«Λαϊκός Πολιτισμός της Μεσσηνίας» στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

«Λαϊκός Πολιτισμός της Μεσσηνίας»  στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Επιστημονική λαογραφική διημερίδα, με τίτλο «Λαϊκός Πολιτισμός της Μεσσηνίας», διοργανώνουν το Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας και η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, αφιερωμένη στον Νικόλαο Γ. Πολίτη, ο οποίος ήταν πρωτοπόρος στην προσπάθεια διάσωσης της λαϊκής μας παράδοσης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το άλλο Σαββατοκύριακο, 25-26 Μαΐου, κατά τις ώρες 7.00-9.00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και υποστηρίζεται από το Δήμο Καλαμάτας και τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ομιλητές θα είναι οι Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, Μανόλης Γ. Βαρβούνης, Αριστείδης Ν. Δουλαβέρας, Γεώργιος Χ. Κούζας, Γιάννης Γ. Πλεμμένος, Αγγελική Γ. Κομποχόλη, Γεώργιος Κ. Τσερπές και Βάιος Φ. Καμινιώτης.

Το περιοδικό Μεσσηνιακά Χρονικά, ο ρόλος των μεσσηνιακών εστιατορίων στην Αθήνα, ο ρόλος των γυναικών στη διάσωση των δημοτικών τραγουδιών προπολεμικά, ο μύθος της Ηριγόνης στις λαϊκές μεσσηνιακές αφηγήσεις, Μ.Γ. Μερακλής και θρησκευτική λαογραφία, παρόν και μέλλον λαογραφικών μουσείων και συλλόγων στη Μεσσηνία, αναμνήσεις από το χωριό Κορομηλιά, ο λαϊκός πολιτισμός σε φοιτητικές εργασίες, είναι συνοπτικά τα θέματα της διημερίδας.