Χάνει διαπίστευση πληρωμών ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε κίνδυνο οι επιδοτήσεις

Χάνει διαπίστευση πληρωμών  ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε κίνδυνο οι επιδοτήσεις

Το χειρότερο σενάριο

Χάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τη διαπίστευση πληρωμών, στον αέρα το ΟΣΔΕ, σε κίνδυνο οι επιδοτήσεις αγροτών τον Οκτώβριο. Κι αυτό συμβαίνει, διότι οι μέχρι στιγμής πληροφορίες από τη διαδικτυακή συνάντηση που είχαν την περασμένη Τρίτη η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την επιτελική ομάδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφήνει απολύτως ανοιχτό το θέμα άρσης της πιστοποίησης που είχε τα τελευταία χρόνια και επανεξέτασης από μηδενική βάση όλων των προϋποθέσεων για την εκ νέου ενεργοποίησή της.

Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με δημοσίευμα του agronews.gr, ότι για να αποκατασταθεί η τάξη και να αποκτήσει ξανά ο ΟΠΕΚΕΠΕ πιστοποίηση, θα πρέπει να βελτιώσει με θεαματικό τρόπο μια σειρά από αδυναμίες στον τρόπο λειτουργίας του, τις οποίες με «μπαλώματα» προσπαθούσε να κρύψει εδώ και αρκετά χρόνια.

Σε αυτή την περίπτωση είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η αποκατάσταση της ομαλότητας δεν μπορεί να γίνει με το υπάρχον δυναμικό, ούτε με τις τραγικές περιπτώσεις «τεχνικής υποστήριξης» που εξέθρεψε για περισσότερο από μια δεκαετία ο εν λόγω οργανισμός.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται στη χειρότερη στιγμή για τον Οργανισμό Πληρωμών, αλλά και όλο το σύστημα διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων στην Ελλάδα, καθώς παραμένουν σε εκκρεμότητα πληρωμές του 2023 άνω των 250 εκατ. ευρώ (μέχρι το τέλος Ιουνίου), δεν έχει ξεκινήσει (για πρώτη φορά τέτοια εποχή) η διαδικασία υποβολής των νέων δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, έχει ήδη επιβληθεί στην Ελλάδα καταλογισμός ύψους 280 εκατ. ευρώ για προηγούμενες χρήσεις (2019, 2020, 2021) και είναι πολύ κοντά νέες ποινές για τις δύο τελευταίες διαχειριστικές περιόδους.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τελεί υπό αποχώρηση, εν όψει ανασχηματισμού που έρχεται μετά το αποτέλεσμα των τελευταίων ευρωεκλογών, οι «διευθετήσεις» μεταξύ τεχνικών συμβούλων που επιχείρησε να προωθήσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν απέδωσαν καρπούς, το προεδρείο του Οργανισμού είναι προσωρινό και δεν τυγχάνει ευρείας εμπιστοσύνης, τα τελευταία δείγματα γραφής (ειδικά με κάποια ΑΦΜ) έχουν επιβαρύνει την κατάσταση, ενώ κάποια επιτελικά στελέχη του ίδιου του Οργανισμού υπονομεύουν παρασκηνιακά ακόμα και την φιλοξενία των δεδομένων (ΟΣΔΕ κ.α.) στο δημόσιο ηλεκτρονικό νέφος, δηλαδή στο gov.gr.