Ανδρέας Ζαμπούκας: «Η Πελοπόννησος στο προσκήνιο»

Ανδρέας Ζαμπούκας: «Η Πελοπόννησος στο προσκήνιο»

Για το διακύβευμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, την υποψηφιότητά του, αλλά και το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τοποθετείται σήμερα στο «Θάρρος» ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Ανδρέας Ζαμπούκας.

Ο λόγος στον ίδιο:

-Μετά τόσα χρόνια στη δημοσιογραφία, τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την ενεργό πολιτική;
Όπως είπατε και εσείς, έχω αρκετά ένσημα ως δημοσιογράφος. Καταρχάς, ποτέ δεν έκρυψα τις πολιτικές μου απόψεις. Ασκούσα τη δημοσιογραφία μέσα από μια συγκεκριμένη οπτική σκοπιά. Η οποία ήταν σταθερά προσηλωμένη στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα μας. Μέσα από τη δουλειά μου θεωρώ πως όλα αυτά τα χρόνια δεν υπέκυψα στον πειρασμό του λαϊκισμού. Η κριτική που έκανα είχε πάντα δημιουργικά και όχι ισοπεδωτικά χαρακτηριστικά. Περισσότερο θα σας έλεγα πως ήταν πίεση για επιτάχυνση των μεγάλων αλλαγών που πρέπει να προχωρήσουν στο Δημόσιο, την οικονομία, το κράτος. Αυτή τη συσσωρευμένη εμπειρία θεωρώ πως ήρθε η ώρα να αξιοποιήσω και στην πράξη. Ευελπιστώ να μου δοθεί η ευκαιρία να μπορέσω να προωθήσω ή και να υλοποιήσω αυτά που χρόνια διεκδικώ και πιέζω να γίνουν.

-Ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών; Η κυβερνητική σταθερότητα που λέει ο πρωθυπουργός ή τα μηνύματα που πρέπει να σταλούν στην κυβέρνηση που λέει σύσσωμη η αντιπολίτευση;
Καταρχάς, θα σας πω πως ο λόγος της αντιπολίτευσης δεν είναι ενιαίος. Έχουμε κόμματα αλλοπρόσαλλα, με μισαλλόδοξο λόγο, που επενδύουν στην καταστροφή και τα βλέπουν όλα μαύρα. Ταυτόχρονα, έχουμε και κόμματα που εμένα προσωπικά με απογοητεύουν. Από τη στιγμή που έχουν κυβερνήσει, θα περίμενα να ακούσω πιο σοβαρές προτάσεις και πιο τεκμηριωμένη κριτική. Έστω και έτσι, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει πως δεν έχει κανένα θέμα να ενσωματώσει όποια πρόταση γίνει από άλλο κόμμα και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ πως οι ευρωεκλογές δεν είναι για εσωστρεφή μηνύματα ούτε για στείρα καταγγελία. Είναι για να στείλουμε στην Ευρωβουλή ανθρώπους με εμπειρία, γνώση, όραμα και ευρωπαϊκή φιλοσοφία. Ταυτόχρονα, είμαι πεπεισμένος πως οι πολίτες με την ψήφο τους θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη για να επιταχύνουν το έργο που γίνεται εδώ και χρόνια και το οποίο συγκεντρώνει την αποδοχή της πλειοψηφίας των Ελλήνων.

-Δημιουργήθηκε μια αίσθηση έντασης τις τελευταίες ημέρες με τα εθνικά θέματα. Να ανησυχούμε;
Κατηγορηματικά, όχι. Η χώρα είναι πιο εξασφαλισμένη από ποτέ, τόσο σε αμυντικό επίπεδο όσο και στο πεδίο των συμμαχιών. Μετά πάρα πολλά χρόνια υπήρχε το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων. Σε θαλάσσιο και εναέριο επίπεδο η Ελλάδα είναι πλέον μια πανίσχυρη χώρα. Και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους εμπόρους του πατριωτικού φρονήματος. Διότι, ξέρετε, η εξωτερική πολιτική δεν είναι κραυγές, ούτε σόου μέσα στη Βουλή. Γίνεται με σχέδιο, όραμα και σταθερό τιμόνι. Αυτό που κάνει ο κ. Μητσοτάκης από την πρώτη μέρα που έγινε πρωθυπουργός. Με διττό τρόπο, όπως προείπα: Θωράκιση της άμυνάς μας και ενίσχυση των συμμαχιών μας. Η Ελλάδα πλέον είναι μια χώρα που σέβονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

