Παπαφλέσσεια 2024: Ξεχώρισαν Δεσπολλάρη, Ρούσσου και Τζένγκο

Παπαφλέσσεια 2024: Ξεχώρισαν Δεσπολλάρη, Ρούσσου και Τζένγκο

Με οργανωτική επιτυχία, αγωνιστικό ενδιαφέρον που ικανοποίησε τον αρκετό, σχετικά, κόσμο που βρέθηκε σήμερα το απόγευμα στο Στάδιο της Παραλίας, αλλά χωρίς εντυπωσιακές επιδόσεις πέρασαν στην ιστορία τα Παπαφλέσσεια 2024.

Η μεγάλη διεθνής διοργάνωση στίβου έφερε στην Καλαμάτα πάνω από 100 αθλητές και αθλήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με την πόλη μας να υπενθυμίζει τη θέση της ως σημείο αναφοράς του κλασικού αθλητισμού.

Η ημερομηνία 12 Μαΐου, που είναι πρόωρη για το φορμάρισμα των πρωταθλητών που στοχεύουν στους Πανευρωπαϊκούς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν επέτρεψε να σημειωθούν μεγάλες επιδόσεις.

Παρ΄ όλα αυτά υπήρχαν αρκετές αξιοσημείωτες επιδόσεις και ατομικά ρεκόρ, με τα φώτα να πέφτουν πάνω στα 800 μ. των γυναικών, στη νίκη της Τζένγκο στον ακοντισμό.

Η ανταγωνιστική κούρσα στα 800 μ. γυναικών, με τις Ελληνίδες να υπερβαίνουν εαυτό, τη Δεσπολλάρη να κάνει μια από τις κορυφαίες επιδόσεις και τη Ρούσσου να βελτιώνει το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ, ήταν από τα πλέον επιτυχημένα αγωνίσματα στη φετινή διοργάνωση.

Η «ακτινογραφία» των αγώνων της Καλαμάτας από τον ΣΕΓΑΣ αναφέρει:
Η Άννα Βίελγκοζ ήταν πρώτη με 2.01.21 και ακριβώς πίσω τερμάτισε η Γεωργία Δεσπολλάρη σε 2.011.79, επίδοση που την έφερε στην τέταρτη θέση όλων των εποχών στο αγώνισμα και αποτελεί ατομικό της ρεκόρ. Η αθλήτρια κατέγραψε την πρώτη της επίδοση κάτω από 2.02 κι έδειξε πως σύντομα θα είναι σε θέση να κυνηγήσει ακόμη καλύτερους χρόνους. Η Δεσπολλάρη έκανε σωστό καταμερισμό δυνάμεων, ακολούθησε την προπορευόμενη αθλήτρια και είχε στο φινάλε τις δυνάμεις να κρατηθεί. Η Ιουλιάννα Ρούσσου ήταν εξίσου αποτελεσματική, αφού τερμάτισε σε 2.06.67 και βελτίωσε το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ Κ18,το οποίο ήταν 2.06.68. Η νεαρή δε φοβήθηκε την κούρσα και έχοντας δυνάμεις στο τέλος κατάφερε να πάρει την τρίτη θέση. Πίσω της τερμάτισε η συνομήλικη της, Νέλυ Φλουτάκου σε 2.08.72 και νέο ατομικό ρεκόρ. Οι δύο αθλήτριες θα διεκδικήσουν τη διάκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18.

Καλές επιδόσεις και στα 800 μ. των Ανδρών
Ο Χάρης Ξενιδάκης μπορεί να ταλαιπωρήθηκε το προηγούμενο διάστημα από πρόβλημα τραυματισμού, ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να κυνηγήσει από νωρίς μια καλή επίδοση. Ο αθλητής του Μιχάλη Αναγνώστου τερμάτισε στην τέταρτη θέση στα 800 μ. με 1.47.91 και ισοφάρισε το ατομικό του ρεκόρ. Νικητής της κούρσας ήταν ο Πάτρικ Σιεράντζκι με 1.47.36.

Πολύ καλή παρουσία πραγματοποίησε και ο 21χρονος Πέτρος Παπαϊωάννου, που ήταν πέμπτος με 1.48.56 και πέτυχε ατομικό ρεκόρ.

