Συλλαλητήριο… ευχαριστιών & διεκδικήσεων από το Δήμο Τριφυλίας

Συλλαλητήριο… ευχαριστιών & διεκδικήσεων από το Δήμο Τριφυλίας

Παντριφυλιακό συλλαλητήριο… ευχαριστιών αλλά και διεκδικήσεων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας από το Δήμο Τριφυλίας, με κεντρικό σύνθημα «όχι στην υποβάθμιση των δομών του Δήμου Τριφυλίας».

Τοποθετήσεις
Τοποθετηθείς ο μητροπολίτης Τριφυλίας & Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος τόνισε: «Για να ζήσει και να ακμάσει η Ελλάδα πρέπει η επαρχία να είναι ακμαία… […] Κάθε απομάκρυνση υπηρεσίας, δημόσιας Αρχής και κρατικού ιδρύματος δυσκολεύει τον πολίτη και, βέβαια, τον απομακρύνει από τον τόπο του, όπου εργάζεται και παράγει. Αγαπάμε τον τόπο μας και την πατρίδα μας, γι’ αυτό είμεθα αντίθετοι προς όλα τα μέτρα που υποβαθμίζουν τον τόπο μας και την πατρίδα μας».

Ακολούθως ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γεώργιος Λεβεντάκης, σημείωσε: «Πράγματι, αυτό το οποίο επιδιώξαμε, το κερδίσαμε. Αν όχι 100%, στο 80%. Κρίμα για το Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων, αλλά εν πάση περιπτώσει σιγά σιγά ίσως διεκδικήσουμε κι αυτό, αν και δύσκολο. Θα επιμείνουμε. Θέλω να ευχαριστήσω το βουλευτή Μεσσηνίας, αλλά και Τριφυλίας, τον κ. Μαντά, ο οποίος γνωρίζω πάρα πολύ καλά το τι έχει κάνει. Είχε την παρρησία και τη λεβεντιά να ανέβει στη Βουλή, να αναφερθεί και να το απαιτήσει, να το ζητήσει. Βέβαια, δεν επαναπαυόμαστε…

[…] Εμείς τους ευχαριστούμε όλους, και την κυβέρνηση, και όλους, αν κι εφόσον ανταποκρίνονται στα αιτήματα, αυτά που ζητάμε, τα νόμιμα, τα ανθρώπινα. Όμως, να σταματήσουν να μας παίρνουν το ασθενοφόρο στην Καλαμάτα με απόφαση της διοικήτριας της Καλαμάτας, γιατί τα ασθενοφόρα τα δώσανε για την Τριφυλία. Δεν μπορεί να παίρνει το ένα ασθενοφόρο το πρωί, μαζί με τον οδηγό, και να το χρησιμοποιεί στην Καλαμάτα…

[…] Θέλουμε άμεσα επάνδρωση του νοσοκομείου…». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «θα τρέξει», αφού το κράτος αδυνατεί, να πάρουν έναν αξονικό τομογράφο, την αναγκαιότητα του οποίου είχε τονίσει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καταθέτοντας πρόταση – αίτημα, η δημοτική σύμβουλος, Σταματία Αλεξοπούλου, συμπληρώνοντας :«Αλλά απ’ αυτούς (σ.σ. κυβέρνηση) ζητάμε να μας στείλουνε γιατρούς…».

Στη συνέχεια σχολίασε: «Δεν μπορεί να ζητούν από τον πολίτη να τηρεί τους νόμους και να είναι νομοταγής, ενώ παρανομούν αυτοί» και αναφέρθηκε στις ελλείψεις της Αστυνομίας.

Τέλος, ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου και τους δικηγόρους της περιοχής, καθώς και τους προέδρους των συλλόγων.

Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου, η Χάιδω Παναγιωτοπούλου μετέφερε τον αγωνιστικό χαιρετισμό του προέδρου Θανάση Πετρόπουλου, ενώ ανέφερε πως «μετά την πολύμηνη τιτανομαχία που δόθηκε, με μπροστάρη και άξιο πολεμιστή τον πρόεδρο του Δ.ΣΚ.», έφτασαν στη θετική εξέλιξη για το Πρωτοδικείο. Επίσης, διάβασε το δελτίο Τύπου του κ. Πετρόπουλου για την παραμονή σε πλήρη λειτουργία του Πρωτοδικείου, ενώ τόνισε πως είναι υποχρεωμένοι να ευχαριστήσουν θερμά τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, διότι συντάχθηκε με την άποψη του Δικηγορικού μας Συλλόγου για τη χωρική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου.

Η ίδια με την ιδιότητα της επικεφαλής δημοτικής παράταξης στο Δ.Σ. Τριφυλίας αναφέρθηκε στο θέμα της αστυνόμευσης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Πράγματι, δεν υπάρχει ασφάλεια στην περιοχή. Υπάρχει σημαντικότατο πρόβλημα. Τα Α.Τ. Γαργαλιάνων και Κυπαρισσίας δεν επαρκούν. Είναι υποστελεχωμένα. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για τη στελέχωσή τους…».

Με την ιδιότητα, δε, της προέδρου του Συλλόγου Φίλων Ν.Μ. Κυπαρισσίας, σημείωσε ότι το γενικό νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν έπρεπε να έχει χάσει τη διοικητική του αυτοτέλεια, ενώ καταδικάζουν τις μετακινήσεις γιατρών και προσωπικού, καθώς και οποιαδήποτε σκέψη ιδιωτικοποίησης της υγείας.

Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε ότι διεκδικούν την αποσύνδεσή του από το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας και τη διοικητική του αυτοτέλεια, την ενίσχυσή του με προσωπικό και εξοπλισμό, καθώς και την κήρυξή του ως άγονου.

