Αλ. Χαρίτσης: «Οφείλουμε να δώσουμε τον αγώνα απέναντι στην Ευρώπη που δολοφονεί»

Αλ. Χαρίτσης: «Οφείλουμε να δώσουμε τον αγώνα  απέναντι στην Ευρώπη που δολοφονεί»

Σε ανάρτησή του για τον ένα χρόνο από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, ο πρόεδρος της «Νέας Αριστεράς», Αλέξης Χαρίτσης, αναφέρει:

«Ακριβώς ένα χρόνο πριν ξυπνούσαμε συγκλονισμένοι από την είδηση του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.

Τα όσα ζήσαμε εκείνο το πρωί στο λιμάνι της Καλαμάτας δεν μπορούν εύκολα να περιγράφουν με λέξεις.

Το δράμα, ο πόνος, η απόγνωση των ανθρώπων που έχασαν ολόκληρες οικογένειες.

Εκατοντάδες άνθρωποι πνίγηκαν εκείνη τη νύχτα. Ίσως το πιο πολύνεκρο ναυάγιο στη Μεσόγειο. Στη θάλασσα που έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο υγρό τάφο για ανθρώπους που αναζήτησαν την ευκαιρία να ζήσουν με ασφάλεια.

Ένα χρόνο μετά η πληγή δεν έχει κλείσει. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Ένα χρόνο μετά οι διασωθέντες, οι συγγενείς των νεκρών ζητούν δικαίωση για ένα έγκλημα χωρίς ενόχους.

Ένα χρόνο μετά η λογική της Ευρώπης φρούριο, των αποτροπών, των πνιγμένων προσφύγων, βγήκε ενισχυμένη από την κάλπη των ευρωεκλογών. Το σκοτάδι της ακροδεξιάς απλώνεται παντού.

Τώρα περισσότερο από ποτέ οφείλουμε να δώσουμε τον αγώνα απέναντι στην Ευρώπη που δολοφονεί, στην Ευρώπη των Push Backs. Ζητάμε το σεβασμό στα δικαιώματα των ανθρώπων, των προσφύγων και μεταναστών, για μια ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

Να εφαρμοστεί η απόφαση του δικαστηρίου της Καλαμάτας και να αφεθούν ελεύθεροι οι 9 διασωθέντες που κατηγορήθηκαν ως διακινητές».