Φιλιατρά: Γιορτάζουν τον Άγιο Γεώργιο και αναβιώνουν τα «Λελώνεια»

Φιλιατρά: Γιορτάζουν τον Άγιο Γεώργιο και αναβιώνουν τα «Λελώνεια»

Λαμπρή γιορτή για την Ορθόδοξη Εκκλησία στη μνήμη του λαοφιλούς Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου τη Δευτέρα του Πάσχα, οπότε και στα Φιλιατρά αναβιώνουν και φέτος τα «Λελώνεια»!

Πρόκειται για ιππική παρουσίαση που είναι αφιερωμένη στο Φιλιατρινό Πανάγο Λελώνη, από το επώνυμο του οποίου πήραν την ονομασία τους οι εκδηλώσεις, αλλά και οι αγώνες που τελούνταν τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Πανάγος Λελώνης τον καιρό της Τουρκοκρατίας έπαιρνε μέρος και νικούσε συνεχώς στους ιππικούς αγώνες που τελούνταν με το πρόσχημα τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούσαν προετοιμασία για την Επανάσταση του 1821.

Οι Τούρκοι, σύμφωνα με την παράδοση, ήταν δυσαρεστημένοι από τις συνεχείς νίκες του και αποφάσισαν να τον συλλάβουν και να τον απαγχονίσουν αν ξανανικούσε. Ο Λελώνης το πληροφορήθηκε, αλλά ξανανίκησε στους αγώνες. Οι Τούρκοι τον συνέλαβαν και τον απαγχόνισαν σε μια βελανιδιά έξω από το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Από την κρεμάλα τον γλίτωσε η αρραβωνιαστικιά του, η Κρινιώ, που έκοψε με ένα σπαθί το βρόχο και τον απελευθέρωσε. Ανέβηκαν σε άλογο, οι Τούρκοι τούς κυνήγησαν και για να αποφύγουν το θάνατο από αυτούς, προτίμησαν να πνιγούν σε μια μικρή λίμνη, κοντά στην εκκλησία.

Το έθιμο αυτό σταμάτησε να διεξάγεται το 1960 και έπειτα από 47 χρόνια, το 2007, το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννη, με πρωτοβουλία του εφημέριου, στην ενορία του οποίου υπάγεται το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, αποφάσισε να αναβιώσει τα «Λελώνεια».

Στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, που υπάγεται στην ενορία του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Ιωάννη Φιλιατρών, την Κυριακή του Πάσχα στις 7.00 μ.μ. θα τελεστεί Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας. Τη Δευτέρα του Πάσχα και από ώρα 7.00 π.μ. έως 9.45 π.μ. θα τελεστούν Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Στις 10.15 π.μ. θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του αγωνιστή Πανάγου Λελώνη και θα ακολουθήσουν κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, φόρος τιμής στους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών.

Στις 10.30 π.μ. θα ξεκινήσει η αναβίωση του εθίμου των ιππέων. Οι ιππείς θα ξεκινήσουν από τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, θα διασχίσουν τις οδούς Αντ. Μιχαλακέα, Ι. Μεταξά, Παναγιώταρου, Βοριανών, Κεφαλά. Θα κάνουν το γύρο της κεντρικής πλατείας και ακολουθώντας τη διαδρομή προς Λιμενάρι, οδό Ι. Σπέντζα και Πανάγου Λελώνη θα επιστρέψουν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Στο χρόνο αναμονής άφιξης των ιππέων θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από την εκπαιδευτικό – φιλόλογο και αντιδήμαρχο Πολιτισμού Τριφυλίας, Δήμητρα Ανδρινοπούλου. Θα ακολουθήσει η απονομή αναμνηστικών μεταλλίων στους ιππείς. Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν ο Δήμος Τριφυλίας με τη Δημοτική Κοινότητα Φιλιατρών και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Φιλιατρών, ενώ συμμετέχουν η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών και ο Ιππικός Όμιλος Τριφυλίας.

Του Ηλία Γιαννόπουλου