Ανάπλαση 23ης Μαρτίου: Ξεκίνησε με φόρα… αλλά «πάγωσε»

Ανάπλαση 23ης Μαρτίου: Ξεκίνησε με φόρα… αλλά «πάγωσε»

Βασίλης Κουτραφούρης: Είναι διαδικαστικό το ζήτημα, σύντομα θα αρχίσουν ξανά εργασίες – Αν υπάρχουν προβλήματα, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε αλλαγές

Έργο που έχει δεχθεί έντονη κριτική είναι αυτό της ανάπλασης ή, αλλιώς, αναδιάταξης – αναδιοργάνωσης της πλατείας 23ης Μαρτίου, έργο που ξεκίνησε δυναμικά, αρχικά με την κατασκευή της νότιας πλευράς της οδού 23ης Μαρτίου, ενώ ακολούθησε ο κυκλικός κόμβος και, τέλος, η επέκταση της πλατείας και η επανατοποθέτηση των προτομών.

Να σημειωθεί, δε, ότι δόθηκε «μάχη» με το χρόνο, προκειμένου η πλατεία να είναι έτοιμη στις 23 Μαρτίου για την αναπαράσταση.

Και κάπου εκεί… η φόρα κόπηκε: οι εργασίες μειώθηκαν δραματικά και φτάσαμε στο απόλυτο τίποτα.

Έτσι, η νησίδα έχει μετατραπεί σε ένα μικρό ανενεργό εργοτάξιο, οι σιδερόβεργες έχουν στραβώσει, τα πλαστικά κολωνάκια εξαφανίζονται, ενώ έχουν παραμείνει αρκετές παγίδες για τους πεζούς, κυρίως από τις βάσεις για τις κολώνες φωτισμού, όπου αρχικά είχε μπει σήμανση, αλλά με τον καιρό κι αυτή έχει εξαφανιστεί.

Βέβαια, το θέμα είναι τι θα γίνει αφού ολοκληρωθεί το έργο, καθώς υπάρχουν διαμαρτυρίες, κυρίως για το στένεμα του δρόμου, αλλά και το μέγεθος του κυκλικού κόμβου. Κι αυτό, διότι τα μεγάλα οχήματα με δυσκολία περνούν από το σημείο, με τα περισσότερα να είναι αναγκασμένα να πατούν το συγκεκριμένο κόμβο.

Το «Θάρρος» μίλησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Κουτραφούρη για το έργο και όπως μας είπε, είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν ξανά οι εργασίες, ενώ ξεκαθάρισε ότι αφού ολοκληρωθεί, κι αν διαπιστωθούν αστοχίες, υπάρχει διάθεση να γίνουν διορθωτικές εργασίες.

Ειδικότερα, ο κ. Κουτραφούρης δήλωσε ότι επειδή γίνεται η μεταφορά από το παλιό ΕΣΠΑ στο νέο, υπάρχει ένα διαδικαστικό θέμα μέχρι να ξαναμπούν τα χρήματα στο ταμείο της Περιφέρειας, αφού το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Συνέχισε, δε, λέγοντας ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας έχει κάνει όλες τις ενέργειες για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ενώ από τη στιγμή που θα υπάρξει ξανά χρηματοροή, θα ξεκινήσει το έργο.

Εκτίμησε, δε, ότι αν όλα πάνε καλά και αρχίσει ξανά η χρηματοδότηση, το Σεπτέμβρη θα έχει ολοκληρωθεί.

Σχετικά με αστοχίες που έχουν παρατηρηθεί, ο κ. Κουτραφούρης δήλωσε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα που στην πράξη θα λυθούν. Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, δεν μπορεί να γίνει παρέμβαση, αφού όταν ένα έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, υπάρχει δέσμευση να υλοποιηθεί όπως ακριβώς περιγράφει η μελέτη.

Η μελέτη, πρόσθεσε, είναι του 2018, το έργο εντάχθηκε με αυτή και θα ολοκληρωθεί με αυτή, αλλά στη συνέχεια, αν υπάρχουν προβλήματα, η Δημοτική Αρχή είναι πρόθυμη να κάνει τις όποιες αλλαγές.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση