Είχαν στήσει ολόκληρο «σπιτικό» για να εποπτεύουν την φυτεία με τα χασισόδεντρα

Είχαν στήσει ολόκληρο «σπιτικό» για να  εποπτεύουν την φυτεία με τα χασισόδεντρα

Προθεσμία για να απολογηθεί αύριο έλαβε από τον ανακριτή ο 38χρονος Αλβανός που συνελήφθη τη Δευτέρα από αστυνομικούς ενώ έβγαινε από τη φυτεία όπου ετοιμαζόταν να καλλιεργήσει πάνω από 800 χασισόδεντρα μαζί με άγνωστους συνεργούς του, οι οποίοι εκτιμάται πως είναι ομοεθνείς του.

Η φυτεία εντοπίσθηκε στην αγροτική θέση «Κοτρώνι» της Κοινότητας Αρμενιών του Δήμου Τριφυλίας, σε σημείο κοντά στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω.

Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται, καθώς εκτιμάται ότι η φυτεία είχε οργανωθεί τουλάχιστον από τρία άτομα, ενώ εντύπωση προκαλεί η οργάνωσή τους και ο επαγγελματισμός, που μαρτυρούν γνώση του αντικειμένου.

Έκταση τριών στρεμμάτων
Το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, που οργάνωσε την επιχείρηση, κατάσχεσε 812 δενδρύλλια κάνναβης (φυντάνια), τα οποία ήταν έτοιμα να μεταφυτευτούν σε λάκκους που είχαν ήδη ανοιχθεί.

Οι έρευνες απέδειξαν ότι τουλάχιστον το τελευταίο δίμηνο στο συγκεκριμένο σημείο οι δράστες εκχέρσωσαν και διαμόρφωσαν κατάλληλα την περιοχή, δημιουργώντας επτά διαδοχικές βαθμίδες, οι οποίες επικοινωνούσαν μεταξύ τους με μικρά μονοπάτια.

Η έκταση που είχαν ετοιμάσει για να καλλιεργήσουν τη φυτεία είχε εμβαδόν τριών στρεμμάτων και είχαν δημιουργήσει αυτοσχέδιους φράκτες με κλαριά και κορμούς δέντρων, για να μην μπορούν να μπουν ζώα και να καταστρέψουν τα φυτά.

Παράλληλα, όμως, οι δράστες είχαν φροντίσει ιδιαίτερα για τη μακρά διαμονή τους στη φυτεία, προκειμένου να την περιποιούνται και να τη φυλούν, αλλά και για την ασφαλή διαφυγή τους σε περίπτωση που απαιτηθεί.

Ένα μικρό «σπιτικό»
Ειδικότερα, όπως ήταν διαμορφωμένη η φυτεία, ήταν ορατή πλέον μόνο από αέρος, ενώ σε ψηλότερο σημείο από την περιοχή της καλλιέργειας είχαν δημιουργήσει ειδικό χώρο για να διαμένουν και ταυτόχρονα να την εποπτεύουν. Από εκεί, μάλιστα, είχαν ορατότητα ακόμα και στον επαρχιακό δρόμο Χώρας – Κυπαρισσίας, πλην του τοπικού οδικού δικτύου, ώστε σε περίπτωση που πλησιάζουν αστυνομικοί να έχουν χρόνο να διαφύγουν.

Το ότι είχαν σκοπό να διαμείνουν εκεί για πολύ καιρό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι αστυνομικοί βρήκαν στημένο ένα ολόκληρο «σπιτικό», με σημαντικές ποσότητες τροφίμων, μαγειρικά σκεύη κάθε είδους, κουζινικά, στρώματα, κλινοσκεπάσματα, ακόμα και ξυριστικές μηχανές, σαπούνια, οδοντόβουρτσες, σεντόνια και πολλά άλλα. Φυσικά, υπήρχε άρτιος εξοπλισμός για την καλλιέργεια των φυτών.

Τέλος, ένα άλλο εξαιρετικό στοιχείο είναι ότι για να συνεννοούνται, όταν βρίσκονταν εντός φυτείας, χρησιμοποιούσαν ασυρμάτους, ενώ είχαν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά για να έχουν ρεύμα για συσκευές και φακούς!

Της Βίκυς Βετουλάκη