Ευρωεκλογές 2024 -Δέσποινα Σίνου: «Η ελληνική περιφέρεια έχει βασανιστεί από την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών»

Ευρωεκλογές 2024 -Δέσποινα Σίνου: «Η ελληνική περιφέρεια έχει βασανιστεί από  την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών»

Στην Καλαμάτα βρέθηκε χθες η υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Από την Καλαμάτα ξεκίνησε χθες η προεκλογική περιοδεία της υποψήφιας ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δέσποινας Σίνου, η οποία κατά την παραμονή της στην πόλη είχε συναντήσεις με εκπροσώπους τοπικών φορέων, συνοδευόμενη από το συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μεσσηνίας, Μανώλη Μάκαρη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, και θέλοντας να επικοινωνήσει τις θέσεις τις λίγες ημέρες πριν στηθούν οι ευρωκάλπες, η υποψήφια ευρωβουλευτής εξήγησε ότι η πρώτη της συστηματική ενασχόληση με την ελληνική πολιτική, μιας και εργάζεται στη Γαλλία, ήταν το 2019, όταν επί προεδρίας του Αλέξη Τσίπρα κλήθηκε να συμμετάσχει στα think tanks του ΣΥΡΙΖΑ. Φθάνοντας στις ευρωεκλογές του 2024, η κα Σίνου δέχθηκε πρόταση, πριν από λίγες εβδομάδες, από το νέο πρόεδρο του κόμματος να θέσει υποψηφιότητα, καθώς με την ακαδημαϊκή της ιδιότητα θα μπορούσε να εισφέρει στο κόμμα. Σημειώνεται ότι η κυρία Δέσποινα Σίνου είναι καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου και συνδιευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος «Διεθνής Συνεργασία και ΜΚΟ» στη Σχολή Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord, και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Pantheon-Assas Paris 2 στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο.

Η υποψηφιότητα

Κάνοντας λόγο για την υποψηφιότητά της, η κα Σίνου σημείωσε ότι προσωπικός της στόχος είναι μέσω των ευρωπαϊκών θεσμών να δοθούν λύσεις στην ελληνική περιφέρεια, η οποία, σύμφωνα με την ίδια, έχει βασανιστεί πολύ τα τελευταία χρόνια με την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών: «Έχουμε να κάνουμε με την εφαρμογή ενός νεοφιλελεύθερου σχεδίου το οποίο πλήττει όλους τους δημόσιους τομείς: τον τομέα της Υγείας με την υποστελέχωση του δημόσιου νοσοκομείου και τις ελλείψεις βασικών αγαθών, της Παιδείας που έχει θιγεί με την πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά και την ίδρυση νέων ιδιωτικών πανεπιστήμιων».

Όπως πρόσθεσε, απώτερος σκοπός τέτοιων πρακτικών είναι η αποκοπή της νέας γενιάς από την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και την επιστήμη, ενώ υπογράμμισε ότι ειδικά η ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας «θα πληγεί στο μέλλον, μιας και τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που λειτουργούν στην πόλη θα δεχθούν τις επιπτώσεις από μια πιθανή έναρξη λειτουργίας ιδιωτικών σχολών».

Ευρύτερα, σημείωσε ότι οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Ευρωπαϊκή Ένωση απαρτίζονται από δέκα βασικά σημεία, που έχουν σχέση με την εφαρμογή μιας πολιτικής η οποία συμπορεύεται με τις πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει το κόμμα και στο εσωτερικό πεδίο.

Ακρίβεια – Δικαιοσύνη

Κάνοντας σύντομη αναφορά στο ζήτημα της ακρίβειας, έπειτα από ερώτηση που δέχθηκε, η κα Σίνου σημείωσε ότι πρόκειται για πανευρωπαϊκό φαινόμενο, που μαστίζει πολλές διαφορετικές χώρες, όμως με διαφορετικό τρόπο. «Δυστυχώς, οι στατιστικές δείχνουν ότι η Ελλάδα πλήττεται αρκετά περισσότερο από αυτό το φαινόμενο, καθώς τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι αποσπασματικά και δεν υπάρχει εμπεριστατωμένο σχέδιο για την πάταξη της ακρίβειας». Προβάλλοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι έχει ήδη κατατεθεί σχετικό σχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και η φορολόγηση των τραπεζικών υπερκερδών.

Στον αντίποδα, αναφερόμενη στο κομμάτι της ελληνικής Δικαιοσύνης, εξήγησε ότι «η εικόνα που έχουν τα διεθνή Μέσα και η διεθνής κοινότητα ως προς αυτό το κομμάτι είναι μελανή για την Ελλάδα. Αναρωτιούνται δε, γιατί δεν αντιδρούμε περισσότερο ώστε να αναστραφεί».

Κάλεσμα για συμμετοχή

Στο μεταξύ, η κα Σίνου απηύθυνε κάλεσμα σε όλους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αφού «η ψήφος όλων μας είναι σημαντική, ειδικά σε αυτές τις εκλογές, αφού θα κρίνει το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος που βρίσκεται σε δύσκολη καμπή με την άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά κυρίως με την πάλη του νεοφιλελεύθερου και του κοινωνικού μοντέλου».

Όπως ανέφερε ακόμη: «Η μάχη που θέλουμε να δώσουμε στρέφεται γύρω από την αλληλεγγύη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ουσιαστική δημοκρατία μέσα από την προάσπιση των θεσμών, του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη».

Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι «για μένα είναι και μια προσωπική μάχη. Ακριβώς επειδή ασχολούμαι με το συγκεκριμένο πεδίο για πολλά χρόνια, θα ήθελα να δω κάποια πράγματα να γίνονται μέσα από τις ευρωπαϊκές πολιτικές».

Χρ.Μ.