Απάτες και κλοπές και στην Καλαμάτα είχε κάνει σπείρα από την Αθήνα

Απάτες και κλοπές και στην Καλαμάτα είχε κάνει σπείρα από την Αθήνα

Εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες, κλοπές και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων σε περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου, με περιστατικά να έχουν καταγραφεί και στην Καλαμάτα, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής.

Στην Πελοπόννησο η δράση τους έχει καταγραφεί σε Καλαμάτα, Τρίπολη και Κόρινθο, έχοντας επισκεφθεί την περιοχή μας ακόμα και τις τελευταίες ημέρες.

Επιχείρηση της Αστυνομίας
Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, και συγκεκριμένα σε Κόρινθο, Αρκαδία, Μεσσηνία, Αργολίδα και Αχαΐα.

Στο πλαίσιο αυτό εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν στο Ζευγολατιό Κορινθίας τέσσερα μέλη της οργάνωσης και σε βάρος τους, καθώς και σε βάρος ακόμη τριών ατόμων, σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, απάτες, διακεκριμένες κλοπές και ληστεία. Όπως αποδείχθηκε, πριν από τον εντοπισμό τους είχαν επισκεφθεί διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου, ενώ είχαν ως έδρα τα σπίτια που διέμεναν στην Αττική.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, που περιλάμβανε τεχνικές – ψηφιακές έρευνες και ειδικές ανακριτικές πράξεις, τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία συνδέονται με συγγενικούς και φιλικούς δεσμούς και δεν ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα, τουλάχιστον από τα τέλη του 2022 είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση, με σκοπό τη διάπραξη απατών, κλοπών και ληστειών σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, με συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Πώς δρούσαν
Συγκεκριμένα, ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi):

-Χρησιμοποιούσαν ιδιόκτητα αλλά και μισθωμένα οχήματα, προκειμένου να αποφύγουν την ταυτοποίησή τους και προσέγγιζαν στο δρόμο ηλικιωμένα άτομα προσποιούμενοι φιλικά πρόσωπα, λογιστές ή απεσταλμένους συγγενών τους

-Για να είναι πιστευτοί, είχαν περιποιημένη εξωτερική εμφάνιση και ιδιαίτερα ευγενική συμπεριφορά, ενώ για να κάμψουν την όποια αμφιβολία έφεραν φάκελο με έγγραφα που επιδείκνυαν

-Έπειθαν τα θύματα να τους παραδώσουν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα, τα οποία κατά περίπτωση παραλάμβαναν από τις οικίες τους ή από τραπεζικά καταστήματα, όπου τους μετέφεραν

-Σε αρκετές περιπτώσεις ζητούσαν να τους παρουσιάσουν χρυσαφικά και κοσμήματα με το πρόσχημα της φωτογράφισης αυτών, ωστόσο στη συνέχεια απομάκρυναν τα θύματά τους από το χώρο, τους αποσπούσαν την προσοχή και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί αφαιρούσαν τα τιμαλφή.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 4.910 ευρώ, τρία οχήματα, πλήθος κοσμημάτων και πλήθος κινητών και ενδυμάτων – υποδημάτων.

Μέχρι τώρα έχουν εξιχνιασθεί 29 περιπτώσεις και συγκεκριμένα 16 απάτες, δύο περιπτώσεις απάτης και κλοπής, μία περίπτωση απόπειρας απάτης και ληστείας, τέσσερις περιπτώσεις απόπειρας απάτης και κλοπής και έξι απόπειρες απάτης, με τη λεία τους να ξεπερνά το ποσό των 120.000 ευρώ.

Παράλληλα, τα βασικά μέλη της οργάνωσης έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν για πλήθος ομοειδών αδικημάτων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά απάτες και κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων. Χαρακτηριστικά σε βάρος συλληφθέντος, ο οποίος είχε εγκλειστεί σε καταστήματα κράτησης της χώρας, έχουν σχηματιστεί περισσότερες από 93 δικογραφίες, με λεία που ξεπερνάει τα 289.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή, ενώ οι έρευνες, για την ταυτοποίηση και σύλληψη των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης συνεχίζονται.

Β.Β.