Προπηλακισμοί Λεβεντάκη σε Κατρίτση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

Προπηλακισμοί Λεβεντάκη σε Κατρίτση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

Θέματα και ερωτήσεις για πόλεις και χωριά στη 2η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας

Οι προπηλακισμοί του δημάρχου Τριφυλίας, Γεωργίου Λεβεντάκη, στον επικεφαλής της παράταξης «Τριφυλία Ενωμένοι», Κυριαζή (Άκη) Κατρίτση, καθώς και η σφοδρή αντίδρασή του σε όσα προσπαθούσαν να πουν η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Τριφυλία Πρωταγωνίστρια», Νίκη Γεωργακοπούλου, και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Τριφυλία Ενωμένοι», Βασίλης Αγγελόπουλος, χαρακτήρισαν τη δεύτερη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας το βράδυ της Παρασκευής. Συνεδρίαση από την οποία δεν έλειψαν ούτε οι συνήθεις, πια, αναφορές του κ. Λεβεντάκη σε βάρος του κράτους, της κυβέρνησης και της Αστυνομίας, όπως και σε βάρος δημοτικών υπαλλήλων, ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του ότι «το Φιλιατρινό φράγμα είναι άχρηστο», «το φράγμα έχει ζημιές» και «πάνε να δώσουν και το φράγμα και το νεράκι σε ιδιώτες», προσθέτοντας ότι δεν είναι ειδικός αλλά έχει αυτές τις πληροφορίες.

Τοποθετήσεις
Η επικεφαλής της παράταξης «Τριφυλία Πρωταγωνίστρια», Χάιδω Παναγιωτοπούλου, ανέπτυξε θέμα για τις επεκτάσεις των σχεδίων πόλεων και οικισμών, ρωτώντας τι γίνεται, ποιο το πλάνο και ποιες οι ενέργειες του Δήμου. Απαντώντας η ειδική συνεργάτις του δημάρχου, Μπέσσυ Πλέτσα, είπε ότι με απόφαση του Δ.Σ. το ΤΕΕ θα εκπονήσει Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για το Δήμο, έχει γίνει διαγωνισμός και έχει επιλεγεί ανάδοχος, με την κα Παναγιωτοπούλου να ζητά να γίνει διαβούλευση και οι υπάρχουσες μελέτες, όπως για το ΓΠΣ Κυπαρισσίας, να δοθούν στον ανάδοχο.

Ο κ. Κατρίτσης αναφέρθηκε στα χωρικά σχέδια, τις χρήσεις γης και τις επεκτάσεις, σημειώνοντας πως είναι αναγκαίο να γίνουν σε Κυπαρισσία και Γαργαλιάνους, ενώ στα Φιλιατρά, είπε, «χωλαίνει η εφαρμογή του σχεδίου πόλης», με την κα Πλέτσα να συμπληρώνει πως «στα Φιλιατρά θα δούμε τα ρυμοτομικά σχέδια».

Ο Σωτήρης Τσίγγανος έθεσε το θέμα του κυκλοφοριακού στην Κυπαρισσία και δη την Άνω Πόλη, κυρίως τους θερινούς μήνες, καθώς και το Open Mall, ρωτώντας τι προγραμματισμό έχουν κάνει για την επίλυσή του.

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Αντώνιος Βλάχος, είπε ότι η κίνηση στην Άνω Πόλη έχει αυξηθεί 500%, αλλά έχουν θέμα με την Αστυνομία και την αστυνόμευση.

Για τριτοκοσμική εικόνα στην Άνω Πόλη μίλησε ο αντιδήμαρχος Σωτήριος Μπακούρος, προτείνοντας να γίνει άνοδος η Αθ. Ιωαννίδη και κάθοδος η Γεωργακοπούλου και να διοχετεύονται τα αυτοκίνητα προς Ροντάκι και Μύλους.

