Δ.Σ. Μεσσήνης: Πέρασε κι αυτό στη νέα εποχή με ζωντανή μετάδοση

Δ.Σ. Μεσσήνης: Πέρασε κι αυτό στη νέα εποχή με ζωντανή μετάδοση

Η 6η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 26 Απριλίου, ενώ πλέον κι αυτό θα μεταδίδεται ζωντανά σε κανάλι του Δήμου στο Youtube. Επρόκειτο για αίτημα ετών και έτσι από εδώ και στο εξής οι δημότες και όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση κύλησε σε ήρεμο κλίμα, με τα 16 θέματα της ημερήσιας διάταξης να υπερψηφίζονται, ενώ ακολούθησε η 2η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας, με τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης να αφορούν διάφορα θέματα του Δήμου.

Εξ αυτών, ακολουθούν κάποια από τα ερωτήματα που τέθηκαν, όπως και οι απαντήσεις τους.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη Ειδική Συνεδρίαση ξεπέρασε τις δύο ώρες.

Ρυμοτομικό σχέδιο της Κοινότητας Λογγάς
Το πρώτο ερώτημα ήταν του Κωνσταντίνου Μαλιώτη, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση για τις αλλαγές στο ρυμοτομικό σχέδιο της Κοινότητας Λογγάς, το οποίο, όπως το Σχέδιο Πόλης, για πάνω από 20 χρόνια παραμένει ανενεργό, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα στην οικοδομική δραστηριότητα της περιοχής και συμβάλλει, όπως υποστήριξε, στην ερημοποίηση του χωριού.

Έτσι, ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή εξηγήσεις για το αν έχει κάνει τα απαραίτητα προκειμένου το συγκεκριμένο πρόβλημα να λυθεί.

Απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σπύρος Κοντοθανάσης έκανε μιαν αναδρομή ετών που αφορούσε στη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία για χρόνια πηγαινοερχόταν στις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού χρειάζονταν αλλαγές από το μελετητή και, τελικά, οριοθέτηση ρέματος που υπάρχει δίπλα στο Δημοτικό Σχολείου του χωριού.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γ. Αθανασόπουλος, πρόσθεσε ότι τέτοιες μελέτες χρειάζονται πολύ χρόνο για να αποπερατωθούν, αφού συνεχώς προκύπτουν νέα στοιχεία και έτσι απαιτούνται αλλαγές, με τη Δημοτική Αρχή από την προηγούμενη θητεία της να προσπαθεί να επιλύσει το ζήτημα, καθώς την απασχολεί σοβαρά. Πάντως, δήλωσε αισιόδοξος ότι σύντομα το θέμα θα λυθεί.

Αρδευτικό Πεταλιδίου
Στη συνέχεια ο Ιωάννης Διονυσόπουλος ζήτησε ενημέρωση για το αρδευτικό του Πεταλιδίου. Όπως υποστήριξε, έχει τεράστια προβλήματα εδώ και χρόνια, με το διευθυντή της ΔΕΥΑΜ, Δημήτρη Λεμπέση, να απαντά ότι πρόκειται για ένα δίκτυο πολλών χιλιομέτρων, που έχει δημιουργηθεί από τη δεκαετία του 1980, χωρίς έκτοτε να έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις, ενώ συμφώνησε ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα. Η ΔΕΥΑΜ ανέλαβε από το 2017 τη λειτουργία του και κάνει ό,τι καλύτερο για να συνεχίσει να υπάρχει, με την προτεραιότητα της υπηρεσίας να δίνεται στην ύδρευση, διότι κι εκεί υπάρχουν πολλές δυσκολίες, ενώ εκτίμησε ότι το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο και θα υπάρξει έλλειψη νερού σε πολλές περιοχές.

Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας ότι το αρδευτικό του Πεταλιδίου θέλει σημαντική παρέμβαση και έχει συνταχθεί μελέτη, ενώ γίνονται κάποιες εργασίες σε σοβαρές βλάβες που εντοπίζονται. Μέχρι τότε η ΔΕΥΑΜ θα προσπαθεί να το λειτουργεί με τα προβλήματα που υπάρχουν.

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Μεσσήνης παραδέχθηκε ότι το αρδευτικό του Πεταλιδίου είναι παλαιωμένο, με τα 40 χρόνια που λειτουργεί να μην έχει δεχθεί σοβαρές παρεμβάσεις, ενώ η μελέτη συντήρησης, ύψους 550.000 ευρώ, έχει περατωθεί και πλέον αναζητείται χρηματοδότηση για να υλοποιηθεί.

Κυνοκομείο
Ο Κωνσταντίνος Θεοδωρακόπουλος θέλησε να μάθει για το βαθμό ωριμότητας της μελέτης του κυνοκομείου. Όπως είπε, έχει σημειωθεί αδικαιολόγητη καθυστέρηση, ενώ ρώτησε ακόμα αν ο χώρος που έχει επιλεγεί είναι κατάλληλος.

Απατώντας ο Γιώργος Αθανασόπουλος έκανε αναδρομή στις κινήσεις που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο έργο. Πλέον, όπως είπε, έχουν συμπληρωθεί όλες οι εγκρίσεις που χρειάζονταν, έχει συμπληρωθεί ο φάκελος και τις επόμενες μέρες θα υποβληθεί προς έγκριση και η έκδοση της άδειας ίδρυσης του καταφυγίου από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Ε. Μεσσηνίας. Θα ακολουθήσει η δημοπράτηση του έργου από το Δήμο Μεσσήνης, αφού σε αυτόν ανήκει το αγροτεμάχιο που θα δημιουργηθεί η συγκεκριμένη δομή, ενώ κλείνοντας έκανε γνωστό ότι σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση για τις περαιτέρω εξελίξεις.

Ο κ. Θεοδωρακόπουλος επανήλθε ζητώντας απάντηση για την καταλληλότητα του χώρου, καθότι, όπως υποστήριξε, υπάρχει έγγραφο από την Περιφέρεια που αναφέρει πέντε λόγους για τους οποίους δεν εγκρίνει το συγκεκριμένο έργο.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης απάντησε ότι έπειτα από συζήτηση τα προβλήματα έχουν λυθεί και δεν τίθεται θέμα καταλληλόλητας του χώρου.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση