«Αρέσει» στη Μεσσηνία η επιστολική ψήφος

«Αρέσει» στη Μεσσηνία η επιστολική ψήφος

Στους πέντε πρώτους νομούς της χώρας σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών

Η Μεσσηνία είναι μέσα στους πέντε πρώτους νομούς της χώρας, εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, με τους περισσότερους ψηφοφόρους που στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο. Πρώτος είναι ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας και ακολουθούν οι Νομοί Αχαΐας, Λάρισας και Ηρακλείου, που έχουν πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από τη Μεσσηνία.

Συγκεκριμένα, στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφους έχουν εγγραφεί 3.485 ψηφοφόροι που προέρχονται από τη Μεσσηνία. Στην Αιτωλοακαρνανία ο αντίστοιχος αριθμός είναι 4.664.

Σημειώνεται ότι συνολικά στην πλατφόρμα έχουν εγγραφεί 202.556 ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 153.322 είναι ψηφοφόροι εσωτερικού και από αυτούς οι συντριπτικά περισσότεροι προέρχονται από εκλογικές περιφέρειες της Αθήνας.  

Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους εξωτερικού που γράφτηκαν στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφους, συνολικά 49.234, οι περισσότεροι είναι κάτοικοι Γερμανίας.

Επιστολικές ψήφοι από τη Χίο έως την Παπούα Νέα Γουινέα

Σε αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή” αναφέρονται τα εξής: Στην Αϊτή, στον Άγιο Βαρθολομαίο, στη Βόρεια και στην Κεντρική Αμερική, αλλά και στο Αζερμπαϊτζάν, στο Βιετνάμ και στο Ομάν στην Ασία, στην Κένυα και στο Κονγκό στην Αφρική, μέχρι και στην Παπούα Νέα Γουινέα στην Ωκεανία, ταξιδεύουν οι φάκελοι της επιστολικής ψήφου αυτές τις ημέρες, προκειμένου Έλληνες πολίτες που βρίσκονται σε 128 χώρες σε όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές.

Σε μήνυμα που έστειλε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ένας εκ των δέκα Ελλήνων ψηφοφόρων που βρίσκονται στην Ταϊλάνδη, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «παρέλαβα το φάκελο, επιτέλους θα ψηφίσω».

Η «Καθημερινή» παρουσιάζει την κατανομή των ψηφοφόρων διά επιστολικής ψήφου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και αποτελεί ένα «πείραμα» που η κυβέρνηση θέλει να πετύχει με στόχο να εφαρμοστεί και στις εθνικές εκλογές.

Ειδικότερα, έως προχθές αργά το βράδυ ένας στους δύο εκλογείς είχε ήδη παραλάβει το φάκελο με το υλικό προκειμένου να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Σε σύνολο 202.515 ψηφοφόρων, οι οποίοι ενεγράφησαν μέσω της σχετικής πλατφόρμας, εκ των οποίων οι 152.311 εντός Ελλάδας και οι 50.204 κάτοικοι εξωτερικού, έχουν παραλάβει το υλικό περισσότεροι από 110.000 εκλογείς.

Η διαδικασία των παραδόσεων του εκλογικού υλικού ξεκίνησε την προηγούμενη Πέμπτη και εξελίσσεται ομαλά, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες για όλους τους ψηφοφόρους. Όσοι έχουν ήδη στα χέρια τους το φάκελο μπορούν την ίδια ημέρα να ψηφίσουν και να ειδοποιήσουν την εταιρεία courier ώστε να τον παραλάβει.

Η παραλαβή μπορεί να γίνει μόνο από τον ίδιο τον ψηφοφόρο ή από εξουσιοδοτημένο άτομο, ενώ η ταυτοπροσωπία εκτός από την ταυτότητα γίνεται και με ειδικό αριθμό pin που αποστέλλεται από τις εταιρείες ταχυμεταφορών. Οι φάκελοι με τις ψήφους συγκεντρώνονται χωρίς να ανοιχθούν σε ειδικό κέντρο διαλογής και θα ενσωματωθούν στις ψήφους διά ζώσης την Κυριακή των εκλογών. Στις 9 Ιουνίου, στις 7.00 το απόγευμα, οπότε και θα κλείσουν οι κάλπες, θα ξεκινήσει η καταμέτρηση όλων των ψήφων για τις ευρωεκλογές.

Υπεύθυνη δήλωση

Ήδη οι πρώτοι ψηφoφόροι, όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών, έχουν λάβει email ενημέρωσης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση που καταχώρισαν στην πλατφόρμα, ότι η ψήφος τους έχει παραληφθεί. Επισημαίνεται ότι ο φάκελος με την ψήφο θα πρέπει να συνοδεύεται με έτερο φάκελο –που συμπεριλαμβάνεται στο εκλογικό υλικό–, όπου ο εκλογέας θα έχει τοποθετήσει υπεύθυνη δήλωσή του προκειμένου να πιστοποιηθεί η ταυτότητά του, αλλά και να σημειωθεί στους εκλογικούς καταλόγους ότι έχει ψηφίσει μέσω επιστολικής ψήφου.

Στην περίπτωση που μια ψήφος δε θα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση, δε θα καταμετράται.

Η τελευταία ημερομηνία για την αποστολή της επιστολικής ψήφου είναι η 28η Μαΐου για τους ψηφοφόρους του εξωτερικού και η 3η Ιουνίου για τους ψηφοφόρους του εσωτερικού. Ωστόσο, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, καλεί τους ψηφοφόρους να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή, προκειμένου να μην υπερφορτωθεί το σύστημα επιστροφών.

Η επιστολική ψήφος εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην ουσία αποτελεί μια τελική πρόβα για την υιοθέτησή της και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά μεγάλο εγχείρημα που υλοποιείται με απόλυτη επιτυχία μέχρι τώρα», επισημαίνει η κα Κεραμέως. «Η επιστολική ψήφος ήρθε για να μείνει. Με τη διαδικασία που υλοποιείται για τις ευρωεκλογές μπαίνουν οι βάσεις για να εφαρμοστεί ένα ανάλογο σύστημα, με τις διορθώσεις που θα απαιτηθούν, και στις εθνικές εκλογές», τονίζει.

Στο μεταξύ, αξίζει να τονισθεί ότι ο τελικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο είναι μικρότερος από τον αριθμό που αναγράφεται στα τελικά στοιχεία της πλατφόρμας. Περίπου 40 άτομα, τα οποία είχαν εγγραφεί, δε θα μπορέσουν τελικά να ψηφίσουν μέσω της επιστολικής ψήφου, καθώς διαμένουν σε χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, οπότε δεν μπορεί να τους παραδοθεί το εκλογικό υλικό.

Επιπλέον, περίπου 1.000 άτομα ενεγράφησαν στην πλατφόρμα από την Ελλάδα –κυρίως κατά την περίοδο των πασχαλινών διακοπών–, ωστόσο δήλωσαν ότι επιθυμούν να ψηφίσουν από άλλη χώρα στην οποία θα βρίσκονται τη συγκεκριμένη περίοδο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, αυτά τα άτομα καταχωρίσθηκαν αρχικά από την πλατφόρμα ως εκλογείς του εσωτερικού, ωστόσο τελικά καταμετρώνται στους ψηφοφόρους του εξωτερικού.