Κέρδισε τις εντυπώσεις το 3ο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων

Κέρδισε τις εντυπώσεις το 3ο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων

Εξελίσσεται σε μία μεγάλη γιορτή της εκπαιδευτικής ρομποτικής

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο το Διεθνές 3ο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων που διοργανώθηκε από το Δήμο Καλαμάτας και στο οποίο έλαβαν μέρος περισσότεροι από 650 συμμετέχοντες, χωρισμένοι σε 63 ομάδες και τρεις κατηγορίες: Regular – παρουσιάστηκαν έργα Ρομποτικής, Open – παρουσιάστηκαν έργα με θεματολογία «Ευφυή Συστήματα για Έξυπνες, Κλιματικά και Ενεργειακά Ουδέτερες Πόλεις» και Πειραματικές Διατάξεις Φυσικής και Χημείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συμμετέχουσες ομάδες προέρχονταν από όλη την Ελλάδα, όπως Σέρρες, Καρδίτσα, Αγρίνιο, Αθήνα, Πάτρα, Λουτράκι, Ερμιόνη κ.α., καθώς και δύο ομάδες από την Αρχιμήδειο Σχολή με έδρα το Μαϊάμι των ΗΠΑ.

Σκοπός της δράσης, ο οποίος επιτεύχθηκε στο μέγιστο βαθμό, ήταν η διάχυση των γνώσεων, η χαρά της δημιουργίας, η ανάπτυξη της συνεργατικότητας, η αφύπνιση των νέων της πόλης, αλλά και γενικότερα του ελλαδικού χώρου, αφού συμμετείχαν ομάδες ακόμα και από τις περιοχές της Σπάρτης, του Αγρινίου και της Ξάνθης, όπως και η προώθηση των νέων τεχνολογιών, των τεχνολογιών του μέλλοντος που οδηγούν σε Έξυπνες και Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις. Γενικότερα οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να αλληλοεπιδράσουν με τους επισκέπτες της εκδήλωσης, να αναλύσουν τις προτάσεις τους και να προτείνουν πώς αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διαμόρφωση των πόλεων του μέλλοντος.

Τη συνεισφορά στη νεολαία, την αναγκαιότητα, καθώς και την επιτυχία του φεστιβάλ, υπογράμμισαν καλωσορίζοντας τα παιδιά και τις δημιουργίες τους ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτριος Πτωχός, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, ο γ.γ. της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Γιάννης Φραγκής και ο κ. Κόντης, αντιπρόεδρος της εταιρείας Ameresco (καινοτόμες τεχνολογίες ΑΠΕ), της χρυσού χορηγού του φεστιβάλ, ο οποίος έδωσε επιπλέον ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της Κλιματικής Αλλαγής και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Την έναρξη του φεστιβάλ, που εξελίσσεται σε θεσμό για την πόλη, κήρυξε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.

Σημειώνεται ότι στην οργανωτική επιτροπή συνεργάστηκαν ο Δήμος Καλαμάτας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η Ένωση  Ελλήνων Φυσικών και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ρομποτικής και Νέων Τεχνολογιών Μεσσηνίας.

Δημήτρης Πτωχός
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, είχε την ευκαιρία να συναντήσει από κοντά τους μελλοντικούς επιστήμονες, να δει τις δημιουργίες τους και να μιλήσει μαζί τους για τις πρωτότυπες ιδέες τους. «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει και ενθαρρύνει τέτοιες πρωτοβουλίες που προάγουν την εκπαίδευση, την τεχνολογία και την ανάπτυξη. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να δίνουμε στους νέους μας τα εργαλεία και τις ευκαιρίες να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να αναδείξουν τις ιδέες τους, διότι αυτοί είναι το μέλλον μας. Συγχαίρω θερμά όλους τους συμμετέχοντες για την προσπάθεια και τη δημιουργικότητά τους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του.