Ο Κυριαζής (Άκης) Κατρίτσης έθεσε το θέμα του έργου του νέου δρόμου Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, αναφέροντας πρόσφατες δηλώσεις του περιφερειάρχη σχετικά με τα δίκτυα του φράγματος για τα οποία δεν υπάρχει πρόβλεψη στη μελέτη του δρόμου, προσθέτοντας πως εκτός αυτών είναι και τα δίκτυα των ιδιωτών. Πρόκειται, σχολίασε, για σοβαρό έργο για την περιοχή, ρωτώντας ποιος παρακολουθεί την εξέλιξή του, καθώς ξεκίνησε το 2022, έπρεπε να έχει παραδοθεί και πρέπει να παραδοθεί το 2024, αλλά δεν έχουν γίνει οι δύο γέφυρες και τα δίκτυα, δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις για όλα στους δικαιούχους, εκφράζοντας έτσι την ανησυχία του.

«Το έργο πάει μια χαρά. Προκαλείτε ανησυχία», του απάντησε ο αντιδήμαρχος κ. Βλάχος, προσθέτοντας: «Στο τμήμα Γαργαλιάνοι – Λαγκούβαρδος θα πέσει άσφαλτος, ενώ μέσα στον Αύγουστο ξεκινούν και οι γέφυρες. Έχει καθυστερήσει το κομμάτι προς τα Φιλιατρά λόγω των δικτύων, καθώς άργησε ο Αγροτικός Σύλλογος να απαντήσει».

Για την αγροτική οδοποιία, ρώτησε η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κατερίνα Τσιγκάνου, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «το αγροτικό οδικό δίκτυο είναι εγκαταλελειμμένο», «η πρόσβαση γίνεται δύσκολα ακόμα και με τρακτέρ», «σε ορισμένους δρόμους ούτε το πυροσβεστικό όχημα μπορεί να περάσει», ενώ ζήτησε αναλυτικά στοιχεία για τον προγραμματισμό που υπάρχει.

Ο κ. Βλάχος απάντησε ότι «έχει ξεκινήσει ήδη από τους Γαργαλιάνους και τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί στις άλλες Δ.Ε. η συντήρηση με ίδια μέσα», ενώ ο κ. Λεβεντάκης παρεμβαίνοντας τόνισε ότι οι αγροτικοί δρόμοι που έγιναν επί θητείας του δεν είχαν γίνει ποτέ, με δημοτικούς συμβούλους και προέδρους στο ακροατήριο να απορούν με αυτό που άκουσαν.

Το σχέδιο για τη διαχείριση και προστασία των αδέσποτων ζώων, τις θανατώσεις που έχουν σημειωθεί κατ’ επανάληψη με φόλες στο Κοπανάκι και τις ενέργειες του Δήμου για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, έθεσε και ζήτησε να ενημερωθεί ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Τριφυλία Πρωταγωνίστρια», Περικλής Κανελλόπουλος.

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Βασίλειος Τζανέτος, είπε πως για τους δράστες αρμόδια είναι η Αστυνομία, ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα διαχείρισης με τις στειρώσεις και τη συνεργασία με τον ΦΟΚ, τονίζοντας: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε».

«Ζητάμε οργανωμένο σχέδιο», είπε παρεμβαίνοντας η κα Παναγιωτοπούλου, με τον κ. Λεβεντάκη να γελά και εκείνη να του απαντά ότι «τα απαξιώνετε…».

Με τη σειρά του ο Ανδρέας Φωτόπουλος της ίδιας παράταξης ρώτησε για την πορεία εκτέλεσης του έργου αντικατάστασης του αγωγού από Αλικοντούζι, με τον κ. Λεβεντάκη να απαντά: «Δουλεύεται το δίκτυο και θα παραδοθεί από τη συμφωνηθείσα προθεσμία πολύ νωρίτερα».

Ο κ. Φωτόπουλος ρώτησε και για τη γεώτρηση της Λεύκης. Από την ίδια παράταξη η Νίκη Γεωργακοπούλου ρώτησε για την αποκατάσταση δημοτικής οδοποιίας στην πόλη των Φιλιατρών. «Στα Φιλιατρά έπεσαν οι περισσότερες ασφαλτοστρώσεις από παντού. Τώρα προηγούνται άλλες πόλεις, η Κυπαρισσία και οι Γαργαλιάνοι», απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Λεβεντάκης και φανερά ενοχλημένος ήρθε σε λεκτική αντιπαράθεση με την κα Γεωργακοπούλου, η οποία δοθείσης ευκαιρίας ρώτησε «γιατί χάθηκαν τα 500.000 ευρώ από τα Φιλιατρά;».

