8ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας 2024

8ες Διεθνείς Μουσικές  Ημέρες Καλαμάτας 2024

Από τις 26 Αυγούστου ως τις 10 Σεπτεμβρίου

Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας, ο μουσικός θεσμός κλασικής και τζαζ μουσικής που ξεκίνησε το ταξίδι του πριν από οκτώ χρόνια στην πόλη της Καλαμάτας, συγκεντρώνει για ακόμη μία χρόνια, φέτος, καταξιωμένους καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο και προσφέρει masterclasses & συναυλίες υψηλών προδιαγραφών στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης από τις 26 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Χτίζοντας πάνω στην ιδέα που παρουσίασαν για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2016, ο Στάθης Γυφτάκης, ο Δημήτρης Λάμπος και η Indira Rahmatulla δημιούργησαν, και φέτος, ένα περιβάλλον που συνδυάζει masterclasses, σεμινάρια, αλλά συναυλίες με σημαντικούς καλλιτέχνες διεθνούς κύρους.

Το δε πρόγραμμα των συναυλιών θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Μερικοί από τους βασικούς στόχους του φεστιβάλ είναι η συνεισφορά στη μουσική εκπαίδευση και διδασκαλία μέσω διεθνών masterclasses, σεμιναρίων και workshops, καθώς και η δημιουργία ευκαιριών διεθνούς καλλιτεχνικής ανταλλαγής. Έτσι, για μία ακόμα χρονιά, οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας υλοποιούν έξι masterclasses: πιάνου, βιολιού, βιολοντσέλου, βιόλας & μουσικής δωματίου και διεύθυνσης.

Masterclass πιάνου με την Αλεξία Μουζά

Το φετινό masterclass πιάνου με την Αλεξία Μουζά θα διεξαχθεί από 26 μέχρι και 31 Αυγούστου 2024 στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικό Ωδείου Καλαμάτας.

Masterclass βιολιού με τον Felix Froschhammer

Το masterclass βιολιού με τον Felix Froschhammer θα διεξαχθεί από 26 μέχρι και 31 Αυγούστου 2024 σε αίθουσες του Δημοτικό Ωδείου Καλαμάτας.

Masterclass βιολοντσέλου με τον Jean-Guihen Queyras

Το φετινό masterclass βιολοντσέλου με τον Jean-Guihen Queyras θα διεξαχθεί από 31 Αυγούστου μέχρι και 6 Σεπτεμβρίου 2024 σε αίθουσες του Δημοτικό Ωδείου Καλαμάτας.

Masterclass βιολιού, βιόλας και μουσικής δωματίου με τους Pablo Hernαn Benedι και Ιόνιαν-Ηλία Καντέσα

Το masterclass βιολιού, βιόλας και μουσικής δωματίου με τους Pablo Hernan Benedi και Ιόνιαν-Ηλία Καντέσα θα διεξαχθεί από 1 μέχρι και 8 Σεπτεμβρίου 2024 σε αίθουσες του Δημοτικό Ωδείου, καθώς και του αμφιθεάτρου Φιλαρμονικής Καλαμάτας. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα και από τους δύο καθηγητές.

Ήδη υπάρχοντα σύνολα μουσικής δωματίου (π.χ. ντουέτα, πιάνο τρίο, κουαρτέτα εγχόρδων κ.τ.λ.) που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος ως σύνολα στο masterclass είναι ευπρόσδεκτα να συμμετάσχουν.

Masterclass πιάνου με τον Noam Greenberg

Το masterclass πιάνου με τον Noam Greenberg θα διεξαχθεί από 1 μέχρι και 8 Σεπτέμβρη 2024 στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικό Ωδείου Καλαμάτας.

Masterclass διεύθυνσης με τον Joshua Weilerstein

Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας προσφέρουν φέτος το καλοκαίρι για τρίτη φορά ένα masterclass διεύθυνσης. Υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου μαέστρου Joshua Weilerstein, το masterclass θα διεξαχθεί από 6 μέχρι και 10 Σεπτεμβρίου 2024 στο αμφιθέατρο Φιλαρμονικής Καλαμάτας και θα  δώσει την ευκαιρία σε νέους και νέες μαέστρους να διευθύνουν πραγματικούς μουσικούς (κουιντέτο πιάνου – pf, vn, vn, va, vc). Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες θα καθοδηγηθούν στη διεύθυνση από τον Joshua Weilerstein και θα λάβουν, επίσης, εποικοδομητική κριτική και σχόλια από τους μουσικούς του συνόλου. Όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν προσωπικό μάθημα, διευθύνοντας ένα κουιντέτο πιάνου (pf, vn, vn, va, vc) και ομαδικές συναντήσεις μαζί με τους άλλους συμμετέχοντες και τον Joshua Weilerstein.

Τα masterclasses του φεστιβάλ δίνουν την ευκαιρία σε καλλιτέχνες να εμβαθύνουν στην τεχνική του εκάστοτε οργάνου και στο ρεπερτόριο, αλλά και να προοδεύσουν καλλιτεχνικά και μουσικά. Απευθύνονται σε νέους και νέες από όλον τον κόσμο και όλων των ηλικιών – από σπουδαστές και απόφοιτους ωδείων μέχρι και σπουδαστές μουσικών σχολών του εξωτερικού.

Μουσικοί που προετοιμάζονται για εξετάσεις, διαγωνισμούς ή κάποια ακρόαση είναι, βεβαίως, ευπρόσδεκτοι. Με ολιγομελείς ομάδες ενεργών συμμετεχόντων, θα δοθεί βάρος στην καλλιέργεια ενός δημιουργικού και φιλικού κλίματος με απώτερο στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδο κάθε μουσικού σπουδαστή και την ευχάριστη διεξαγωγή των μαθημάτων.

Ταυτόχρονα, παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής σε συναυλίες μαζί με τους άλλους συμμετέχοντες των masterclasses, ενισχύοντας έτσι τη διεθνή καλλιτεχνική ανταλλαγή, την έμπνευση και τον διάλογο μεταξύ των μουσικών. Οι συναυλίες αυτές θα πραγματοποιηθούν στην Καλαμάτα. Τα δε μαθήματα θα είναι ανοιχτά και η παρουσία ενός ευρύτερου ακροατηρίου είναι επιθυμητή.

Υποβολή αιτήσεων μέχρι και 31 Ιουλίου 2024!

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Masterclasses – Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας (kalamatamusicdays.com).