Στο μήκος των Ανδρών των Ανδρών νικητής αναδείχθηκε ο Χένρι Φλάτνες ήταν νικητής με 7,77 μ. και ο Νίκος Σταματονικολός ακολούθησε με 7,71 μ. (-0,5) και βελτίωσε το φετινό του ρεκόρ. Ο αθλητής του Παναγιώτη Μπαλταδούρου είχε ακόμη άλματα στα 7,49 μ., 7,39 μ., 7,45 μ., 7,33 μ. και πέτυχε το μεγάλο άλμα στην τελευταία προσπάθεια.

Πρωτιά για Τζένγκο με καλή επίδοση
Η Ελίνα Τζένγκο βρήκε σήμερα τη βολή που έψαχνε και θα την φέρει ακόμη πιο κοντά στην επίτευξη των στόχο της, αφού ήταν νικήτρια στον ακοντισμό στα Παπαφλέσσεια με βολή στα 60,00 μέτρα. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2022 είχε κάποια τεχνικά θέματα στη διάρκεια του αγώνα, που δεν της επέτρεψαν να βρει νωρίτερα, από την έκτη βολή, την επίδοση που θα ήθελε. Η αθλήτρια του Γιώργου Μποτσκαριώβ θα συνεχίσει τους αγώνες της το ερχόμενο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Πολωνία.

Την προσπάθεια της Ελληνίδα παρακολούθησε και η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες στο αγώνισμα, Σοφία Σακοράφα. Η πρόεδρος της Ομοσπονδία είδε με προσοχή τον αγώνα της Ελληνίδας και χειροκρότησε ένθερμα την έκτη της βολή.

Βρίσκει ρυθμό η Πεσιρίδου
Στα εμπόδια των γυναικών η Ελισάβετ Πεσιρίδου άνοιξε ιδανικά τη σεζόν. Η αθλήτρια της Ιωάννας Σιώμου, μετά το πέρασμα στο διασυλλογικό, έτρεξε σήμερα σε 13.18 και έδειξε πως σύντομα θα είναι σε θέση να διεκδικήσει επιδόσεις κάτω από τα 13.10. Η αθλήτρια κατέλαβε τη δεύτερη θέση πίσω από την Κλαούντια Βόντουνικ με 13.17.

Νίκη για τη Δόση με άλμα στα 1,88 μ.
Το ύψος των γυναικών ήταν από τα αγωνίσματα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού παρούσες ήταν τόσο η Παναγιώτα Δόση όσο και η Τατιάνα Γκούσιν. Η πρώτη αναδείχθηκε νικήτρια με 1,88 μ. και καλές προσπάθειες στη συνέχεια στα 1,92 μέτρα. Η Γκούσιν αφού ξεπέρασε τα 1,85 μ. τη τρίτη, άφησε το 1,88 μ. για να δει τον πήχη στα 1,90 μ., όπου έκανε τρεις άκυρες προσπάθειες.

Στα 76,00 μ. ο Κυριαζής στον ακοντισμό
Ο Γιάννης Κυριαζής έστειλε το ακόντιο στα 76,00μ. σε έναν αγώνα, που δεν του πήγε όπως θα ήθελε, ωστόσο κατέλαβε την πρώτη θέση. Ο αθλητής δυσκολεύτηκε να βρει το ρυθμο του και να πετύχει την επίδοση που θα ήθελε.

Η Ραφαέλα Σπανουδάκη ήταν η καλύτερη Ελληνίδα στους δρόμους ταχύτητας, αφού ήταν τρίτη στα 200μ. με 23.47 και άφησε πίσω της την Άρτεμις Αναστασίου με 23.82. Στα 100μ. η Σπανουδάκη πέτυχε 11.57 (0,6).

Η κούρσα των 100μ στους άνδρες στέρησε δύο μέλη από την ομάδα 4Χ100μ. των ανδρών. Ο Γιάννης Γρανιτσιωτης τραυματίστηκε στα μισά της διαδρομής και σταμάτησε, ενώ ο Λάμπρος Βολίκας τραυματίστηκε από πτώση στον τερματισμό. Οι σοβαρότητα των τραυματισμών θα αξιολογηθεί τις επόμενες ημέρες, ωστόσο θεωρείται δεδομένο πως δε θα είναι σε θέση να αγωνιστούν στα Δρομεία.