Απαντώντας ο κ. Λεβεντάκης έριξε το βάρος της ευθύνης σε δύο δημοτικούς υπαλλήλους, της Τεχνικής και της Οικονομικής Υπηρεσίας αντίστοιχα, κατονομάζοντάς τους μάλιστα.

Παίρνοντας το λόγο ο Βασίλης Αγγελόπουλος έθεσε θέμα λειτουργικότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων στη Δ.Κ. Γαργαλιάνων σημειώνοντας πως δεν υπάρχει Δημοτικό Στάδιο στην πόλη, ενώ θύμισε τις αποφάσεις του Συμβουλίου Δ.Κ. Γαργαλιάνων (και την προηγούμενη και αυτή τη δημοτική περίοδο), με τις οποίες ζητείται η αποδέσμευση του χώρου που προοριζόταν, από παλιότερα, για σχολεία, προκειμένου να κατασκευαστούν σύγχρονο στάδιο και αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν ανάγκη η πόλη, οι αθλητικοί σύλλογοι, οι ομάδες και οι αθλούμενοι.

Ο κ. Αγγελόπουλος ανέφερε προβλήματα του Κλειστού Γυμναστηρίου και του γηπέδου, ενώ ρώτησε τι πλάνο υπάρχει για τη λειτουργία της αίθουσας ενδυνάμωσης.

Απαντώντας ο εντεταλμένος σύμβουλος για τη Δ.Ε. Γαργαλιάνων, Γεώργιος Πρεβεζάνος, είπε: «Κλείσαμε το γυμναστήριο (σ.σ. αίθουσα ενδυνάμωσης) στην ανεξέλεγκτη χρήση από ανθρώπους που δεν ξέραμε τι γίνεται μέσα…», ενώ ο αντιδήμαρχος Βασίλης Αθανασόπουλος αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που προγραμματίζουν για το Κλειστό και για αποδυτήρια στο γήπεδο.

Κάθετα αρνητικός σε αλλαγή χρήσης του χώρου που έχει δεσμευθεί για σχολεία προκειμένου να γίνουν αθλητικές εγκαταστάσεις εμφανίστηκε ο κ. Λεβεντάκης κάνοντας λόγο για ΦΕΚ και πολύχρονη διαδικασία.

Διακοπή
Η ένταση χτύπησε «κόκκινο» σχετικά με την εξασφάλιση χρηματοδότησης από την ΚΤΥΠ Α.Ε. για το Γυμνάσιο-Λύκειο Γαργαλιάνων και κάπου εκεί η κατάσταση ξέφυγε τελείως με τους προπηλακισμούς του κ. Λεβεντάκη στον κ. Κατρίτση, με συνέπεια να διακοπεί η συνεδρίαση, από την οποία αποχώρησαν ο κ. Λεβεντάκης, ο κ. Κατρίτσης και η κα Γεωργακοπούλου.

Με την επανέναρξη ο λόγος δόθηκε, κατόπιν κλήρωσης που έγινε στην αρχή κιόλας της διακοπείσας συνεδρίασης, στον πρόεδρο της Δ.Κ. Μουζακίου, Παναγιώτη Μαρίνη, ο οποίος έθεσε θέμα εξεύρεσης λύσης για την υδροδότηση του χωριού, κάτι που και τα προηγούμενα Τοπικά Συμβούλια ζητούσαν, με τον κ. Μπακούρο να απαντά πως η άμεση λύση είναι με μια γεώτρηση και η μακροπρόθεσμη με νερό από το Αλικοντούζι.

Επίσης, ο πρόεδρος Δ.Κ. Ραχών, Γεώργιος Βασιλόπουλος, έθεσε θέμα με τις κολώνες ηλεκτροφωτισμού στην πλατεία του χωριού, εκ των οποίων η μία έπεσε και τα καλώδια είναι επικίνδυνα, ενώ υπάρχει κίνδυνος να πέσουν και οι άλλες, και χρειάζεται αντικατάστασή τους, με τον κ. Μπακούρο να απαντά πως του είπε ο δήμαρχος να μεταφέρει ότι θα λυθεί το θέμα σε δύο μήνες.

Του Ηλία Γιαννόπουλου