Στα χειρότερα αεροδρόμια της χώρας η Καλαμάτα στα μάτια των ταξιδιωτών

Στα χειρότερα αεροδρόμια της χώρας  η Καλαμάτα στα μάτια των ταξιδιωτών

Δεύτερο από το τέλος, σύμφωνα με έρευνα της Tourix για το 2023

Έρευνα της Tourix παρουσίασε χθες η ιστοσελίδα money – tourism.gr όσον αφορά στην εικόνα που έχουν ταξιδιώτες και χρήστες της Google για τα αεροδρόμια της χώρας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγε η Tourix, αναλύοντας περισσότερες από 30.800 αξιολογήσεις χρηστών στη δημοφιλή πλατφόρμα για το 2023, το αεροδρόμιο της Σάμου «Αρίσταρχος ο Σάμιος» έχει την πιο θετική εικόνα, ενώ στα αεροδρόμια με την καλύτερη βαθμολογία συναντάται και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

Στις τελευταίες θέσεις, και μάλιστα προτελευταίο, βρίσκεται το αεροδρόμιο Καλαμάτας, με πολύ κακή βαθμολογία (3,08) μαζί με το αεροδρόμιο Χίου, ενώ στην τελευταία θέση είναι το αεροδρόμιο του Ηρακλείου με βαθμολογία μόλις 2,4.

Τα καλύτερα και τα χειρότερα

Το αεροδρόμιο της Σάμου συγκέντρωσε βαθμολογία 4,46 στα 5, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθεί το αεροδρόμιο Μυτιλήνης με βαθμολογία 4,45. Ακολουθούν τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης και Καβάλας με 4.39.

Η κορυφαία πεντάδα των αεροδρομίων της Ελλάδας με τις καλύτερες αξιολογήσεις για το 2023 περιλαμβάνει και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας» με 4,25 στα 5.

Στον αντίποδα, το αεροδρόμιο Ηρακλείου συνεχίζει και το 2023 να είναι το αεροδρόμιο με τη χαμηλότερη βαθμολογία αξιολογήσεων στην Ελλάδα, με περαιτέρω μείωση στο μέσο όρο βαθμολογίας του σε σχέση με το 2022, λαμβάνοντας βαθμολογία αξιολόγησης 2,43 στα 5 (από 2,69 το 2022). Ακολουθούν τα αεροδρόμια της Χίου (3,07), της Καλαμάτας (3,08), της Μυκόνου (3,32) και της Πάρου (3,36).

Αρνητική πορεία

Τα αεροδρόμια της Καρπάθου, της Πάρου, της Κεφαλονιάς και της Μυτιλήνης ήταν τα αεροδρόμια που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη θετική ετήσια ποσοστιαία μεταβολή το 2023 σε σύγκριση με το 2022. Αντίθετα, τα αεροδρόμια της Καλαμάτας, της Χίου, του Ηρακλείου και της Σκιάθου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αρνητική ετήσια ποσοστιαία μεταβολή στη βαθμολογία των αξιολογήσεών τους.

Ειδικότερα η Καλαμάτα, από το 3,57 που ήταν ο βαθμός από τις αξιολογήσεις το 2022, υποχώρησε το 2023 στο 3,08, με τη μεταβολή να αγγίζει το 13,73% και να είναι η μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή από όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Για την εγκυρότητα των στοιχείων έχουν συμπεριληφθεί στην έρευνα αποκλειστικά τα αεροδρόμια που έχουν λάβει περισσότερες από 145 αξιολογήσεις και εξυπηρέτησαν περισσότερους από 250.000 επιβάτες κατά το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα.

Η συγκεκριμένη έρευνα της Tourix αποτελεί μέρος των εργαλείων Επιχειρηματικής Ευφυΐας που αξιοποιεί η εταιρεία με σκοπό την ανάλυση δεδομένων, την αξιολόγησή τους και την εξαγωγή συμπερασμάτων σε σχέση με τον κλάδο του τουρισμού και των ταξιδιών στην Ελλάδα.