10 χρόνια υποσχέσεις για τα δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος

10 χρόνια υποσχέσεις για τα  δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος

Συνεχίζεται η αδιαφορία για τον πρωτογενή τομέα στη Μεσσηνία

Όποια μελέτη έχει δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, αναφέρεται στην κλιματική κρίση και την ανάγκη λήψης μέτρων για τη σωτηρία του πρωτογενούς τομέα.

Εδώ και κάποια χρόνια δε, για τη Μεσσηνία είχαμε να λέμε ότι το Φιλιατρινό και το Μιναγιώτικο φράγμα θα είναι η απάντηση στα… κακά που έρχονται.

Κι ενώ θα περίμενε κάποιος το πρώτο έργο να έχει ολοκληρωθεί με τα δίκτυά του, για να έχει νερό μία από τις πλέον παραγωγικές περιοχές του νομού, οι… καρεκλοκένταυροι της Αθήνας συνεχίζουν να δίνουν υποσχέσεις, θεωρώντας τους Μεσσήνιους κάτι σαν τους ιθαγενείς και τα καθρεφτάκια τους…

Και για να μη θεωρηθούν όλα τα παραπάνω ως υπερβολή, όπως προκύπτει από την απάντηση του υπουργείου Υποδομών και συγκεκριμένα της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, στη βάση της ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, θα τραβήξει ακόμη περισσότερο η κατασκευή των δικτύων, ξεπερνώντας κάθε χρονικό όριο των… δεκάδων κυβερνητικών υποσχέσεων.

Η απάντηση είναι αποκαλυπτική, καθώς το έργο βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης, η οποία δεν έχει ξεκινήσει, πιθανόν θα γίνει κάτι τέτοιο στις 15 Σεπτεμβρίου του 2024 (!), αλλά για να συμβεί αυτό «…πρέπει να προηγηθεί η έγκριση της επικαιροποιημένης μελέτης, η προέγκριση δημοπράτησης και η επαύξηση προϋπολογισμού, η έγκριση διακήρυξης, καθώς και η δημοσίευση διαγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κι αφού γίνουν όλα αυτά (;) η Γραμματεία πάλι απαντά με… εκτιμήσεις και στέλνει την ανάδειξη αναδόχου για το Μάιο του 2025 (!) σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «[…] η διαδικασία δημοπράτησης εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθεί με την ανάδειξη αναδόχου του έργου “Αρδευτικά δίκτυα αξιοποίησης φράγματος λεκάνης Φιλιατρινού νομού Μεσσηνίας” το Μάιο του 2025».

Να σημειώσουμε πως το έργο του Φιλιατρινού φράγματος είναι έτοιμο από την εποχή της διακυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.