Σε ρυθμούς… ανακύκλωσης μαθητές της Καλαμάτας και της Πελοποννήσου!

Σε ρυθμούς… ανακύκλωσης μαθητές  της Καλαμάτας και της Πελοποννήσου!

Συμμετέχοντας στο διαγωνισμό «Ανακυκλώνουμε, προστατεύουμε το περιβάλλον και ταξιδεύουμε στην Ευρώπη»

Με στόχο την έμπρακτη εκμάθησή τους γύρω από την αξία και τα οφέλη της ανακύκλωσης, οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Δήμων Περιφέρειας Πελοποννήσου έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό που υλοποιείται αυτή την περίοδο από την «ΤΕΧΑΝ-Περιβαλλοντική Διαχείριση» σε συνεργασία με το ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου, για συλλογή ανακυκλώσιμων ειδών με έπαθλο πενθήμερα ταξίδια, ηλεκτρικά ή ποδήλατα και smartwatch για όλους τους μαθητές.

Δημήτρης Παντελόπουλος

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται τόσο στην Καλαμάτα όσο και στους υπόλοιπους Δήμους της Πελοποννήσου, και σε αυτόν μπορούν να συμμετέχουν μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου μέχρι και τις 25 Μαΐου, οπότε λήγει.

Η διαδικασία συμμετοχής περιλαμβάνει τη συλλογή πλαστικών, μεταλλικών και γυάλινων υλικών από τους μαθητές, οι οποίοι καλούνται να παραδώσουν τα εν λόγω υλικά σε κάποιο από τα Πολυκέντρα Ανακύκλωσης που λειτουργούν στο Δήμο τους, ενώ νικητής θα είναι το σχολικό τμήμα που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα ανακυκλώσιμα τεμάχια.

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Παντελόπουλο, υπάλληλο του Πολυκέντρου Ανακύκλωσης που λειτουργεί στο πάρκο Νέδοντος, η συμμετοχή στην Καλαμάτα είναι πολύ δυναμική από την έναρξη, ενώ αυτές τις ημέρες καταγράφεται ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση μαθητών, που φέρνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία έχουν συγκεντρώσει από τις προηγούμενες μέρες.

Πού μπορούν να ανακυκλώσουν στην Καλαμάτα οι μαθητές

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Καλαμάτα λειτουργούν τέσσερα Πολυκέντρα Ανακύκλωσης στα οποία μπορούν οι μαθητές να παραδώσουν τα ανακυκλώσιμα υλικά, και κατόπιν να παραλάβουν το κουπόνι συμμετοχής.

Τα σημεία ανακύκλωσης στην Καλαμάτα είναι:

•Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, Πλατεία Αγίου Ιωάννη      

•Κλειστό Γυμναστήριο «Τέντα», Σφακιανάκη 8    

•Πάρκο Νέδοντος     

•Διοικητήριο

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 10.00-16.40.

Έπαθλα νικητών

Όπως εξήγησε ο κ. Παντελόπουλος, τα δώρα των σχολικών τμημάτων που θα συγκεντρώσουν κλιμακωτά τα περισσότερα ανακυκλώσιμα υλικά διακρίνονται ανάλογα το εάν αφορούν σε Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Έτσι, διαμορφώνονται ως εξής:

  • 1ο δώρο: Μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου, ταξίδι 5 ημερών στην Ευρώπη για όλο το τμήμα
  • 2ο δώρο: Μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου ταξίδι 5 ημερών στην Ελλάδα για όλο το τμήμα
  • 3ο δώρο: Smartwatch για όλο το τμήμα

  • 1ο δώρο: Μαθητές Νηπιαγωγείου – Δημοτικού: Πέμπτη και Έκτη Δημοτικού: Ταξίδι στην Ελλάδα για όλο το τμήμα), Πρώτη, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη Δημοτικού: Ένα ηλεκτρικό ποδήλατο για όλο το τμήμα
  • 2ο δώρο: Μαθητές Νηπιαγωγείου – Δημοτικού: Ένα ποδήλατο για όλο το τμήμα
  • 3ο δώρο: Μαθητές Νηπιαγωγείου – Δημοτικού: Smartwatch για όλο το τμήμα.

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων

Τα συμμετέχοντα σχολικά τμήματα θα πρέπει να παραδώσουν τα κουπόνια συμμετοχής που έχουν συγκεντρώσει την Τρίτη 4 Ιουνίου στο Δημαρχείο, ενώ τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 7 Ιουνίου.

Γιάννης Σμυρνιώτης

Μιλώντας στο «Θάρρος» για την παραπάνω δράση, ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου, Γιάννης Σμυρνιώτης, σχολίασε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης των νέων γύρω από την ανακύκλωση. «Στο πλαίσιο της λειτουργίας του έργου “Δημιουργία Γωνιών Ανακύκλωσης” γίνεται αυτός ο διαγωνισμός, προκειμένου να υπάρξει ευαισθητοποίηση των παιδιών στη χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων. Η ιδέα έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι νέοι οφείλουν να γνωρίσουν ότι, εκτρέποντας τα χρήσιμα υλικά από τα σύμμεικτα απορρίμματα, πετυχαίνουμε τόσο τη μείωση του κόστους διαχείρισης για όλους τους πολίτες όσο και τη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, καθώς ανακυκλώνοντας πολλά υλικά, όπως είναι τα πλαστικά, για παράδειγμα, τα οποία είναι δύσκολο να αποσυντεθούν, δημιουργείται η πρώτη ύλη ώστε να μπουν ξανά στη διαδικασία παραγωγής νέων υλικών», εξήγησε.

Κάνοντας, δε, λόγο για το ποσοστό συμμετοχής των Πελοποννήσιων μαθητών στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, εκτίμησε: «Η εικόνα που παρατηρείται από τις συμμετοχές των σχολείων της Πελοποννήσου μέχρι σήμερα είναι πολύ ενθαρρυντική. Το κίνητρο των δώρων για τους νικητές θα αφορά σε ολόκληρα τα σχολικά τμήματα που συγκέντρωσαν τα περισσότερα ανακυκλώσιμα υλικά, ώστε να υποστηριχθεί και με αυτό τον τρόπο το συλλογικό πνεύμα της δράσης».

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στο www.recycling-center.gr.

Χρ.Μ.