-Ως άνθρωπος με καταγωγή από αγροτική περιοχή, γνωρίζετε και τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα…Συμμερίζομαι απολύτως τις αγωνίες, τις δυσκολίες, αλλά και το σημαντικό έργο που γίνεται από τους αγρότες μας, τους πτηνοτρόφους μας. Πρώτη το αναγνωρίζει η κυβέρνηση, που πιστεύει στον κομβικό ρόλο του πρωτογενούς τομέα και των ανθρώπων που μοχθούν καθημερινά. Για αυτό και θέλω να σας μιλήσω με στοιχεία και όχι γενικά και αόριστα. Έως το τέλος του έτους τα χρήματα που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των κτηνοτρόφων και των αγροτών φτάνουν τα 2.2 δισ. ευρώ. Είναι χρήματα που προκύπτουν από την άριστη συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Για να είμαι απολύτως ακριβής, τα 2.162.883.808,28 ευρώ αφορούν σε πληρωμές σε Προγράμματα και Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ) και σε επιδοτήσεις που θα λάβουν οι αγρότες μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027.

-Συνολικότερα για την Περιφέρεια της Πελοποννήσου ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης;
Καταρχάς θέλω να εξάρω την άριστη συνεργασία της κυβέρνησης με τον περιφερειάρχη κ. Πτωχό. Στη βάση αυτή υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς το πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2021-2027». Μιλάμε για ένα πρόγραμμα με εξωστρεφείς δράσεις, που δίνει βάρος στην αειφορία, την καινοτομία, την κοινωνική συνοχή. Ένα πρόγραμμα που συμβάλλει:

-στο μετασχηματισμό της οικονομίας της Περιφέρειας, μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και του παραγωγικού δυναμικού

-στην αποτελεσματική διαχείριση του περιβάλλοντος και των πόρων της Περιφέρειας

-στη βελτίωση της περιφερειακής συνδεσιμότητας και την ενίσχυση της κινητικότητας

-στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την τόνωση της αγοράς εργασίας της Περιφέρειας

-στην ενδυνάμωση της χωρικής συνοχής και την άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων της Περιφέρειας.

Ποιος είναι
Ο Ανδρέας Ζαμπούκας γεννήθηκε στον κάμπο της Θεσσαλίας από αγροτική οικογένεια. Πήγε Γυμνάσιο στον Παλαμά, το Δήμο που χτυπήθηκε περισσότερο από τις πλημμύρες του «Ντάνιελ» και τελείωσε το 1ο Λύκειο Καρδίτσας. Το 1993 αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία για να γίνει δημοσιογράφος, αλλά δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά στην ιδιωτική εκπαίδευση για 20 χρόνια. Από το 2012 έστρεψε το ενδιαφέρον του στην επικοινωνία και τη δημοσιογραφία, με την οποία ασχολήθηκε πλέον επαγγελματικά. Τα τελευταία δέκα χρόνια αρθρογραφεί σε ιστοσελίδες και εφημερίδες όπου έχει διατελέσει αρχισυντάκτης και σύμβουλος έκδοσης (liberal.gr, protagon.gr, capital.gr, athensvoice.gr, Φιλελεύθερος, Το Βήμα, Τα Νέα κ.τ.λ.).

Επιπλέον, του έχουν παραχωρήσει δεκάδες συνεντεύξεις σημαντικά πρόσωπα της πολιτικής, της οικονομίας, της επιστήμης και του πολιτισμού, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Manfred Weber, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Guy Verhofstadt, o πρώην πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, η πρώην πρύτανης της Σορβόννης Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ και πολλοί άλλοι.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές δημοσιογραφικές αποστολές στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, όπως και σε σεμινάρια που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είναι καλός γνώστης της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών και των μηχανισμών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από το 2019 έως σήμερα, διατέλεσε συνεργάτης του πρώην αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, του γενικού γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας Ευάγγελου Κυριαζόπουλου και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου. Επιπλέον, έχει συνεργαστεί για κρίσιμα θέματα με πολλούς υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και με ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ζει στον Άλιμο, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Η κόρη του είναι φοιτήτρια και ο γιος του μαθητής Λυκείου.