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ., Περικλής Μαντάς, τόνισε: «Δε μας χαρίστηκε τίποτα. Διεκδικήσαμε το αυτονόητο και το πετύχαμε, γιατί, πρώτον, είχαμε δίκιο και, δεύτερον, ήμασταν όλοι ενωμένοι. Κι αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να έχουμε σε κάθε μας βήμα, σε κάθε μας διεκδίκηση και σε οτιδήποτε θέλουμε να κάνουμε για τον τόπο μας…».

Αφού έκανε λόγο για «ιστορική μέρα για τον τόπο μας», πρόσθεσε: «Καταφέραμε το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας να παραμείνει ενεργό και λειτουργικό στο μέγιστο βαθμό, διατηρώντας τους υπαλλήλους, διατηρώντας τη δικαστική ύλη και διατηρώντας στο μέγιστο βαθμό τη χωρική του αρμοδιότητα…».

Αναφερόμενος στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, τόνισε: «Δεν πρόκειται να κλείσει ποτέ, σε κανέναν νέο υγειονομικό χάρτη, σε καμία άλλη διάταξη! Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας σώθηκε το 2012, όταν έκλεισαν σχεδόν όλα τα διπλά νοσοκομεία στη χώρα μας, ακριβώς γιατί έχει όλα τα χαρακτηριστικά που αναφέρετε. Το 2019, όταν αναλάβαμε τα ηνία της κυβέρνησης, το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας είχε 14 μόνιμους γιατρούς. Σήμερα έχει 21 μόνιμους. Είχε 60 νοσηλευτές. Σήμερα έχει 108 μαζί με τους επικουρικούς. Υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου έργο 2 εκατ. ευρώ ανακαίνισης του κτηρίου. Είμαστε με το διοικητή σε αγαστή συνεργασία, έχουμε πάρει έγκριση σκοπιμότητας για νέο κτήριο για τις διοικητικές υπηρεσίες. Προφανώς και λείπουν γιατροί. Όπως σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας. Ακόμα και η Καλαμάτα έχει ελλείψεις…»

Και συμπλήρωσε: «Για να πάει ένας τόπος μπροστά, θα πρέπει να έχει τα βασικά. Και γι’ αυτά τα βασικά θα πρέπει να παλέψουμε. Από την πρώτη στιγμή είμαι παρών σε όλες τις μάχες για τον τόπο και σε όλες τις μάχες για την Τριφυλία…».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας, Ξένια Στρατικοπούλου, ανέφερε στοιχεία από την παροχή υπηρεσιών υγείας του νοσοκομείου τα προηγούμενα χρόνια, από τα οποία αναδεικνύεται η αναγκαιότητα ύπαρξης και ενίσχυσής του σε προσωπικό και μέσα. Παράλληλα, παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση της λειτουργίας του με τις μετακινήσεις γιατρών, αλλά και ασθενοφόρου, το κλείσιμο του οφθαλμολογικού τμήματος, όπως και τα προβλήματα στην κάλυψη εφημεριών και της έλλειψης συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Επίσης, αναφέρθηκε στις ελλείψεις του ΕΚΑΒ και τη διεκδίκηση αξονικού τομογράφου.

Ο πρόεδρους του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Φαββατάς, δήλωσε «τη συμπαράστασή μας στους εργαζομένους της Τριφυλίας οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βιώνουν το μαρασμό σε όλες τις υπηρεσίες», τονίζοντας: «Δεν πάει άλλο. Πρέπει να σταματήσει αυτός ο κατήφορος στην περιοχή αυτή. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω μόνο εσάς, που είστε εδώ σήμερα, που παίρνετε το θέμα στα χέρια σας, και όχι αυτούς που διοικούν όλα τα τελευταία χρόνια, που το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να έχουν φέρει την περιοχή σε μαρασμό, να έχουν απαξιώσει τις υπηρεσίες, να μη λειτουργεί η ασφάλεια, να μην έχουμε νοσοκομείο». Ο ίδιος ζήτησε επαγρύπνηση λέγοντας: «Μην περιμένετε από αυτούς που κυβερνούν να λύσουν, αν δεν έχουν την πίεση τη δική σας…».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τριφυλίας, Κατερίνα Τσιγκάνου, σημείωσε: «Οι κυβερνήσεις, όταν βρίσκονται μπροστά σε διαμαρτυρίες, απεργίες και διαδηλώσεις, συνηθίζουν να λένε ότι αυτά είναι υποκινούμενα. Είναι υποκινούμενα από τα προβλήματα που οι ίδιες οι κυβερνήσεις δημιουργούν, είναι υποκινούμενα από την αγανάκτηση των κατοίκων που βλέπουν μέρα με τη μέρα τη ζωή τους να χειροτερεύει. Η σημερινή παρουσία όλων μας εδώ αυτό δείχνει, ότι δεν πάει άλλο…».

Επίσης, αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις ελλείψεις, ενώ ζήτησε «να βγει» ένα ψήφισμα από τη συγκέντρωση με όλα όσα έχει ανάγκη η περιοχή, κάτι ωστόσο που δεν έγινε.

Χαιρετισμό στο συλλαλητήριο απέστειλε ο πρόεδρος της Κ.Ο. «Νέα Αριστερά» και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, ενώ παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο γραμματέας ΚΠΕ «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής» και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο τέως βουλευτής Μεσσηνίας του «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής» Παναγιώτης Αδαμόπουλος, το μέλος της ΚΠΕ «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής» και υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιάννης Πάζιος, το μέλος της ΚΠΕ «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής» Γιώργος Κατσούλης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Τριφυλία Ενωμένοι», Άκης Κατρίτσης και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Νίκος Σινάνης.

Του Ηλία Γιαννόπουλου