Νικητής στα 100μ. ήταν ο Αλ Μπακούσι με 10.25 και γρηγορότερος Έλληνας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με 10.57, επίδοση που “έγραψε” και ο Βολίκας.

Ο Βασίλης Μυριανθοπουλος ξεπέρασε το ατομικό του ρεκόρ στα 200μ., όπου τερμάτισε σε 21.04 και συνέχισε τις καλές εμφανίσεις στη σεζόν. Ο αθλητής κατέλαβε την τρίτη θέση, ενώ γρηγορότερος όλων ήταν ο Μο Άγιοι (Ολλανδία) με 20.66.

Δηλώσεις
Η Δεσπολλάρη με το άκουσμα της επίδοσης πανηγύρισε το νέο της ατομικό ρεκόρ και υποσχέθηκε ακόμη καλύτερους χρόνους, “Ήθελα να ανοίξω τη χρονιά με μια δυνατή κούρσα, καθώς ο στόχος μας είναι να διεκδικήσουμε κάτι καλό για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Πιστεύω πως έχουμε πάρα πολύ δουλειά ακόμη. Χρωστάω στον εαυτό μου επιδόσεις σαν τη σημερινή, καθώς το χειμώνα τα πράγματα δεν πήγαν όσο καλά θα ήθελα. Οι κούρσες εκείνες ωστόσο έγιναν μάθημα για εμένα. Χαίρομαι και για την Ιουλιάνα που κατάφερε σε αυτή την κούρσα να πετύχει πανελλήνιο ρεκόρ”, είπε η Δεσπολλάρη, εμφανώς ικανοποιημένη από την παρουσία της.

Από την πλευρά της, Ρούσσου, δήλωσε: “Ήταν ένας αγώνας που είχα βάλει στόχο να κάνω μια καλή επίδοση, αφού δε μας ένοιαζε η θέση, αλλά ο χρόνος. Ίσως αν στο τέλος είχα μια αθλήτρια πιο κοντά μου, να μπορούσα να είχα διεκδικήσει μια ακόμη καλύτερη επίδοση. Συνεχίζω με στόχο το Ευρωπαϊκό Κ18 και το Παγκόσμιο Κ20”.

Τζένκο ακοντισμός
“Είμαι ικανοποιημένη από τη σημερινή μου εμφάνιση, κυρίως γιατί κατάφερα στην τελευταία μου βολή να πετύχω τα 60,00 μέτρα. Είχα κάποια σκαμπανεβάσματα, είχα δύο μεγάλες βολές άκυρες για λίγα εκατοστά και στις επόμενες βολέ προσπάθησα να κρατηθώ. Θεωρώ πως να λάθη που κάνω έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι σφίγγομαι, οπότε πιστεύω πως το διάστημα που απομένει είναι αρκετό για να διορθώσω όσα χρειάζομαι”, είπε η Τζένγκο.

Πεσιρίδου εμπόδια
“Πρώτη επίσημη κούρσα. Ήταν μια καλή αρχή για τη συνέχεια. Θέλω να βελτιώσω αρκετά πράγματα μέχρι τη Ρώμη, ωστόσο αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι να έχω φρεσκάδα. Θα συνεχίσω τους αγώνες μου στα Δρόμεια”, είπε η αθλήτρια.

Χάρης Ξενιδάκης 800 μ.
“Είχα κάποια προβλήματα το προηγούμενο διάστημα και ακόμη δεν είμαι στην κατάσταση που θα ήθελα, θα κάνω τον επόμενο αγώνα μου το Σάββατο στην Ισπανία με στόχο να βελτιώσω ακόμη περισσότερο το ρεκόρ μου”, είπε ο αθλητής.

Γιάννης Κυριαζής, ακοντισμός
“Δεν είμαι ικανοποιημένος από τον αγώνα μου. Η προπόνηση πηγαίνει πολύ καλά και τα δείγματα που έχω πάρει είναι στη σωστή κατεύθυνση. Παρόλα αυτά στον αγώνα δεν βγαίνει αυτό που πρέπει “, είπε ο αθλητής που θα συνεχίσει τους αγώνες του την ερχόμενη εβδομάδα στο εξωτερικό.