Ταξίδι στα ελληνικά έθιμα

Ταξίδι στα ελληνικά έθιμα

Ανθισμένοι και μυροβόλοι εγχώριοι προορισμοί με πλούσια έθιμα και παραδόσεις για ένα κατανυκτικό Πάσχα. Με αυτό τον τρόπο το ΒΗΜΑ προτείνει επτά (7) προορισμούς για το φετινό Πάσχα. Μεταξύ αυτών και η Μάνη, για την οποία αναφέρει: «Το ταξίδι μας μπορεί έχει πολλές στάσεις, από την Απόσκερη Μάνη που βλέπει προς τον Μεσσηνιακό κόλπο ως την Προσηλιακή Μάνη, εκείνη δηλαδή που αγναντεύει τον Λακωνικό κόλπο.

Και είναι, ειδικά κατά τις ημέρες του Πάσχα, και ένα ταξίδι στα ελληνικά έθιμα, ξεκινώντας από το πλάσιμο της λαμπριάτικης κουλούρας τη Μεγάλη Πέμπτη και την περιφορά του Επιταφίου στην Αρεόπολη τη Μεγάλη Παρασκευή και φτάνοντας στο «Χριστός Ανέστη» με τα βεγγαλικά και στη λιτανεία που γίνεται τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα και που σε πολλά χωριά καταλήγει στο νεκροταφείο, ως πορεία τιμής και μνήμης για εκείνους που έφυγαν.

Τα μελαγχολικά έθιμα του Πάσχα περιβάλλει βεβαίως η ολάνθιστη φύση της περιοχής, τα λιβάδια που σκεπασμένα από πολύχρωμα λουλουδάτα χαλιά μετατρέπουν τον Απρίλιο και τον Μάιο σε θεαματικές υπερπαραγωγές χρωμάτων και ευωδίας.

Μοσχομυριστή και πολύχρωμη είναι όλη η Μάνη, από την Καρδαμύλη και τη Στούπα ως το Οίτυλο. Η Μάνη είναι ένας προορισμός στον οποίο θα γυρίζεις ξανά και ξανά: Για τα μικρά χωριά με τους παμπάλαιους πύργους και τις εκκλησίες (βλέπε και Πύργος Μούρτζινου στην Καρδαμύλη). Για την ξεχωριστή γοητεία της Αρεόπολης με τα πυργόσπιτα και τη διπλή εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου και της Παναγίτσας με τις τοιχογραφίες του 1869.

Και θα ανακαλύπτεις πάντα κάτι καινούργιο, κάτι που κρυμμένο στην πρώτη σου επίσκεψη σε περιμένει για να το ανακαλύψεις τώρα. Μια τελευταία πρόταση: Μεταξύ άλλων, μην παραλείψετε και μια επίσκεψη στο σπίτι του συγγραφέα Πάτρικ Λι Φέρμορ και της συζύγου του Τζόαν λίγο έξω από την Καρδαμύλη, το οποίο λειτουργεί υπό το Μουσείο Μπενάκη. Φροντίστε, όμως, να προαγοράσετε εισιτήριο από το Διαδίκτυο.

Tip: Μετά τη Μονεμβασιά, που βρίσκεται στο τρίτο πόδι της Πελοποννήσου, και τη Μάνη, που βρίσκεται στο δεύτερο, δεν μπορούμε να μην κάνουμε μία σύντομη έστω αναφορά και στο πρώτο πόδι, που ανήκει στο Νομό Μεσσηνίας. Στο πρώτο πόδι με την Κορώνη και τη Μεθώνη (και τα υπέροχα κάστρα τους), με τη γραφική Πύλο, με τη Γιάλοβα και την πολυφωτογραφημένη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς και με δεκάδες ακόμα ομορφιές.

Ως γνωστόν, εδώ βρίσκονται και τα κορυφαία The Westin Resort Costa Navarino, The Romanos, a Luxury Collection Resort και Mandarin Oriental, Costa Navarino, W Costa Navarino, καθώς και η Navarino Agora, που θα υποδεχθούν με το δικό τους τρόπο το Πάσχα: με δράσεις, εκδηλώσεις, ζωντανή μουσική, διαγωνισμούς και παραδοσιακούς χορούς, πάρτι, εκθέσεις και με τα εστιατόριά τους να αποθεώνουν τις γεύσεις της Λαμπρής, παντρεύοντας τη φιλοσοφία της ελληνικής κουζίνας με τη διεθνή υψηλή γαστρονομία. Όλοι οι επισκέπτες της Costa Navarino θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την ανοιξιάτικη μεσσηνιακή φύση και μέσα από ποικιλία αθλητικών και υπαίθριων δραστηριοτήτων”.

Α.Π.