Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης της οδού Ψαρών- Αλλάζει η φυσιογνωμία του δρόμου

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης της οδού Ψαρών- Αλλάζει η φυσιογνωμία του  δρόμου

Ξεκίνησαν χθες οι εργασίες ανάπλασης της Ψαρών, με τον αποκλεισμό του πρώτου τμήματος της οδού από Ξενοφώντος μέχρι Δημοσθένους. Το έργο θα εκτελεστεί τμηματικά, για να υπάρξει το δυνατόν λιγότερη όχληση. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι εργασίες ανάπλασης στο σύνολο της Ψαρών θα διαρκέσουν περί τους 4 μήνες, και θα παραδοθεί ένας αναβαθμισμένος δρόμος.

Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπεται διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, δαπεδόστρωση με ψυχρά υλικά, νέος φωτισμός, και φυτεύσεις. Πρόκειται για μια παρέμβαση που θα εκσυγχρονίσει το συγκεκριμένο δρόμο, που δέχεται καθημερινά μεγάλο κυκλοφοριακό όγκο, λόγω και των Δικαστηρίων και των υπηρεσιών του Διοικητηρίου.

Η ανάπλαση της Ψαρών αποτελεί μέρος ευρύτερων αναπλάσεων δρόμων πέριξ του κέντρου της Καλαμάτας, με στόχο πάντα την αστική αναζωογόνηση οδών στις οποίες ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει σοβαρή παρέμβαση. Συγκεκριμένα, το έργο αφορά στις «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικών αναπλάσεων και αναβάθμισης του κεντρικού τομέα Καλαμάτας».

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 6.877.080 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και χρηματοδοτείται μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, επισήμανε πως οι παρεμβάσεις αυτές πρόκειται να αλλάξουν τη φυσιογνωμία του κέντρου της πόλης και να ενοποιήσουν τις αναπλάσεις που έχουν γίνει, δίνοντας προσβασιμότητα και περισσότερο ελεύθερο χώρο στους πεζούς, καθώς το έργο είναι συμβατό με τους στόχους του Δήμου για κλιματική ουδετερότητα. Επιπρόσθετα, οι αναπλάσεις των δρόμων πέριξ του κέντρου αναμένεται να δώσουν υπεραξία στην περιοχή.

Μέσω των συνθηκών ήπιας κυκλοφορίας που θα διαμορφωθούν στις υπό ανάπλαση οδούς, θα ενισχυθεί και η οδική ασφάλεια, ενώ θα αναπτυχθούν smart εφαρμογές στην υπό ανάπλαση περιοχή, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη μετεξέλιξη της Καλαμάτας σε «έξυπνη πόλη».

Δε μειώνονται οι θέσεις στάθμευσης
Στο έργο βρέθηκε κλιμάκιο μηχανικών των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου με επικεφαλής τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Κουτραφούρη, που εξέφρασε την αισιοδοξία του, υπογραμμίζοντας ότι δε θα μειωθούν οι θέσεις στάθμευσης, ο δρόμος θα εκσυγχρονιστεί με μια σειρά “πράσινων” παρεμβάσεων, αποδίδοντας τελικά στους πολίτες – παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου του Διοικητηρίου που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Περιφέρεια – μια συνολικά αναβαθμισμένη περιοχή.