40.000 ειδοποιητήρια οφειλών έχουν λάβει οι πολίτες της Καλαμάτας

40.000 ειδοποιητήρια οφειλών  έχουν λάβει οι πολίτες της Καλαμάτας

Όπως έγινε γνωστό στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

Το θέμα των ειδοποιητήριων οφειλών προς το Δήμο Καλαμάτας που στάλθηκαν σε χιλιάδες πολίτες έθιξε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης.

Όπως τόνισε, η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση, αλλά και οργή μεταξύ των κατοίκων, αφού τα περισσότερα έρχονται από το μακρινό παρελθόν, ενώ και οι προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί είναι υπέρογκες με βάση το κεφάλαιο οφειλής. Μάλιστα, στο θέμα παρενέβη και ο δημοτικός σύμβουλος, Βασίλης Κανάκης, τονίζοντας ότι κάποια ειδοποιητήρια έρχονται ακόμα και από το 1987!

Αναφερόμενη στο ζήτημα η αρμόδια αντιδήμαρχος Πιπίνα Κουμάντου, είπε πως συνολικά έχουν σταλεί 40.000 περίπου, ενώ παραδέχτηκε ότι λόγω της κακής μηχανοργάνωσης, ορισμένα από αυτά αφορούν και θανόντες πολίτες. Επί της ουσίας του θέματος, όμως, τόνισε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να μη ζητήσει την είσπραξη των εν λόγω οφειλών, αφού είναι υποχρεωμένος από το νόμο.

Στη συνέχεια, σχολίασε ότι οι προσαυξήσεις φτάνουν το 200 – 300% του αρχικού κεφαλαίου οφειλής, σημειώνοντας ότι οι πολίτες μπορούν να μπουν στο σύστημα των 24 δόσεων για να τις αποπληρώσουν, αν και, όπως παραδέχτηκε, το μέτρο αυτό δε φαίνεται να αποδίδει.

Συνεπικουρώντας την αντιδήμαρχο, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος τόνισε ότι σε συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προτάθηκε από το Δήμο Καλαμάτας το μέτρο της απαλλαγής από τις προσαυξήσεις, εάν ο πολίτης πληρώσει εφάπαξ την αρχική οφειλή. Μάλιστα, η αρμόδια αντιδήμαρχος υποστήριξε ότι αυτή η λύση προτείνεται και από τους ίδιους τους πολίτες.

Έτσι, σύμφωνα με το δήμαρχο Καλαμάτας, αυτό το μέτρο θα προταθεί στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Πελοποννήσου, μια και δεν είναι μόνο πρόβλημα ενός Δήμου. Στη συνέχεια η απόφαση θα σταλεί στην ΚΕΔΕ, ώστε να προχωρήσει η συγκεκριμένη λύση, μια και οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τη βλέπουν θετικά.

Α.Π.