Ένα υπέροχο «αξιοθέατο» της πόλης…

Ένα υπέροχο «αξιοθέατο» της πόλης…

Από το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής… Αξιοθέατος -η -ο: που αξίζει να τον δει κανείς. (ως ουσ.) τα αξιοθέατα, μνημεία ή τοπία ιδιαίτερης ομορφιάς ή σπουδαιότητας που αξίζει να επισκεφθεί κανείς ως επισκέπτης, ως τουρίστας, ως πολίτης και ως δημότης, θα πρόσθετα.

Ένα υπέροχο «αξιοθέατο» στην πόλη της Καλαμάτας εκτός από όλα τα άλλα, είναι το λεγόμενο πρώην Πολυκλαδικό. Πρόκειται για το κτηριακό συγκρότημα στο οποίο στεγάζονται το 6ο Λύκειο, το 4ο ΕΠΑΛ, το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο (ΕΝΕΕΓΥΛ), το Δημόσιο ΙΕΚ και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας της πόλης.

Ένα κτηριακό συγκρότημα που σου χαρίζει απίστευτα συναισθήματα όταν το επισκεφτείς. Αφού δρασκελίσεις την όμορφη πύλη του και σκουπίσεις τα πόδια σου, γιατί κάτι θα έχεις πατήσει, δεν μπορεί, μπαίνεις σε ένα τούνελ που θυμίζει τα τούνελ της Χαμάς που είδαμε προσφάτως στις τηλεοράσεις.

Πρώτο συναίσθημα, ο φόβος. Βαδίζοντας παρατηρείς ότι πάνω από το κεφάλι σου διατρέχει το τούνελ μια μεταλλική σχάρα αρκούντως σκουριασμένη και σε κάποια σημεία της και μουχλιασμένη, κουτσουλημένη, στραπατσαρισμένη και όλα τα καλά. Στο μυαλό σου έρχεται αυτόματα η σκέψη «τώρα θα μου έρθει στο κεφάλι». Η σχάρα, η όμορφη τρυπητή σχάρα, καλύπτει και στηρίζει κάποια καλώδια, προφανώς για να μη σου πέσουν κι αυτά στο κεφάλι.

Δεξιά και αριστερά, καθώς περπατάς, έχει του κόσμου τις ομορφιές, μπάζα από κάποιον τοίχο που έπεσε, τη χαρακτηριστική μυρωδιά της μούχλας που βλέπεις κιόλας, ενώ φρέσκα λουλουδάκια ξεπροβάλλουν μέσα από τους τοίχους. Κάτι που είναι πραγματικά όμορφο, είναι τα διάφορα γκράφιτι που έφτιαξε ο γνωστός στην πόλη μας Skitsofrenis, μπας και καλυφτεί η εγκατάλειψη, αλλά και αυτά σε κάποιους δεν άρεσαν και έφτιαξαν πάνω τους τις δικές τους δημιουργίες.

Τέλος, αφού έχεις καταφέρει να φτάσεις στο τέλος του τούνελ σώος και αβλαβής, κάθεσαι σε ένα σκαλοπάτι του τύπου «αμφιθέατρο», πιάνεις το κεφάλι σου και σκέπτεσαι:

Σε αυτό το χώρο σπουδάζουν άνθρωποι ασχέτως ηλικίας, κυκλοφορούν κάθε μέρα, πόσο υπερήφανοι είναι, άραγε, οι δημάρχοντες αυτής της πόλης για αυτό το «αξιοθέατο»;

Αξιοθέατο που αξίζει να δει κανείς και να πει: «γκρεμίστε το πριν είναι αργά». Απορώ πώς δεν το είχε ανακαλύψει ο μακαρίτης μεγάλος σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος να φτιάξει μέσα του τις ταινίες του!

Α, πληροφορήθηκα ότι ο χώρος έχει και κλειστό γυμναστήριο… Έτσι δικαιολογείται η παρουσία τόσο γυμνασμένων ερπετών και εντόμων. Συνάντησα κάνα δυο, τα χαιρέτισα και έφυγα, δήμαρχέ μου.

Και κάτι τελευταίο, εάν ποτέ πάτε από εκεί, φροντίστε να έχετε διεκπεραιώσει την τουαλέτα σας. Συμβουλή.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς…

Μιλάμε πάλι…

Του Κώστα Δεληγιάννη