Π. Μαντάς: «Πλήρως ενεργός και απόλυτα λειτουργικός ο νέος δικαστικός σχηματισμός της Μεσσηνίας»

Π. Μαντάς: «Πλήρως ενεργός και απόλυτα λειτουργικός  ο νέος δικαστικός σχηματισμός της Μεσσηνίας»

«Όταν ξεκίνησε η διαβούλευση για το νέο δικαστικό χάρτη, τα Παράλληλα Πρωτοδικεία (όπως θα λέγεται εφεξής και το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας) θα εκδίκαζαν υποθέσεις μονομελούς σύνθεσης μόνο. Και στο τελικό νομοσχέδιο φθάσαμε να κρατήσουν την καθ’ ύλη αρμοδιότητα που έχουν έως σήμερα.

Όταν ξεκίνησε η διαβούλευση, είχαμε τους δικαστικούς υπαλλήλους να μεταφέρονται στα Κεντρικά Πρωτοδικεία. Όμως, τώρα διατηρούν τις οργανικές τους θέσεις.

Όταν ξεκίνησε η διαβούλευση, η χωρική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας περιοριζόταν στο Δήμο Τριφυλίας. Καταφέραμε να εντάξουμε τη ΔΕ Δωρίου και τη ΔΚ Χώρας ώστε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Αλλά κυρίως τα δικαστήρια να μπορούν να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τους πολίτες, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια όπου εντοπίζονται και τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Έτσι, λοιπόν η Μεσσηνία, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του Εφετείου Καλαμάτας, διατηρεί ενεργό και πλήρως λειτουργικό το δικαστικό σχηματισμό της, πετυχαίνοντας το στόχο για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης και την αύξηση της ταχύτητας για την έκδοση των αποφάσεων».

Με αυτόν τον τρόπο ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής, Μαντάς ανέδειξε το θετικό αποτύπωμα της διαβούλευσης και τις σημαντικές αλλαγές που επιτεύχθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, κατά την ομιλία του από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε επίσης στη διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας που επέδειξε το υπουργείο κατά την οριστικοποίηση του νομοσχεδίου, αξιοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις βουλευτών, δημάρχων και αιρετών και συνυπολογίζοντας τις απόψεις πολλών δικηγορικών συλλόγων και των προέδρων τους.

Κλείνοντας ο κ. Μαντάς καυτηρίασε την αρνητική στάση της αντιπολίτευσης απέναντι στο νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι «η μεταρρύθμιση αυτή θα περίμενε κανείς ότι θα συσπείρωνε όλα τα κόμματα που ισχυρίζονται ότι κοιτάζουν μπροστά».