Ακαθάριστα οικόπεδα: Εστίες κινδύνου εν όψει ενός θερμού καλοκαιριού

Ακαθάριστα οικόπεδα: Εστίες κινδύνου  εν όψει ενός θερμού καλοκαιριού

Στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και ενώ οι πρώτες πυρκαγιές έχουν θέσει σε εγρήγορση τις δυνάμεις πυρόσβεσης ανά την επικράτεια, με το θερμόμετρο να φλερτάρει με τους 40 βαθμούς Κελσίου, ακαθάριστα οικόπεδα ιδιωτών αλλά και κοινόχρηστα αποτελούν εστίες κινδύνου.

Από την αρχή Ιουνίου και μέχρι χθες το απόγευμα – δηλαδή σε μόλις πέντε μέρες – είχαν ήδη εκδηλωθεί 172 αγροτοδασικές πυρκαγιές, τις οποίες το Πυροσβεστικό Σώμα αντιμετώπισε, άλλες πιο εύκολα και άλλες με δυσκολία.

Με τα αρμόδια πολιτικά και επιχειρησιακά στελέχη να δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία πως έχουν καταβληθεί τιτάνιες προσπάθειες για την επαρκέστερη αντιμετώπιση του πύρινου κινδύνου, η ολιγωρία σε συγκεκριμένα – λειτουργικά – ζητήματα προκαλεί ανησυχία και θέτει εμπόδια στην αντιπυρική προστασία.

Ενδεικτικά, η πλατφόρμα aktharista.gov.gr, όπου οι ιδιοκτήτες οικοπέδων μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση καθαρισμού των οικοπέδων τους, ξεκίνησε να λειτουργεί στις 28 Μαΐου, τέσσερις ολόκληρες εβδομάδες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Για την υποβολή δήλωσης στην πλατφόρμα απαιτείται ο 12ψήφιος Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), ο οποίος, ωστόσο, δεν υπάρχει για όλα τα οικόπεδα της χώρας, καθώς δεν είναι λίγα αυτά που εξακολουθούν να μην είναι εγγεγραμμένα στο Κτηματολόγιο.

Αν ο ιδιοκτήτης δεν έχει τον ΚΑΕΚ του οικοπέδου του, μάλιστα, θα πρέπει να τον βρει μέσω συντεταγμένων στο διαδραστικό χάρτη της πλατφόρμας. Όμως, ειδικά σε αγροτοδασικές περιοχές η εύρεση του οικοπέδου στο χάρτη δεν είναι απλή υπόθεση – πόσω μάλλον αν ο ιδιοκτήτης δεν έχει άμεση επαφή με το οικόπεδο, αλλά πρόκειται για περιουσία που έχει κληρονομήσει, σε περιοχή μακριά από τον τόπο κατοικίας του κ.ο.κ.

Μετ’ εμποδίων

Παρά τα προβλήματά της, όμως, η πλατφόρμα είναι ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση των διαδικασιών και τη στόχευση των ελέγχων των Αρχών σε οικόπεδα που αποτελούν «νάρκες».

Εντούτοις, η αργοπορία στο «λανσάρισμά» της και η – εύλογη – παράταση που δόθηκε για την υποβολή των δηλώσεων μέχρι τις 30 Ιουνίου οδηγούν σε ένα ακόμη πρόβλημα: Οι Δήμοι δεν μπορούν να μπουν αυτεπάγγελτα στα οικόπεδα για να τα καθαρίσουν πριν από την εκπνοή του μήνα.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην πλατφόρμα έχουν υποβληθεί 79.700 δηλώσεις καθαρισμένων οικοπέδων. Παράλληλα, στις 48 ώρες λειτουργίας του συστήματος υποβολής καταγγελιών για ακαθάριστα οικόπεδα έχουν γίνει 170 εγγραφές.