκησης να βρίσκεται εντελώς εκτός κάδρου στη συγκεκριμένη δικογραφία, οι 9 θα πρέπει να αποδείξουν την αθωότητά τους ενώπιον τον δικαστών, έπειτα από μια δικαστική διερεύνηση που διήρκεσε μόλις επτά μήνες, χωρίς να έχουν εξεταστεί κρίσιμα ζητήματα της υπόθεσης.

Oι ίδιοι οι κατηγορούμενοι εξ αρχής δηλώνουν αθώοι και, μιλώντας στο μέσο OmniaTV, ανέφεραν πως δεν έχουν καταλάβει καν το σκεπτικό με το οποίο βρίσκονται έγκλειστοι στη φυλακή. Υποστηρίζουν ότι δεν είναι οι ίδιοι διακινητές, αλλά απλοί επιβαίνοντες του πλοιαρίου όπως οι υπόλοιποι επιζώντες του πολύνεκρου ναυαγίου, ζητώντας άσυλο. Και γι’ αυτό κινδυνεύουν με βαριές ποινές και πολυετείς καθείρξεις, όπως αυτές που έχουν οδηγήσει χιλιάδες πρόσφυγες στις ελληνικές φυλακές με την κατηγορία της διακίνησης βάσει ατεκμηρίωτων κατηγοριών, μόνο και μόνο επειδή υποδεικνύονται ως οδηγοί μιας βάρκας ή ενός οχήματος.

Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης Borderline-Europe που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο, μέχρι το Φεβρουάριο του 2023 οι κρατούμενοι που βαρύνονται με κατηγορίες για διακίνηση στις ελληνικές φυλακές ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα φυλακισμένων στη χώρα και άγγιζαν τα 2.154 άτομα.