Φως στη «Μάχη της Καλαμάτας» από το Πολεμικό Μουσείο Καλαμάτας

Φως στη «Μάχη της Καλαμάτας» από το Πολεμικό Μουσείο Καλαμάτας

Θέλοντας το Πολεμικό Μουσείο Καλαμάτας να αναδείξει μια ιδιαίτερη ιστορική στιγμή για την πόλη, η οποία παραμένει λιγότερο γνωστή στους περισσότερους, διοργανώνει εκδήλωση-φόρο τιμής στους Έλληνες και ξένους αγωνιστές της Μάχης της Καλαμάτας τον Απρίλιο του 1941.

Κάνοντας λόγο για το παραπάνω εγχείρημα, ο διευθυντής του μουσείου, ταγματάρχης Χρήστος Κορομηλάς, σημείωσε ότι η εκδήλωση αφορά σε μια σύμπραξη με το Δήμο Καλαμάτας, προκειμένου μέσα από ιστορικές πηγές και αφηγήσεις να αναδειχθεί η τελευταία μάχη που έλαβε χώρα στην ηπειρωτική Ελλάδα, όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν ολόκληρη τη χώρα. «Στις 28 Απριλίου 1941, στην Καλαμάτα έγιναν οδομαχίες και πολεμικές επιχειρήσεις, οι οποίες λόγω του χρόνου και του ότι μετά ακολούθησαν άλλα γεγονότα, ξεχάστηκαν». Κατέληξε δε, λέγοντας ότι είναι υποχρέωση του Πολεμικού Μουσείου Καλαμάτας να γνωρίσει στους νεότερους, και να υπενθυμίσει σε άλλους, το τι συνέβη στην πόλη κατά τη διάρκεια της μάχης. Σύμφωνα με τον ίδιο, την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, 13 Μαΐου, στις 7.00 το απόγευμα, στο χώρο του μουσείου, θα πλαισιώσουν ως ομιλητές ο εκπαιδευτικός Γιώργος Αργυροηλιόπουλος και ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης.

Στο μεταξύ, ο Γιώργος Αργυροηλιόπουλος σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί στο κοινό ολόκληρη η πορεία του εκστρατευτικού σώματος που έφτασε στην Καλαμάτα, και συγκεκριμένα πώς αποφάσισαν περίπου 60.000 άνδρες να συμμετάσχουν στον πόλεμο, ποια ήταν η σύνθεσή του, ποιες ήταν οι σχέσεις του με την ελληνική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της χώρας τότε, καθώς και ποιες μάχες δόθηκαν πέραν της Καλαμάτας.

Στην αναφορά του, ο κ. Αργυροηλιόπουλος σημείωσε ότι οι μαρτυρίες των επιζώντων της εν λόγω εκστρατείας την καταγράφουν ως μια ιστορική όσο και ανθρώπινη συνθήκη ανάμεσα σε 60.000 άνδρες που βρέθηκαν στην Ελλάδα από τη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σερβία, το Ισραήλ, την Κύπρο και την υπόλοιπη Ελλάδα, εκ των οποίων οι περίπου 9.000 αιχμαλωτίστηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας και οδηγήθηκαν σε γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ακολούθως, ο πρόεδρος της Κ.Ε. «Φάρις», Σωτήρης Κριτσωτάκης, σημείωσε ότι αναμφισβήτητα η μάχη της Καλαμάτας αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, εξ ου και κρίθηκε σκόπιμη η ανάδειξή της στο ευρύ κοινό. Όπως πρόσθεσε, όσα διαδραματίστηκαν την 28η Απριλίου στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα είναι ιστορικά γεγονότα και, ως εκ τούτου, η απότιση φόρου τιμής είναι μια επιβεβλημένη πράξη. Εξάλλου, ο Δήμος Καλαμάτας, πέραν της συνδιοργάνωσης της παραπάνω εκδήλωσης, πρόκειται να τιμήσει τους πεσόντες συμμάχους την Τρίτη 14 Μαΐου, στο ηρώο που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Πάρκου του ΟΣΕ.

Από κοινού οι ομιλητές απηύθυναν ανοιχτό κάλεσμα σε όλους να γνωρίσουν ή να μάθουν περισσότερα από όσα ήδη γνωρίζουν για τη «Μάχη της Καλαμάτας» του 1941.

Χρ.Μ.