Συνεδριακός τουρισμός: Η Καλαμάτα αρχίζει να αξιοποιεί το… ακατέργαστο διαμάντι

Συνεδριακός τουρισμός: Η Καλαμάτα αρχίζει να αξιοποιεί το… ακατέργαστο διαμάντι

O επαγγελματικός και συνεδριακός τουρισμός μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία και ανάπτυξη, μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες υψηλού επιπέδου και εισοδήματος, να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τη μετάδοση γνώσης και επιστημονικών αποτελεσμάτων και να βοηθήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι αρμόδιοι του κλάδου θεωρούν ότι η Ελλάδα αποτελεί το διαμάντι του ελληνικού τουρισμού στο κομμάτι των συνεδρίων και εκδηλώσεων που δεν έχει αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε.

Είναι σημαντικό, σημειώνουν, να αποκτήσουμε ένας μέρος της εθνικής στρατηγικής για τον ελληνικό τουρισμό και να αναδείξουμε τη χώρα ως προορισμό συνεδρίων και εκδηλώσεων, για να μπορέσουμε να ανέβουμε πολύ ψηλά στη διεθνή κατάταξη. Είναι κάτι που μας αξίζει και δεν το έχουμε καταφέρει έως τώρα.

Φαίνεται, όμως, ότι, έστω και με μικρά βήματα, τα πράγματα αλλάζουν. Για παράδειγμα, πόλος έλξης έγινε η Καλαμάτα το τριήμερο 24-26 Μαΐου και όχι μόνο, για επιστημονικούς συλλόγους και φορείς, που πραγματοποίησαν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα τα πανελλαδικής και παμπελοποννησιακής εμβέλειας συνέδριά τους.

Συγκεκριμένα, με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το 22ο Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο, με τη συμμετοχή άνω των 600 οδοντιάτρων από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα.

Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ενθουσιασμένοι με την πόλη, την παραλία της και το Ιστορικό της Κέντρο, στο οποίο και περιηγήθηκαν, αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Το συνέδριο ήταν τριήμερο και επετειακό, με αφορμή και τη συμπλήρωση 95 ετών του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας.

Μεγάλη συμμετοχή είχε και το 15ο Πανελλαδικό Συνέδριο της Ένωσης Αστικολόγων, με την υποστήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, με θέμα «Το Δίκαιο της πώλησης, ιδίως υπό το φως των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων», και με σημαντικές προσωπικότητες νομικών να λαμβάνουν μέρος, μεταξύ των οποίων και ο ακαδημαϊκός Απόστολος Γεωργιάδης.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και το 32ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα και ήταν 4ήμερο, με ποικίλα εξειδικευμένα θέματα, ενώ διοργανώθηκε από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία.

Στα συνέδρια το “παρών” έδωσε και απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε τα βήματα προόδου που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η Καλαμάτα για να γίνει ελκυστικότερη στους επισκέπτες, και προσβάσιμη σε όλους, γεγονός που αποτυπώνεται και στην αυξημένη επισκεψιμότητα της περιοχής. Βήματα προόδου που συνεχίζονται μέσα από μια σειρά αστικές αναπλάσεις που είναι σε εξέλιξη και θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της πόλης, εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές της, αλλά και με βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών διαμονής και εστίασης, που αναδεικνύουν τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα στους κορυφαίους προορισμούς.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τη διαρκώς αυξανόμενη εμπιστοσύνη των εγχώριων επισκεπτών στην Καλαμάτα, που πλέον εξελίσσεται όχι μόνο σε city break προορισμό, αλλά βρίσκεται ψηλά στη λίστα περιοχών για τη διεξαγωγή συνεδρίων και επιστημονικών εκδηλώσεων.